Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bociany odlatują a my lejemy fundamenty - czyli dla tych co zaczynają na jesień/zimę

Recommended Posts

Witaj gabri5. Mam pytanie ile kosztuje usunięcie słupa i przebudowa linii energetycznej? I jak się to załatwia? mam chrapkę na działeczkę blisko mojej ale prawie przez środek "leci" linia zasilająca domy w oddali. trzeba byłoby przesunąć 2 słupy o jakieś 6-10 metrów w prawo lub lewo- do granicy działki, żeby można było ją zabudować. Tak sobie myślę nad tym i zastanawiam się czy gra jest warta świeczki?

Jest to droga sprawa nas przesunięcie słupa i przebudowa linie kosztowała dużo cierpliwości i dużo kasy ponad 10 tyś. zł.

Myślę, że w twoim przypadku to nie warto bo chcesz przesunąć dwa słupy, ale być może energetyka na waszym terenie jest łaskawsza.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Czytałem do tej pory. Ujawniam się... :-) Zacząłęm od wykopania "ogromnej" dziury 22.VIII. Budujemy w skarpie. Pierwszy poziom częsciowo będzie całkiem odsłonięty a częściowo cały w ziemi. Przyziemie już wymurowane. W zeszły czwartek wylana płyta. Teraz tydzień przestoju... tak wyszło. Kontynuacja w przyszły poniedziałek. Piętro a potem skosy - dach. Plan i marzenie: SSO przed zimą. Jak pogoda pozowli... :-)

Witam, my rowniez dolaczamy sie do watku, po bardzo dlugim procesie papierologii jestesmy juz bardzo zniecierpliwieni i jak wszyscy chcielibysmy juz "cos" zaczac. Narazie czekamy na pozwolenie na budowe, ktore powinno juz przyjsc w przyszlym tygodniu (gdyby nie cholerny geodeta to juz by bylo). Chcielibysmy zdazyc w tym roku z fundanentami i piwnica a reszta na wiosne i przyznam ze bardzo sie boje czy zdazymy przed mrozami bo wszedzie pisza, ze w polowie pazdziernika bedzie bardzo zimno i mozliwe opady sniegu, a my wtedy wlasnie bedziemy mogli zaczynac. I jeszcze na dodatek w pl bedziemy tylko 2 tygodnie (obecnie mieszkamy za granica). Nasza ekipa budowlana mowi ze przy dobrej pogodzie zdaza (sa uczciwi i robia blyskawicznie - przynajniej u sasiada) ale nikt nie przewidzi czy jaka bedzie pogoda za 2 dni. Mam obawy co bedzie jak wykopia dol i zacznie lac albo zaczna lac beton i przymrozi? Dodam ze cala piwnica bedzie lana batonem. I co jak bedziemy zmuszeni na przestoj i trzeba bedzie wracac za granice przed ukonczeniem prac? W sumie nasza ekipa nie widzi problemu ale chyba lepiej bylo by ich przypilnowac, bo na rodzine raczej nie mozemy liczyc. Na izolacje i zasypanie w tym roku juz npewno nie zdazymy i doradzcie czy mozna tak zostawic na zime "gole mury"? Cala rodzina odradza nam robic cokolwiek w tym roku (przyzwyczajeni sa ze jak budowa to na wiosne) ale my wlacznie czekamy juz 4 lata zeby zaczac (sad z sasiadem i papierologia) i juz cierpliwosc sie konczy, tylko nie znose tego "A nie mowilem, trzeba bylo zaczekac" jak cos pojdzie zle (odpukac). Pomozcie, DORADZCIE

Witam, z racji tego iz bardzo potrzebuje porady i wsparcia jestem aktywna na 2 tematach (letnich i odlatujacych bacianach:)), mam nadzieje ze nikogo to nie razi, im wiecej podpowiedzi dla mnie tym dusza spokojniejsza, przechodzac do meritum, mam kolejne pytanie czy po uprawomocnieniu pozwolenia na budowe, trzeba odczekac jeszcze tydzien ( dla nadzoru budowlanego) czy mozna od razu ruszac? Czekam rowniez na porade (patrz 3 wpisy wyzej:)) Pozdrawiam

Cześć!

Jeśli ktoś potrzebuje, to my chętnie odsprzedamy:

Dwie palety YTONG 24 cm (PP4/06). 48 sztuk na palecie. Cena: 5,6 PLN/szt.

Jedną paletę SILKA E18 klasa 15. 60 sztuk na plecie. Cena: 2,5 PLN/szt.

Zaprawa cienkowarstwowa do gazobetonu i silikatów Baumit Planofix W. Cena: 10 PLN/worek 25kg

Trasport własny z okolic Raszyna.

Powodzenia!

Witamy:)

my również dołączamy do Waszego wątku:)jesteśmy po mega długim procesie papierologii(prawie dwa lata czekanie na WZ i zmianę), ale nareszcie mamy PNB, zdjęty humus, wytyczony budynek i teraz czekamy tylko na ekipę. W tym roku zrobimy tylko fundamenty, a reszta od wiosny. Budujemy ścianę trójwarstwową porotherm25 i 11,5 i styro w środek. Ekipa powinna wejść pod koniec września(czyli już!!!), albo początek października.

a nasz projekt to Kolorowa Tęcza:)

pozdrawiamy

I ja się pochwalę. Jutro lejemy strop parteru. Mamy pięknie wymurowane ściany parteru, a reszta musi poczekać do wiosny. Dachu niestety nie uda się zrobić w tym roku, więc poddasza nie zaczynamy, bo nie da sie zabezpieczyć murów przed zimą. Woda i śnieg zrobiłyby swoje, a to za droga inwestycja, żeby ryzykować. Pozdrowionka ze Śląska dla wszystkich budujących "jesiennie", pogoda nam sprzyja- oby tak dalej.

Witajcie,

to i ja dołączę :) Prawomocne PnB powinno być w tym tygodniu, w weekend chcemy zamknąć casting na wykonawcę, czekamy na ostateczne wyceny. Elektryk ma podłączyć w tym tygodniu, studniarz też wstępnie umówiony. Planujemy tylko stan zero, choć są różne opcje - jedni chcą zalewać, inni zalać dopiero na wiosnę. Jakie jest Wasze zdanie?

Aha, projekt indywidualny, pod Warszawą :)

Pozdrawiam,

Witaj an/nd, my jestesmy dokladnie na tym samym etapie co Wy (PnB) i tez planujemy ewentualnie stan zero w tym roku ale ja mam spore obawy(a ode mnie udzielilo sie mojemu mezowi) co do pogody, bo w polowie pazdziernika to nigdy nie wiadomo jaka bedzie a pakowac sie w klopoty i podwojne koszty nie chcemy. A jak z Wami, nie boicie sie, ze mrozy i deszcze zastana Was w trakcie prac i popsuja plany?