halina46 01.08.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Halina my postawiliśmy właśnie dom z solbetu600, ocieplać będziemy dopiero w przyszłym roku późną wiosną. Teraz tylko tynki i wylewki zrobić przed zimą chcemy ale początkowo te też na wiosnę były przewidziane. Z tego co pamiętam że powtarzali wszyscy, że ważne to przykrycie domu dachem żeby mury niezakryte nie zostały. Też rozważam solbet, mur ma być jednowarstwowy. Problem polega na tym, że chcemy przed zimą wybudować parter , zalać strop i dopiero wiosną ruszyć z resztą ,plus dach. Boimy się, że solbet tego nie wytrzyma. Zima może narobić nam niezłego "bigosu". Co myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.08.2011 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) chodzi oto by bloczki nie nasiąkały głównie od góry i w środku budynku - jeśli wybudujecie parter, zrobicie strop i zalejecie wieniec i przykryjecie gore folią wszystko będzie OK jak BK wszedł do sprzedaży wszyscy mówili że można z nich budować domy i ich nie ocieplać - po latach zostało to zweryfikowane co nie co - ale to pokazuje że nie ma się czego obawiać chciałem się wszystkim pochwalić 12:00 - odebraliśmy PnB - jupi !! Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 02.08.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 chodzi oto by bloczki nie nasiąkały głównie od góry i w środku budynku - jeśli wybudujecie parter, zrobicie strop i zalejecie wieniec i przykryjecie gore folią wszystko będzie OK jak BK wszedł do sprzedaży wszyscy mówili że można z nich budować domy i ich nie ocieplać - po latach zostało to zweryfikowane co nie co - ale to pokazuje że nie ma się czego obawiać /QUOTE] Gratulacje, możesz ruszać z kopyta. czas nas wszystkich goni, jesień tuż, tuż. Jeśli budujesz firmami, nie ma obawy,wchodzi ekipa ludzi i raz, raz -gotowe. Gorzej z nami- samosiami. Wszystko robione własnymi rękami, robota idzie pomału, bo to jeszcze pełny etat w kopalni i po szychcie budowa. Ale za to parę dobrych tysiaków w kieszeni. Powodzenia w budowaniu, będziemy kibicować sobie nawzajem. Oby do wiosny! Chyba będzie ten solbet, pomału przekonujemy się do bloczków, bo cena do przyjęcia i mur wyrośnie w oczach. Jeszcze tylko negocjacje cenowe i zobaczymy. A propos, gdzie kupujesz towar?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.08.2011 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) ja jestem z okilic rzeszowa - mam fabryke silikatu w Łancucie - kupie je chyba w Rzeszowskiej Centrali Materiałow Budowlanycha BK produkuje Solbet w Kolbuszowej - też koło Rzeszowa ale Ty chyba musisz gdzieś lokalnie szukać - koszty transportu są duże - za duże ... http://www.solbet.pl/siec_handlowa.phpnajlepiej zadzwonić do lokalnego zakładu i zapytać się czy sami sprzedają i po ile ewentualnie kto jest ich największym odbiorcą w regionie i gdzie można dobrze / tanio kupić Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 02.08.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 ja jestem z okilic rzeszowa - mam fabryke silikatu w Łancucie - kupie je chyba w Rzeszowskiej Centrali Materiałow Budowlanych a BK produkuje Solbet w Kolbuszowej - też koło Rzeszowa ale Ty chyba musisz gdzieś lokalnie szukać - koszty transportu są duże - za duże ... http://www.solbet.pl/siec_handlowa.php najlepiej zadzwonić do lokalnego zakładu i zapytać się czy sami sprzedają i po ile ewentualnie kto jest ich największym odbiorcą w regionie i gdzie można dobrze / tanio kupić Już dzwoniłam po hurtowniach, cena powalająca 17,84zł a solbet optimal 20,87zł, jutro negocjacje, mam nadzieję kupić dużo taniej. Ale po prawdzie porównując do porothermu, który jest po 7 zł/szt to solbet wypada nieco drożej, bo ma 60 cm długości a nie 25 jak poro. Rachunek jest prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedziowniki 03.08.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Gratuluję pozwolenia i witam nowicjuszy Ja dziś w końcu złożyłam ponownie projekt po poprawkach i odwiesiłam postępowanie o PnB ciekawe ile będziemy czekać na finish. Co do sąsiadów to nas chyba nikt nie przebije Za nami mieszka siostra męża, zabrała nam ok 120 m2 działki i nie chce oddać Żremy się z nią ostro czekamy na pozwolenie i ruszamy z nią do sądu, dodatkowo bez naszej wiedzy poprowadziła sobie media w naszej drodze i mąż jej ostatnio zabronił montować liczników od wody, w gminie leży już stos skarg na nas a jeszcze nie rozpoczeliśmy budowy, zapowiada się ciekawie. My też będziemy budować z Solbetu i do tego 15 cm styropianu. Mamy zamiar stawiać systemem gospodarczym jak większość z pomocą murarza. Zakładaliśmy w tym roku SSO ale raczej się nie uda, i teraz pytanie czy lepiej stan zero i reszta po zimie czy stawiać ile się da. Z tego co widzę piszecie że bk nasiąka więc nie ma co się śpieszyć ze stawianiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 03.08.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 A ja odpuściłam sobie solbet,chociaż na początku chcieliśmy stawiać ścianę jednowarstwową bez docieplania na klej,jak sobie poczytałam z jaką dokładnością trzeba budować taką ścianę to nie wiem kto miałby czas pilnować budowlańców poza tym taka ściana wynioslaby nas drożej.Teraz jestem zadowolona ,że buduję z porothermu,beton jest bardzo nasiąkliwy,a ciągle pada,wczoraj w muratorze przeczytałam,że w 1m3 betonu jest 150 litrów wody,a my chcemy się szybko wprowadzić.Każdy,kto wybrał taki czy inny materiał na ściany,wybrał dla siebie,i opinii jest tyle,ilu inwestorów,pozdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 03.08.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 u mnie w okolicy ciężko o solbet w dobrej cenie. pytałem już kilku majstrów i stawiają na h+h z tym ze p+w. podobno są też dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 03.08.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Gratuluję pozwolenia i witam nowicjuszy Ja dziś w końcu złożyłam ponownie projekt po poprawkach i odwiesiłam postępowanie o PnB ciekawe ile będziemy czekać na finish. Co do sąsiadów to nas chyba nikt nie przebije Za nami mieszka siostra męża, zabrała nam ok 120 m2 działki i nie chce oddać Żremy się z nią ostro czekamy na pozwolenie i ruszamy z nią do sądu, dodatkowo bez naszej wiedzy poprowadziła sobie media w naszej drodze i mąż jej ostatnio zabronił montować liczników od wody, w gminie leży już stos skarg na nas a jeszcze nie rozpoczeliśmy budowy, zapowiada się ciekawie. My też będziemy budować z Solbetu i do tego 15 cm styropianu. Mamy zamiar stawiać systemem gospodarczym jak większość z pomocą murarza. Zakładaliśmy w tym roku SSO ale raczej się nie uda, i teraz pytanie czy lepiej stan zero i reszta po zimie czy stawiać ile się da. Z tego co widzę piszecie że bk nasiąka więc nie ma co się śpieszyć ze stawianiem. nie jestem szpecem w tej dziedzinie, ale kiedy szukaliśmy ekipy do budowania wszyscy zgodnie stwierdzali, że jeżeli nie mamy szan na zadaszenie w tym roku, to zrobić tylko 0 zabezpiczyć i od wiosny ciągnąć dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_chemik 04.08.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam, my rozpoczynamy budowe na poczatku wrzesnia. Papierologia juz zalatwiona, do nadzoru budowlanego rozpoczecie zgloszone na 1 wrzesnia. Przed zima ma byc skonczony do stanu zerowego, reszta na wiosne. Czy ktos ma jakies sugestie jak zabezpieczyc zero przed zima? Moj majster twierdzi zeby nie zalewac piasku wewnatrz na zime tyko zostawic zageszczony i wylewke z chudziaka zrobic na wiosne. Co o tym sadzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 06.08.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 WitamJa mam pozwolenie juz od 28 kwietnia. czekam tylko na ekipe ktora termin ma wolny dopiero od 10 wrzesnia. 14 listopada wchodzi ciesle i dekarz . W tym roku chce skoczyc na dachu. Od marca jak pogoda pozwoli to okna i reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcela_a 07.08.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 witam wsazystkich, tych ktorych juz "znam" i tych zupelnie nowych. Troche sie pocieszylam czytając ten wątek.. Bo jak czytam, ze niektorzy planuja dach robic w listopadzie, to troche sie pocieszam, ze moze jednak jest to mozliwe. a ja myslalam, ze pazdziernik, to juz ostatni miesiac w roku w ktorym mozna cos robic... U nas wszystko gotowe, ekipa, pozwolenia, dzialka- no WSZYSTKO. Ale nie ma pogody. Ostatnie 4 dni ciepła niestety nie pozwolily na rozpoczęcie budowy. W czwartek przyjechala koparka z zamiarem kopania fundamentow, ale niestety po wykopaniu dołka na dzialce, wszystko sie oberwało i zakopało dołek!!! Dół, dół, dół.... własnie widzialam prognoze na najblizszy tydzien - caly czas deszcz. zaczelismy myslec o szalowaniu, ale do szalowania tez potrzebna jako taka pogoda!!! No i co robic?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.08.2011 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 witamy witamy mam nadzieje ze bez względu na pogodę mi da się wystartować - płyta fundamentowa wymaga tylko ściągnięcia humusu i nawiezienia piasku który zagęścimy no i sam dach to w zasadzie można robić nawet i w zimie - jeśli nie będzie śniegu ... Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 07.08.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Marcela nasz dom był budowany w przerwach między deszczem a deszczem, ekipa jak się spręży to po wyjściu z ziemi już szybko idzieJak będzie ładna jesień to można spokojnie długo robić, gorzej jak śniegu na 1 listopada napada :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ucholcewa 09.08.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Witam spóźnione Bocianki! My też zaczynamy od września. Mój mąż to tak się boi, że najchętniej to by wcale nie zaczynał. Marzy mi się stan zero przed zimą. Mam nadzieję, że damy radę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.08.2011 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 witamy i trzymamy kciuki ... moze coś więcej napiszesz o Waszym projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaD 11.08.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 A my już w końcu złożyliśmy papiery o PnB i...... czekamy Szukamy zawzięcie ekipy i kierownika budowy. Musi być stan zero w tym roku i już! Tylko przerażają nas ceny jakie ekipy sobie żądają! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.08.2011 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 no a ja muszę się pochwalić - 23 sierpnia moje PnB uprawomocni się na 24 rano zamówiłem już geodetę a na popołudnie człowieka z koparką do przyłącza wody i ściągnięcia humusu 25 mam mieć gotowy projekt płyty fundamentowej (koszt 900 zł) - do tego czasu powinienem mięć też załatwiony styropian i kredyt (1 transza), piasek i żwir od ręki , rury do kanalizacji również - tak więc na 10 września najpóźniej zamawiam ekipę i niech się pną mury do góry .... Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 11.08.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 witam wszystkich:welcome: życzę wszystkim powodzenia w budowie swoich wymarzonych domków:D ja już mam skończone fundamenty ale nie przykryje do zimy bo czasu braknie:( buduje z bk i martwię się ze zrobię błąd jak zostawię nie przykryty dom na zime. będzie wylany strop ale nie wiem czy może to tak zostać... co myślicie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 11.08.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 sam budujesz, że obawiasz się, że czasu na przykrycie braknie? nam wszyscy mówili, ze przy bk przykrycie dachem na zimę to priorytet, nie wnikałam bardziej bo i tak taki plan mieliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts