Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bociany odlatują a my lejemy fundamenty - czyli dla tych co zaczynają na jesień/zimę

Recommended Posts

Halina my postawiliśmy właśnie dom z solbetu600, ocieplać będziemy dopiero w przyszłym roku późną wiosną.

Teraz tylko tynki i wylewki zrobić przed zimą chcemy ale początkowo te też na wiosnę były przewidziane. Z tego co pamiętam że powtarzali wszyscy, że ważne to przykrycie domu dachem żeby mury niezakryte nie zostały.

Też rozważam solbet, mur ma być jednowarstwowy. Problem polega na tym, że chcemy przed zimą wybudować parter , zalać strop i dopiero wiosną ruszyć z resztą ,plus dach. Boimy się, że solbet tego nie wytrzyma. Zima może narobić nam niezłego "bigosu". Co myślicie??

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chodzi oto by bloczki nie nasiąkały głównie od góry i w środku budynku - jeśli wybudujecie parter, zrobicie strop i zalejecie wieniec i przykryjecie gore folią wszystko będzie OK

jak BK wszedł do sprzedaży wszyscy mówili że można z nich budować domy i ich nie ocieplać - po latach zostało to zweryfikowane co nie co - ale to pokazuje że nie ma się czego obawiać

chciałem się wszystkim pochwalić

12:00 - odebraliśmy PnB :D - jupi !!

Edytowane przez R&K

chodzi oto by bloczki nie nasiąkały głównie od góry i w środku budynku - jeśli wybudujecie parter, zrobicie strop i zalejecie wieniec i przykryjecie gore folią wszystko będzie OK

jak BK wszedł do sprzedaży wszyscy mówili że można z nich budować domy i ich nie ocieplać - po latach zostało to zweryfikowane co nie co - ale to pokazuje że nie ma się czego obawiać

/QUOTE]

Gratulacje, możesz ruszać z kopyta. czas nas wszystkich goni, jesień tuż, tuż. Jeśli budujesz firmami, nie ma obawy,wchodzi ekipa ludzi i raz, raz -gotowe. Gorzej z nami- samosiami. Wszystko robione własnymi rękami, robota idzie pomału, bo to jeszcze pełny etat w kopalni i po szychcie budowa. Ale za to parę dobrych tysiaków w kieszeni. Powodzenia w budowaniu, będziemy kibicować sobie nawzajem. Oby do wiosny! Chyba będzie ten solbet, pomału przekonujemy się do bloczków, bo cena do przyjęcia i mur wyrośnie w oczach. Jeszcze tylko negocjacje cenowe i zobaczymy. A propos, gdzie kupujesz towar??

ja jestem z okilic rzeszowa - mam fabryke silikatu w Łancucie - kupie je chyba w Rzeszowskiej Centrali Materiałow Budowlanych

a BK produkuje Solbet w Kolbuszowej - też koło Rzeszowa

ale Ty chyba musisz gdzieś lokalnie szukać - koszty transportu są duże - za duże ...

http://www.solbet.pl/siec_handlowa.php

najlepiej zadzwonić do lokalnego zakładu i zapytać się czy sami sprzedają i po ile ewentualnie kto jest ich największym odbiorcą w regionie i gdzie można dobrze / tanio kupić

Edytowane przez R&K

ja jestem z okilic rzeszowa - mam fabryke silikatu w Łancucie - kupie je chyba w Rzeszowskiej Centrali Materiałow Budowlanych

a BK produkuje Solbet w Kolbuszowej - też koło Rzeszowa

ale Ty chyba musisz gdzieś lokalnie szukać - koszty transportu są duże - za duże ...

http://www.solbet.pl/siec_handlowa.php

najlepiej zadzwonić do lokalnego zakładu i zapytać się czy sami sprzedają i po ile ewentualnie kto jest ich największym odbiorcą w regionie i gdzie można dobrze / tanio kupić

Już dzwoniłam po hurtowniach, cena powalająca 17,84zł a solbet optimal 20,87zł, jutro negocjacje, mam nadzieję kupić dużo taniej. Ale po prawdzie porównując do porothermu, który jest po 7 zł/szt to solbet wypada nieco drożej, bo ma 60 cm długości a nie 25 jak poro. Rachunek jest prosty

Gratuluję pozwolenia i witam nowicjuszy :)

Ja dziś w końcu złożyłam ponownie projekt po poprawkach i odwiesiłam postępowanie o PnB ciekawe ile będziemy czekać na finish.

Co do sąsiadów to nas chyba nikt nie przebije :) Za nami mieszka siostra męża, zabrała nam ok 120 m2 działki i nie chce oddać ;) Żremy się z nią ostro czekamy na pozwolenie i ruszamy z nią do sądu, dodatkowo bez naszej wiedzy poprowadziła sobie media w naszej drodze i mąż jej ostatnio zabronił montować liczników od wody, w gminie leży już stos skarg na nas a jeszcze nie rozpoczeliśmy budowy, zapowiada się ciekawie.

My też będziemy budować z Solbetu i do tego 15 cm styropianu. Mamy zamiar stawiać systemem gospodarczym jak większość z pomocą murarza. Zakładaliśmy w tym roku SSO ale raczej się nie uda, i teraz pytanie czy lepiej stan zero i reszta po zimie czy stawiać ile się da. Z tego co widzę piszecie że bk nasiąka więc nie ma co się śpieszyć ze stawianiem.

A ja odpuściłam sobie solbet,chociaż na początku chcieliśmy stawiać ścianę jednowarstwową bez docieplania na klej,jak sobie poczytałam z jaką dokładnością trzeba budować taką ścianę to nie wiem kto miałby czas pilnować budowlańców poza tym taka ściana wynioslaby nas drożej.Teraz jestem zadowolona ,że buduję z porothermu,beton jest bardzo nasiąkliwy,a ciągle pada,wczoraj w muratorze przeczytałam,że w 1m3 betonu jest 150 litrów wody,a my chcemy się szybko wprowadzić.Każdy,kto wybrał taki czy inny materiał na ściany,wybrał dla siebie,i opinii jest tyle,ilu inwestorów,pozdr...

Gratuluję pozwolenia i witam nowicjuszy :)

Ja dziś w końcu złożyłam ponownie projekt po poprawkach i odwiesiłam postępowanie o PnB ciekawe ile będziemy czekać na finish.

Co do sąsiadów to nas chyba nikt nie przebije :) Za nami mieszka siostra męża, zabrała nam ok 120 m2 działki i nie chce oddać ;) Żremy się z nią ostro czekamy na pozwolenie i ruszamy z nią do sądu, dodatkowo bez naszej wiedzy poprowadziła sobie media w naszej drodze i mąż jej ostatnio zabronił montować liczników od wody, w gminie leży już stos skarg na nas a jeszcze nie rozpoczeliśmy budowy, zapowiada się ciekawie.

My też będziemy budować z Solbetu i do tego 15 cm styropianu. Mamy zamiar stawiać systemem gospodarczym jak większość z pomocą murarza. Zakładaliśmy w tym roku SSO ale raczej się nie uda, i teraz pytanie czy lepiej stan zero i reszta po zimie czy stawiać ile się da. Z tego co widzę piszecie że bk nasiąka więc nie ma co się śpieszyć ze stawianiem.

nie jestem szpecem w tej dziedzinie, ale kiedy szukaliśmy ekipy do budowania wszyscy zgodnie stwierdzali, że jeżeli nie mamy szan na zadaszenie w tym roku, to zrobić tylko 0 zabezpiczyć i od wiosny ciągnąć dalej

Witam, my rozpoczynamy budowe na poczatku wrzesnia. Papierologia juz zalatwiona, do nadzoru budowlanego rozpoczecie zgloszone na 1 wrzesnia. Przed zima ma byc skonczony do stanu zerowego, reszta na wiosne. Czy ktos ma jakies sugestie jak zabezpieczyc zero przed zima? Moj majster twierdzi zeby nie zalewac piasku wewnatrz na zime tyko zostawic zageszczony i wylewke z chudziaka zrobic na wiosne. Co o tym sadzicie ?

witam wsazystkich, tych ktorych juz "znam" i tych zupelnie nowych. Troche sie pocieszylam czytając ten wątek.. Bo jak czytam, ze niektorzy planuja dach robic w listopadzie, to troche sie pocieszam, ze moze jednak jest to mozliwe. a ja myslalam, ze pazdziernik, to juz ostatni miesiac w roku w ktorym mozna cos robic... U nas wszystko gotowe, ekipa, pozwolenia, dzialka- no WSZYSTKO. Ale nie ma pogody. Ostatnie 4 dni ciepła niestety nie pozwolily na rozpoczęcie budowy. W czwartek przyjechala koparka z zamiarem kopania fundamentow, ale niestety po wykopaniu dołka na dzialce, wszystko sie oberwało i zakopało dołek!!! Dół, dół, dół.... własnie widzialam prognoze na najblizszy tydzien - caly czas deszcz. zaczelismy myslec o szalowaniu, ale do szalowania tez potrzebna jako taka pogoda!!! No i co robic?!

witamy witamy

mam nadzieje ze bez względu na pogodę mi da się wystartować - płyta fundamentowa wymaga tylko ściągnięcia humusu i nawiezienia piasku który zagęścimy

no i sam dach to w zasadzie można robić nawet i w zimie :D - jeśli nie będzie śniegu ...

Konrad

no a ja muszę się pochwalić - 23 sierpnia moje PnB uprawomocni się

na 24 rano zamówiłem już geodetę a na popołudnie człowieka z koparką do przyłącza wody i ściągnięcia humusu

25 mam mieć gotowy projekt płyty fundamentowej (koszt 900 zł) - do tego czasu powinienem mięć też załatwiony styropian i kredyt (1 transza), piasek i żwir od ręki , rury do kanalizacji również - tak więc na 10 września najpóźniej zamawiam ekipę i niech się pną mury do góry ....

Konrad

witam wszystkich:welcome: życzę wszystkim powodzenia w budowie swoich wymarzonych domków:D ja już mam skończone fundamenty ale nie przykryje do zimy bo czasu braknie:( buduje z bk i martwię się ze zrobię błąd jak zostawię nie przykryty dom na zime. będzie wylany strop ale nie wiem czy może to tak zostać... co myślicie o tym?