Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bociany odlatują a my lejemy fundamenty - czyli dla tych co zaczynają na jesień/zimę

Recommended Posts

halinko, masz namysli robicizne tak? my za za całość - od początku aż do stropu włącznie płacimy 31 tys (w tym rozłożenie kanalizy + koszt koparki, który też leży po stronie ekipy).

No kurcze koniecznie musicie znalezzc nową ekipę... a jak stan na działce? stoi woda? wiesz co - u nas zdecydowanie pomogło wykopanie na działce dużego 2 metrowego doła do którego schodziła woda, a my ją wypompowywaliśmy. zerknij u mnie w dzienniku budowy - mam zdjecia, które pokazują jak to wyglądało.

Marcela, a ja się chyba załamię. Kandydat nr 1 wycenił się na 6 tys.- zwariował chyba. Kandydat nr 2 też 6 tys ale ma 4 ludzi ( ekipa) i nic mnie nie obchodzi. Jutro dalsze rozmowy z kandydatem nr 3. Z tego wynika, że nie warto robić samemu- naharujesz się jak wół a ekipa od 0 do dachu tylko 30 tys.

Wody nie ma, choć teren gliniasty. Dziś znów popadało, jutro trzeba będzie opróżnić dreny. Pozdrawiam Zrelacjonuję wyniki rozmów na bieżąco.

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich:) chciał bym prosić o rade w poprzednich postach pisałem ze nie dam rade przykryć domu przed zima bo nie zdążę wszystkiego zrobić samemu... meczy mnie to strasznie i wymyśliłem sobie ze może była by taka możliwość ale musiał bym zatrudnić ekipę do murowania, strop i dach w własnym zakresie... ekipa za wymurowanie dwóch kondygnacji wzięła by około 6 tys złotych( trzech murarzy i dwóch pomocników) teraz pytanie do was czy plan jest realny: fundament jest gotowy, pierwszy tydzień 1 kondygnacja i ułożenie belek stropowych, drugi tydzień zalanie stropu, trzeci tydzień ściany kolankowe szczyty i wieńce, czwarty i piaty tydzień więźba deskowanie i ewentualnie blachodachowka... czy jest to realne? ile to u was trwało? pozdrawiam:)

Plan nierealny ale 6 tys za 2 kondygnacje to prawie darmo. Mnie zaśpiewali 6 tys tylko za parter i to cena netto. Musiałabym szukać u Ciebie tak taniej i licznej ekipy. 2 murarzy i 2 pomocników murowało piwnice prawie 2 tygodnie. Potem szalowanie i zbrojenie. Tężenie betonu to następne 10 dni, potem dopiero murujesz szczyty. A przy tym nie wiadomo, czy pogoda będzie? Ale może się uda?? Spróbuj. Powodzenia

Witam,

A u nas wszystko się poprzewracało. Mieliśmy budować syst. gospodarczym z murarzem ale jak go zobaczyłam boję się że może nie dotrwać do wiosny ... Trwają rozmowy z 2 wykonawcami, powiedzcie czy 120 tyś netto za stan surowy otwarty ale z odeskowanym dachem pokrytym papą to dobra cena? Dom ma 150 m pow. użytkowej, oczywiście cena obejmuje cały materiał, po naszej stronie jest tylko geodeta. Pozwolenia jeszcze nie mamy i nie mam pojęcia kiedy dostaniemy. Jak to było u was? Jakiś miesiąc temu przyszło zawiadomienie do sąsiada, które odebrał, później musieliśmy zawiesić postępowanie ( uzupełnianie dokumentacji) i sąsiad dostał pismo o zawieszeniu. W gminie mówią że czekają na zwrotkę od sąsiada i podpisują pozwolenie. Tylko teraz się zastanawiam czy będą wysyłać kolejne pismo do sąsiada o odwieszeniu postępowania? Czy jak ta zwrotka już do nich trafi to pozwolenie będzie prawomocne ?

Nie da się z nimi gadać ... Może mieliście podobną sytuację?

Pozdrawiam

U nas w ogóle nie zawiadamiali sąsiadów, nic mi o tym nie wiadomo. To chyba zależy od Urzędu Miasta,ja czekałam na pozwolenie 28 dni i koniec. Sąsiadów nie zazdroszczę, a trzeba będzie obok mieszkać, to dopiero będzie cyrk.

6 tyś moim zdaniem cena jak najbardziej do przyjęcia, u nas za sam fundament śpiewali 9 tyś co do terminów nie wypowiadam się niestety nie jesteśmy jeszcze na tym etapie a szkoda :) Nam firmy chcą postawić od zera do dachu w 1,5 miesiąca oczywiście przy dobrych warunkach pogodowych absolutnie nie nalegam na ten termin niech toczy się swoim normalnym tempem w najgorszym przypadku staniemy przed zimą na stropie i będziemy przykrywać no chyba że nie dadzą nam pozwolenia ;)

No i witam ponownie. Bedziowniki- 6 tys netto- to była cena za robocizną kandydata nr 2. wydaje mi się to dość dużo zważywszy, że fundamenty już są, a to duuużo cięższa robota. Murowanie porothermem na kleju to ponoć zabawa ( tak mówią fachowcy). Kandydat nr 3 uczciwie zaproponował 30 zł/m2 ścian, co daje ok 3600 zł brutto. To już jest chyba dobra cena. Mają zaczynać przed 1 września. Oby pogoda nam dopisała.

tez mi się wydaje OK

u mnie wycena przedstawia sie następująco

12 płyta fundamnetowa - dużo zbrojenia

15 sciany nosne

ok 20 strop

i ok 10 tys sciany działowe

18 tys cały dach

czekam jeszcze na 2 wycene - ale wstepnie byla porownywalna

czyli roboty budowlane ok 67 tys

Plan nierealny ale 6 tys za 2 kondygnacje to prawie darmo. Mnie zaśpiewali 6 tys tylko za parter i to cena netto. Musiałabym szukać u Ciebie tak taniej i licznej ekipy. 2 murarzy i 2 pomocników murowało piwnice prawie 2 tygodnie. Potem szalowanie i zbrojenie. Tężenie betonu to następne 10 dni, potem dopiero murujesz szczyty. A przy tym nie wiadomo, czy pogoda będzie? Ale może się uda?? Spróbuj. Powodzenia

ta cena jest bez murowania z klinkieru kominów i dwóch slupów pod balkon za to osobno nie wiem ile bo pan murarz nie zdążył wyliczyć, sciany dzialowe sa w tej cenie... to nie jest zadna firma wiec nie bedzie faktury... za wymurowanie 1300 bloczkow betonowych na fundament wzieli 1900zl ale ja im pomagalem bo mi sie spieszylo w sumie to zajelo im to 15 godzin a w domu jest 12 naroznikow w tym wykusz... za zrobienie stropu teriwa chca 2500zl ale to chce sam zrobic bo bede lal z betoniarki... nie wiem ile biora u nas firmy budowlane bo nie pytalem...

pozdrawiam

O kurczaki! Ja za fundament zapłaciłam 2800zł, bez faktury, 2 lata temu. Dom 12x10m, piwnice 2,30m. Obecnie ceny podskoczyły nieziemsko. 6tys netto to ponoć normalka. Firmy żądają 6-8 tys , w zależności od wymiarów i kształtu obrysów. Zwariować można, ile my zarabiamy w tym kraju? Miesiąc harówy na dole (górnik) za 2800zł do ręki - kompletne dziadostwo.

gratuluje pozwolenia - moje uprawomocniło się wczoraj - ale jeszcze nie byłem po pieczątkę ;)

ściągnęliśmy humus z działki (zdjęcia w dzienniku) ale jest tak mokro że na wykopanie dołka pod płytę zamawiam koparkę na gąsienicach - w poniedziałek ma być ...

podpisałem też umowę z firmą budującą SSZ ocieplony ma być gotowy do końca roku,

płytę robię sam - koszt ok 14 tyś XPS, 10 tys stal i ok 15 tyś beton, 4 tys piach + wypożyczenie zagęszczarki + kanalizacja - to już jakieś grosze

- firma ma tylko pomóc w zbrojeniu i rozprowadzeniu betonu

ok 15 września mają zacząć murować

Witam,

z zainteresowaniem śledzę Wasze wyceny robocizny. My daliśmy projekt potencjalnemu wykonawcy i właśnie czekamy na wyrok :confused:Ale za to dogadaliśmy się z kierownikiem budowy, weźmie 5000 za doprowadzenie nas do stanu umożliwiającego zamieszkanie. To sporo, ale pan jest współautorem naszego projektu, zna go na wylot, jest też znajomym architekta. Poza tym ma wziąć na siebie całą urzędologię i papierologię przy ewentualnych zmianach w projekcie. A zmiany się szykują, bo jak stwierdził Kierbud "Architekt trochę poszalał" i grozi nam katastrofa finansowa :x

A w tym roku dobrze jak się uda wylać ławę... Za to 2012 superambitny - chcemy zamieszkać na Wigilię :)

Pozdrawiamy wszystkie nieco spóźnione bocianki :)

witam, raczej do tej pory czytałam forum gdyż byliśmy wiosennymi bociankami ale terminy się powaliły i teraz mogę się ujawnić :D

kilka słów o obecnym stanie:

cóż starania rozpoczęliśmy rok temu, zimą a dokładnie w styczniu uzyskaliśmy pozwolenie na budowę, w kwietniu ruszyliśmy z kopyta i zrobiliśmy fundamenty i ..... i koniec, utknęliśmy w miejscu bo: pozwolenie i wszystkie papiery były na moich rodziców a stwierdziliśmy że bez kredytu nie damy rady szybko to zrobić i zaczęło się zanim geodeta zabrał się do pracy z podziałem działki okazało się że jest lipiec, w końcu w sierpniu podpisaliśmy akt notarialny i złożyliśmy papiery do starostwa o przeniesienie pozwolenia na mnie, obecnie szukamy banku z pomocą doradcy z muratora oczywiście,

kilka słów o domku:

nie podpiwniczony, z użytkowym poddaszem, dach dwuspadowy, prosty bez udziwnień typu wykusze - mimo że mi się podobają, bez garażu, domek nazywa się ASSA ale ma lekkie zmiany na parterze i jest w odbiciu lustrzanym .....

teraz problem:

od stycznia mieliśmy umówioną ekipę budowlaną, w kwietniu zrobili fundamenty skasowali 5 tys. i ..... teraz kiedy przyszedł czas na ciągnięcie murów budowlańcy coś się migają, najgorsze że umowę mieli z moimi rodzicami i jej nie przepisaliśmy i płakać mi się chce bo marzyłam że przed zimą zrobią murarze i jak się uda to położymy krokwie i deskowanie dachu tak aby do wiosny mieć SSO. A tu możemy szukać nowej ekipy - szczerze nie che mi się, jesteśmy umówieni na sobotę na rozmowę :mad:

tak więc witam się jako "odlatujący bocianek" i mam nadzieję że moje marzenia o Wigilii w 2012 roku w nowym domku się spełni .....

My już zaczęliśmy/koniec sierpnia, aktualnie ławy wylane, od jutra murowanie fundamentów. Co do przedłużającej się biurokracji, to odczuliśmy to dotkliwie 7 miesięcy, łącznie z energetyką (usunięcie słupa i przebudowa lini), narazie tylko na papierze i opłacona faktura, ale fizycznie jeszcze słup stoi. Pozdrawiam

Dom w prymulkach 3

My już zaczęliśmy/koniec sierpnia, aktualnie ławy wylane, od jutra murowanie fundamentów. Co do przedłużającej się biurokracji, to odczuliśmy to dotkliwie 7 miesięcy, łącznie z energetyką (usunięcie słupa i przebudowa lini), narazie tylko na papierze i opłacona faktura, ale fizycznie jeszcze słup stoi. Pozdrawiam

Dom w prymulkach 3

Witaj gabri5. Mam pytanie ile kosztuje usunięcie słupa i przebudowa linii energetycznej? I jak się to załatwia? mam chrapkę na działeczkę blisko mojej ale prawie przez środek "leci" linia zasilająca domy w oddali. trzeba byłoby przesunąć 2 słupy o jakieś 6-10 metrów w prawo lub lewo- do granicy działki, żeby można było ją zabudować. Tak sobie myślę nad tym i zastanawiam się czy gra jest warta świeczki?

Nasze fundamenty już wymurowane, teraz leżakują dwa tygodnie.

Jedyny problem do tej pory to prąd, spóźniliśmy się z umową a panowie w energetyku niezbyt chętni do współpracy:( więc narazie pożyczamy od sąsiadów.

Pozdrawiam wszystkich zaczynających!

Ja też pozdrawiam. A w sprawie pożyczania prądu- mam założony podlicznik i korzystam od sąsiada, choć tak ponoć nie wolno. W razie kontroli energetyki budujący płaci słone kary. Ale jak nie ma skarżyciela - nie ma i sądziciela. Z sąsiadami trzeba żyć w zgodzie i tyle. Mury parteru już stoją, robimy sami, na prądzie od sąsiada. Wszyscy zadowoleni:D

Witam wszystkich zaczynających! :D

My dopiero złożyliśmy papiery o PNB. Robi się późno. W dodatku okazało się, że ziemia to głównie glina, a do tego jest woda. Trzeba będzie robić fundamenty o 20cm głębiej. Nie wiem czy jest sens robić stan zero w listopadzie (wtedy przewidujemy dostać PNB). Budowlańcy nam odradzają, bo jak glina zamarznie to rozsadzi fundamenty (+woda). Nie znam się na tym, ale w takim wypadku będziemy musieli poczekać do wiosny :( A tak już chcieliśmy mieć stan zero za sobą i na wiosnę ruszyć z kopyta z budową. :sick:

eehhh...

pozdro