Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bociany odlatują a my lejemy fundamenty - czyli dla tych co zaczynają na jesień/zimę

Recommended Posts

I ja się pochwalę. Jutro lejemy strop parteru. Mamy pięknie wymurowane ściany parteru, a reszta musi poczekać do wiosny. Dachu niestety nie uda się zrobić w tym roku, więc poddasza nie zaczynamy, bo nie da sie zabezpieczyć murów przed zimą.

A jak zamierzacie zabezpieczyć strop na zimę? Słyszałam, że trzeba przykryć folią, ale tak żeby odstawała na boki i żeby woda nie lała się po ścianach.

Pozdrawiam,

F.

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj an/nd, my jestesmy dokladnie na tym samym etapie co Wy (PnB) i tez planujemy ewentualnie stan zero w tym roku ale ja mam spore obawy(a ode mnie udzielilo sie mojemu mezowi) co do pogody, bo w polowie pazdziernika to nigdy nie wiadomo jaka bedzie a pakowac sie w klopoty i podwojne koszty nie chcemy. A jak z Wami, nie boicie sie, ze mrozy i deszcze zastana Was w trakcie prac i popsuja plany?

Na razie to głównie boimy się, że nie uda nam się z żadnym wykonawcą do zimy dogadać ;) Jeśli to się opóźni, to może rzeczywiście trzeba się będzie zastanowić..

Witam,

U nas prace pełną parą, humus zdjęty kopaliśmy aż do piachu czyli na 1,2 głębokości. Od jutra zbrojenie, na początku tygodnia leją ławy. Plan stan surowy otwarty przed zimą :)

Pozdrawiam

trzymam za Was wszystkich kciuki !!

sam jestem w podobnej sytuacji - obecnie przestój - jeszcze 2 tyg a później mury do góry ...

ależ nie mogę się doczekać ... a czas tak jakoś nagle powoli mija ...

Witam

Ja też poproszę przyjąć mnie do grona rozpoczynających:)

Na ten moment mam PnB, od dwóch dni skrzynkę z energią na "polu":)

jutro będzie spotkanie z murarzem i rozmowa o konkretach i planach na drugi tydz października (podobno wtedy ma zacząć).

w przyszłym tygodniu geodeta ma wyznaczyć budynek.

Wreszcie coś się dzieje. Plan był na ten rok stan SSO ale nasz architekt pozawalał wszystkie terminy:(

Budujemy zmodyfikowanego Gracjana 2.

Mam pytanie odnośnie fundamentów. Czy izolujecie wylaną ławę czy tylko ścianę fund z bloczków? chodzi mi o izolację pionową bo poziomą to wiem, że trzeba zrobić.

Pozdrawiam

Witam wszystkich.Znalazłem się tu,choc miało,byc inaczej,miałem przejąc stary dom,lecz niestety, stare dobre przysłowie:

,, z rodziną dobrze wychodzi sie na zdjęciach,,,, .

Więc tak, mam na imie Łukasz jestem z Radomia,planujemy z żoną budowę domu na wsi,

co do projektu nie mamy jeszcze itp, lecz myślimy i parterowym domku, z poddaszem, budowa etapami.

Znalazłem takie oto pustaki co powiecie o budowie z takiego materiału ??????

http://allegro.pl/pustaki-betonowe-20x20x40-ms-pustak-scienny-i1841226568.html

Znalazłem takie oto pustaki co powiecie o budowie z takiego materiału ??????

http://allegro.pl/pustaki-betonowe-20x20x40-ms-pustak-scienny-i1841226568.html

zimny, wilgotny, kiepsko izolujacy

kolejnosc w wyborze produktow

1. BK

2. silikat

3. drewno/ bale

4. pustaki ceramiczne

5. pustaki betonowe

zimny, wilgotny, kiepsko izolujacy

kolejnosc w wyborze produktow

1. BK

2. silikat

3. drewno/ bale

4. pustaki ceramiczne

5. pustaki betonowe

Zapomniałeś dodać keramzytobetonu :)

mam prośbę oświećcie mnie, czy chudziaka wylewa się do wysokości ściany fundamentowej?

jeśli tak, i jeśli na chudziaku stawia się ścianki działowe to jak potem je dobrze ocieplić i zaizolować? trzeba z izolacją wchodzić na ściany? ale to przecież głupota bo mury będą podciągały wilgoć.

Mój majster powiedział, że na chudziaku stawia się działówki. No i jestem trochę zamotana