Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bociany odlatują a my lejemy fundamenty - czyli dla tych co zaczynają na jesień/zimę

Recommended Posts

Nie pocieszasz mnie, bo ja wlasnie licze na to, ze jednak znizki cenowe na dobre okna beda. My tez bierzemy montaz w warstwie ocieplenia. Prawdziwą przyczyną odlozenia przez nas montazu okien na wiosne jest charakter naszego domu. Okna wstawimy po instalacjach, wylewkach i tynkach, bo nie mamy kominow wentylacyjnych a wiekszosc okien to fixy. Chcemy aby te wylewki najpierw przeschly, a okna moga to utrudnic.

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiadomo - każdy dom i każda budowa jest inna - ja buduje na płycie i wylewki zasadniczej nie będę już robił - zostaje tylko cieka z kablami grzewczymi - możliwe ze będzie to tylko wylewka samopoziomująca - jak dom zamknę dość szybko będzie zrobiona wentylacja mechaniczna - ale to jeszcze z Piczmanem muszę przedyskutować, nad tynkami też się właśnie zastanawiam - ściany mam równo wymurowane - najprawdopodobniej zaciągnę i wyrównam je tylko klejem i na to farba - bez tynków - tanio i skutecznie

Okna masz juz zamowione? Gdybym nawet chciala wstawiac okna przed zima to i tak by nie wypalilo. Zanim zamowienie zostaloby zrealizowane bylby pewnie grudzien, a to juz za pozno. Poczatkowo planowalismy robic instalacje przez zime, a na wiosne juz brac sie za tynki. Niestety przez duze opoznienia to sie nie uda :-( Otwory zabite dechami zamiast okien to chyba za malo zeby robic instalacje :-(

okna zamowione - realizacja 2 m-ce - czyli ok 10-15 grudnia , jesli bedzie na minusie zamontujemy tylko na kotwach a uszczelnimy jak bedzie temp. +5

dziś miałem spotkanie z elektrykiem - wchodzi za ok 2 tygodnie - mniej wiecej wtedy gdy bedzie juz wiezba dachowa i folia

koszt instalacji w calym domu ok 6-6,5 tys (3,5-4 tys materialy) nie liczac kabli grzewczych ktore sam zamawiam i klade - on tylko podlaczy ze sterownikami i cala instalacja

u nas obecnie robią się szczyty i kominy na poddaszu, 2-3 listopada wchodzi dekarz i robi więźbę - oczywiście jak przywiozą drzewo bo miało być w ubiegłym tygodniu obecnie mówią że będzie 2-3 listopada.

co do okien to właśnie zbieram kontakty do firm i oferty montaż planujemy na grudzień właśnie, oczywiści jak będzie ciepło a mam nadzieję że będzie, ja jestem z zachodnio - centralnej części polski i nie spodziewam się góralskiej zimy ..... ;)

podstawowe pytanie jest takie jak bardzo chcesz miec dom ocieplony - przez podłoge i fundamenty uciaka do 10% ciepła w domu

ja nawet bym sie przez chwilę nie zastanawiał tylko dawał - oczywiście XPS to ten najlepszy i najdroższy materiał - możesz dać też EPS'a ale Aqua

policz sobie ile na cały dom potrzebujesz

paczka zwykłego styropianu ok 100-150 zł Aqua ok 200-250 XPS 460 zł

rożnica na ociepleniu fundamentów może wtynieść ok 1-1,5 tys czyli 0,3-0,5% wartości całej inwestycji

Edytowane przez R&K

Witam wszystkich! Postanowiłam dołączyć do tego forum również i ja gdyż myślę że bardzo mi się tu spodoba.

Zaczęliśmy budowę z mężem pod koniec sierpnia a dzisiaj mamy już zalany strop i zaczyna rosnąć góra. Coraz bardziej nam się podoba :)

Budujemy domek wg projektu z68 z pracowni z500, pozdrawiam wszystkich budujących.

@ An/nd, jakie macie poglądy na temat zalewania chudego betonu na zimę? Znów spotykam się z różnymi szkołami i rozważam jeszcze, jak to zrobić.

Wykonawca nam doradził, żeby nie zalewać, bo po pierwsze przez zimę wszystko się jeszcze dodatkowo zagęści, a po drugie w kwestii terminu nie ma to większego znaczenia: kopania nie będzie, więc właściwie można zalać jak tylko pogoda będzie taka, że można byłoby też zacząć murowanie, czyli bez większego opóźnienia na wiosnę. Inspektor nadzoru się zgodził z tym poglądem. Mój tata też :)

Witam, na szczescie nie sluchalismy nikogo i zaczelismy w tym roku, w polowie pazdziernika i przy tak ladnej pogodzie (ktora chyba wymodlilam:rolleyes:) za tydzien zakonczymy prace na ten rok, czyli stan zero (z gleboka piwnica). :wave: Pozdrawiam wszystkich budujacych

My bylismy blisko zrezygnowania z murowania scian i wylewania stropu przed zima. Maz chcial, zebysmy przelozyli to na wiosne. Ja sie na szczescie uparlam, zeby zrobic to teraz. Czulam, ze pogoda bedzie nam sprzyjac i mialam racje :-) Strop dzis zostal zalany. Nic sie nie zawalilo wiec mozemy dzis spac spokojnie :-D