bajeczka123 24.07.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Chciałabym poprosić o pomoc osoby bardziej światłe w temacie ogrzewania ode mnie o pomoc. Bo im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie........ Zastanawiam się nad zmianą ogrzewania z gazowego na inne lub rozbudową instalacji o piec do spalania (jeśli jest to w ogóle możliwe). Powodem jest bardzo niska temperatura, która panuje zimą w domu – 19,5 stopnia. Sterowanie jest automatyczne, piec włącza się przy spadku temperatury do 19 stopni i dogrzewa do osiągnięcia 20 stopni. Przy takiej temperaturze rachunki za ogrzewanie w sezonie zimowym to 1700 – 1800 zł, wliczone jest w to ogrzewanie wody. W sezonie letnim ok 400 zł. W tej chwili w domu mieszkają 4 osoby dorosłe, lecz w planach jest dziecko. Przy temperaturze 19 stopni w domu nie wyjdziemy u dziecka z przeziębień. Najprostsze byłoby podniesie temperatury w sterowaniu, lecz przełoży się to na grzanie pieca non stop i jak sądzę rachunki razy 2 lub nawet więcej. Uwzględniając planowana podwyżkę cen gazu może nawet i więcej. Dodatkowy problem to słaba wentylacja w domu, więc powietrze jest dość wilgotne, przez co wydaje się jeszcze chłodniejsze niż jest w rzeczywistości. Powodem jest brak kominów wentylacyjnych i niemożność ich dobudowania, dom stoi z 3 stron w granicy. Z drugiej strony, jeśli zmiana instalacji miałaby pochłonąć ponad 15 000 to zmiana zamortyzuje się po ok10 latach, a i to nie wiadomo jak będą się kształtować ceny surowców do ogrzewania. 11 lat temu, kiedy moi rodzice zakładali obecne ogrzewanie gazowe, rząd miał wspomagać takie rozwiązania, jako ekologiczne, a jak wyszło każdy wie. Kolejna kwestia to to, że być może za 7 – 8 lat będziemy szukać innego domu, bo ten będzie za mały na 6 osób, tak więc gruntowna przebudowa systemu ogrzewania może nie mieć sensu. Charakterystyka domu: Dom budowany w latach 30-tych, rozbudowywany w latach 90-tych. Łączna powierzchnia ok 150 m2, na 2 poziomach. Stara część z cegły, nowa z suporexu. Kształt domu to litera L. Ściany otynkowane, ocieplone styropianem 8 cm, świeżo pokryte tynkiem mineralnym. Okna wymienione 5 lat temu, PCV. W starej części domu poddasze użytkowe, dach ocieplony wełna mineralną, w nowej części nad pierwszym pietrem jest jeszcze nieogrzewany strych. Piec marki Ariston, niestety nie znam modelu, kaloryfery nowe. Pewne straty ciepła mogą być generowane przez balkon, ponieważ dom był budowany systemem gospodarczym, nie przez nas i mogę domniemywać, ze nie jest on w żaden sposób izolowany od stropu. Cześć instalacji ogrzewania idzie przez nieogrzewana piwnicę, lecz rurki są izolowane otulinami z takiej szarej gąbki (nie wiem niestety jak się to fachowo nazywa ) Podłogi są dobrze zaizolowane od gruntu, robiliśmy je sami. Proszę zatem o opinie czy jest w ogóle sens ruszać to ogrzewanie, jeśli tak to co zrobić, aby osiągnąć cel temperaturowy nie pogrążając się w ogromnych kosztach? Czy raczej zacisnąć zęby i odkładać na nowy dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.07.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Są dwie szkoły:Pierwsza:Mam dziurawy garnek z którego leje mi sie woda. Pomyślę i załatam te dziury żeby garnek zawsze był pełen.Druga:Mam dziurawy garnek w związku z tym będę przynosił wodę z kałuży która jest tania i cały czas ten garnek dopełniał. Które z działań wydaje sie bardziej sensowne? Ps - w sezonie letnim płacicie 400 zł? Za ile? Za miesąc? za cały sezon letni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 24.07.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Zainwestuj lepiej w lepsze ocieplenie tego budynku. Ile masz welny w dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 24.07.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 (edytowane) Zainwestuj lepiej w lepsze ocieplenie tego budynku. Ile masz welny w dachu? Dokładnie. Choćbyście 2 piece kupili, jeden nowocześniejszy od drugiego i tak bedziecie ponosic ogromne koszty ogrzewania domu. Dom ocieplony 8 cm wartstwa? Pamietam, jak budowalam w 2004 roku to wtedy juz dawalo sie 10-12 cm styropianiu. Teraz normą jest 15 cm, a i coraz wiecej inwestorow daje 20 cm. Ocieplic strych (dac welne na podlodze strychu) i sciany. Sciany piwnicy tez ocieplic. Ocieplic rurki w piwnicy...itd itd Dyskomfort przy 19,5 stopnia C to kwestia osobnicza. Dla mnie to norma. I przy takiej temperaturze 3 troje dzieci odchowalam Wiec nie uwazam, ze twoje dziecko bedzie chorowalo. Dzieci choruja raczej od wirusow i bakterii. Edytowane 24 Lipca 2011 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajeczka123 24.07.2011 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Gaz jest rozliczany w okresach dwumiesięcznych - i lato i zima, więc kwota 400 zł jest na 2 miesiące. Jasne, że sensownie byłoby włożyć konkretne pieniądze w ocieplenie styropianem (chociaż 2 tygodnie temu ekipa położyła NOWY tynk na elewacji) i modernizację wentylacji, tylko to jest stary dom i z pewnością będzie dla nas w przyszłości za mały. Ma on układ amfiladowy, położony jest w granicy z 3 stron, wszystkie okna zatem wychodzą tylko na jedną stronę. Nie stwarza to dużej możliwości podziału wewnętrznego na osobne pokoje. Ze względu na jego usytuowanie na działce nie da się go rozbudować ani poziomo ani pionowo, więc trzeba szukać czegoś innego (kupić lub budować). Dlatego teraz odnośnie ogrzewania szukam rozwiązania doraźnego, które pozwoli nam przetrwać te kilka lat, a nie spowoduje, że wszystkie oszczędności utopimy w modernizacji domu, który i tak sprzedamy jak rodzina się powiększy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.07.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Witam Jak macie w planach i tak nowy dom (Kupno czy budowę) to naprawdę nie warto modernizować - trzeba się zając po prostu nową inwestycją. Z pierwszego wpisu wynika, że w okresie zimowym płacicie średnio miesięcznie po 850 zł za gaz na potrzeby CO i CWU no to trochę wychodzi. Przeliczyłem na szybko swoje wydatki w tym zakresie za ostatni sezon gdzie palę ekogroszkiem licząc za ekogroszek jego aktualną cenę z przywozem po 706 zŁ za tonę to wyszło mi, że ostatniej zimy paliłem średnio po 649 kg miesięcznie eko co daje średnio po 458 zł za ekogroszek na miesiąc( temperatura w domu 22 do 23 stopnie). Ogrzewam 240 m2 ( po podłogach) to jak dla mnie są to koszty do przyjęcia i w miarę ekonomiczne. No wiadomo trzeba by tu doliczyć jeszcze moją pracę z workowaniem ekogroszku i obsługą kotła a zwłaszcza jak u mnie jego bardzo kłopotliwym czyszczeniu ( nie mówiąc już o tym, że ciągle coś tam modernizuję z tym kotłem aby było lepiej). Gaz jest bezobsługowy ( no jakieś konserwacje i tyle) i tu jest o niebo lepiej. Reasumując - należy zbudować nowy pasywny dom i dalej palić gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.07.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Najtaniej o ile jest możliwe podpięcie do komina byłoby kupić małą kozę i dogrzewać drewnem. Wtedy problemy z temperaturą i wilgotnością (okna trzeba rozszczelniać a nie kulić się z zimna i zatykać wszystkie szpary bo gaz drogi)powinny się skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.07.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) Gaz jest rozliczany w okresach dwumiesięcznych - i lato i zima, więc kwota 400 zł jest na 2 miesiące. i dalej wiemy niewiele - odczytaj stan licznika gazowego z faktury sprzed roku i z aktualnej - podaj różnicę w m3 gazu - to pozwoli określić aktualne, roczne zapotrzebowanie domu na ciepło. Dobrym sposobem na pozbycie się wilgoci jest tani klimatyzator - przy sprzyjających warunkach grzeje taniej niż gaz oraz osusza powietrze. Przy taryfie G12 może w tańszej taryfie ogrzać sporo taniej od gazu, przy droższej grzać gazem - to mocno obniży koszt ogrzewania - o ile - podaj w/w dane obliczymy. Dobrze byłoby sprawdzić kocioł, bo zużycie gazu latem jest duże jak na 4 osoby, bo wstępnie liczę ok 1100kWh/miesiąc, tj 13000kWh/rok - na gotowanie i cwu to dużo - może kocioł jest źle wyregulowany? Ten Ariston to jedno- czy dwufunkcyjny, czy cwu ma cyrkulację? Edytowane 25 Lipca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajeczka123 25.07.2011 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) mpoplaw Cenna uwaga - faktycznie bojler stoi w piwnicy, ocieplenie wygląda prosto Odnośnie izolacji jest zrobione tyle ile się dało przy wymianie podłóg. Fundamenty też zostały zaizolowane tyle ile się dało bez rozbierania domu kbab Piszę ile wiem Odnośnie pieca jest to ARISTON GENUS 23-27 BI, 2 funkcyjny, nie mam pojęcia czy z cyrkulacją czy nie. Zużycie jest następujące: od do ilość m3 ilość dni 1 kwiecień 2011 31 maj 2011 150 60 25 styczeń 2011 31 marzec 2011 903 65 4 listopad 2010 24 styczeń 2011 995 81 8 wrzesień 2010 3 listopad 2010 274 56 6 lipiec 2010 7 wrzesień 2010 154 63 20 maj 2010 5 lipiec 2010 143 46 5 marzec 2010 19 maj 2010 529 75 5 styczeń 2010 4 marzec 2010 877 58 4 listopad 2009 4 styczeń 2010 633 61 Wcześniej pół domu było szczelnie zamknięte i nie grzane, mieszkały tylko 2 osoby więc nie piszę, bo zużycie byłoby niemiarodajne. Dziś cała rodzina dyskutowała na temat dołożenia pieca na drewno do istniejącej instalacji. Czy znaleziony przeze mnie w tabelkach piec o mocy 23 - 25 kW będzie ok? Edytowane 25 Lipca 2011 przez bajeczka123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.07.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) czy to taki kocioł? Poczytaj o jego uszkodzeniu, może masz to samo i dlatego takie zużycie gazu?http://allegro.pl/ariston-genus-bi-23-dwufunkcyjny-z-zasobnikiem-i1731807861.htmljeśli to taki kocioł to on jest już z bojlerem, czy masz jakiś dodatkowy bojler?od 20 maj 2010 do 31 maja 2011 zużyłaś 2619m3 gazu, wg mojego kalkulatorahttps://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=14 koszt wyniósł 5330zł, ta ilość gazu odpowiada zapotrzebowaniu na 26100kWh/rok. Wg mnie to sporo, ale coś mi się nie zgadza z cwu, podawałem w którymś z tematów że w wynajmowanym mieszkaniu przez 4 dorosłe osoby (mam dostęp do danych) na cwu i gotowanie zużycie mieści się w 300m3/rok - to olbrzymia różnica, zwłaszcza że analitycy dla rodziny 4 osobowej zwykle na cwu liczą 4000-4500kWh/rok, co odpowiada ok 450m3 gazu. Jak wcześniej wspomniałem dokładnie przyjrzałbym się instalacji cwu zwłaszcza zwróciłbym uwagę na kocioł. Edytowane 25 Lipca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajeczka123 25.07.2011 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Wygląda na taki, jak na zdjęciu. Dodatkowego bojlera nie ma, ciepła woda pochodzi z tego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.07.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) dzienne zużycie gazu w w/w mieszkaniu jest w przedziale 0,6-1m3/dobę (jest tam kocioł przepływowy - junkers), zależy od okresu, u Ciebie bez co wypada 2,5-3,1m3/dobę - to dużo bo do 30kWh/dobę - taniej wyjdzie bojler elektryczny i to w droższej taryfie, chyba że zużycie cwu to ponad 700l/dobę (sprawdź -cwu to ok połowa całej wody z licznika) przy podgrzewaniu o 40stC - wezwij do kotła dobrego fachowca. Edytowane 25 Lipca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.07.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 tylko że w tych 200 zł/2m miesiące jest około 90 zł abonamentu. (Gaziarze - poprawcie czy to aktualna stawka) Więc faktyczne zuzycie gazu na CWU to ok 110 zł/2m. A to juz w miarę sensowna kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 26.07.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Chciałabym poprosić o pomoc osoby bardziej światłe w temacie ogrzewania ode mnie o pomoc. Bo im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie........ Dodatkowy problem to słaba wentylacja w domu, więc powietrze jest dość wilgotne, przez co wydaje się jeszcze chłodniejsze niż jest w rzeczywistości. Powodem jest brak kominów wentylacyjnych i niemożność ich dobudowania, dom stoi z 3 stron w granicy. Ja bym zaczął od wentylacji,bo to się może źle skończyć...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.07.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) tylko że w tych 200 zł/2m miesiące jest około 90 zł abonamentu. (Gaziarze - poprawcie czy to aktualna stawka) W-3 to 65,19zł/mies brutto opłaty stałe, ale zużycie w m3 jest ponadnormatywne przynajmniej na cwu, chociaż pewnie i co też dotyczy Edytowane 26 Lipca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.07.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) Ja bym zaczął od wentylacji,bo to się może źle skończyć...... Wentylacja raczej nie ma wpływu na ciepło zużywane do przygotowania cwu. Od budowy domu minęło ponad 80 lat i nie było mowy w tym czasie o zagrożeniu z tej strony. Edytowane 26 Lipca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.07.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 W-3 to 65,19zł/mies brutto opłaty stałe, ale zużycie w m3 jest ponadnormatywne przynajmniej na cwu, chociaż pewnie i co też dotyczy 800 zł rocznie za przyjemność posiadania przyłącza??? Ło matko... Nie miałem pojęcią że aż tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.07.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Wentylacja raczej nie ma wpływu na ciepło zużywane do przygotowania cwu. Od budowy domu minęło ponad 80 lat i nie było mowy w tym czasie o zagrożeniu z tej strony. Od wstawienia okien minęło 5 lat i jest wilgoć czyli symptom uszczelniania wszystkiego co się da bo przecież gaz drogi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy PN 18.08.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Bajeczko 123Witam.Przeczytałem list i rozumiem dobrze co czujecie. Mam ten sam kocioł i sterownik i małe dziecko. Cztery lata wkurzałem się na skoki temperatury w pomieszczeniach. Dopiero poprzedniej zimy znajomy instalator wytłumaczył mi o co w tym chodzi. W pokoju , w którym sterownik jest zamontowany mierzy on temperaturę i decyduje czy włączać piec czy nie. Jeśli siedzimy w tym pomieszczeniu dogrzewamy je swoimi ciałami + oświetlenie + telewizor i temp. jest OK. Piec się nie wyłącza i w pozostałych pomieszczeniach jest już zimno. Gdy nikogo nie ma w pomieszczeniu ze sterownikiem temp. się obniża, piec się załącza i grzeje, więc tam gdzie przebywamy zaczyna się robić zbyt ciepło. I tak w kółko. Znajomek polecił odłączyć sterownik i założyć zworkę. W miejsce podłączenia w piecu sterownika (dwa kabelki) połączyć styki jednym przewodem tzw. zworką. Piec ustawiłem na 40 stopni C i temperaturę regulowałem termostatami na grzejnikach. W całym domu było tak ciepło jak chciałem (około 22-23 stopnie) i kiedy chciałem, a najlepsze to to, że rachunki za gaz za ostatnią zimę, która wcale nie była łagodniejsza od poprzedniej były NIŻSZE o około 12%. To tyle w z moich doświadczeń w tym temacie.Pozdrawiam. P.S. Coulignon - uwielbiam takich mądrali. Jeśli tacy są liderzy no to wiadomo - woda na młyn.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.08.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Bajeczko 123Znajomek polecił odłączyć sterownik i założyć zworkę. W miejsce podłączenia w piecu sterownika (dwa kabelki) połączyć styki jednym przewodem tzw. zworką. Moim zdaniem to błąd, osobiście zainstalowałem kilka sterowników wewnętrznych (zwykle robiłem to w neutralnym miejscu - w korytarzu), w każdym przypadku są wymierne oszczędności. Skoro masz podobny system to jak obecnie wypada zużycie gazu na gotowanie i cwu (może jej ilość)? Dodatkowy problem to słaba wentylacja w domu, więc powietrze jest dość wilgotne, przez co wydaje się jeszcze chłodniejsze niż jest w rzeczywistości. Powodem jest brak kominów wentylacyjnych i niemożność ich dobudowania, dom stoi z 3 stron w granicy. Z drugiej strony, jeśli zmiana instalacji miałaby pochłonąć ponad 15 000 to zmiana zamortyzuje się po ok10 latach, a i to nie wiadomo jak będą się kształtować ceny surowców do ogrzewania. są dostępne małe rekuperatory instalowane w ścianę zewnętrzną. http://allegro.pl/rekuperator-centrala-lossnay-5lat-gwarancji-i1759755361.html Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts