Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Norwegia

amalfi

Recommended Posts

W piątkowym wybuchu w dzielnicy rządowej w Oslo oraz w strzelaninie na wyspie Utoya, gdzie odbywał się młodzieżowy obóz przybudówki partii premiera Norwegii, zginęły 93 osoby. Do ataku przyznał się Anders Behring Breivik - 32-letni Norweg.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9998462,Breivik_prowadzil_notatki___Bede_nazywany_najwiekszym.html

Tak niepojęty czyn, do jakiego doszło w Norwegii, prowokuje do refleksji.

Tragedia straszna , zginęło wielu niewinnych ludzi .Ale z tego co widzę to ten kraj w ogóle nie był przygotowany na taką ewentualność , ba on nawet nie był przygotowany na napad na bank .Tam jest takie zaufanie do drugiego człowieka ,że szok ( ale nie do polaka!!).On święcie wierzą w to ,że uda im się każdego człowieka zresocjalizować. Ja się nawet tak ,,wysokiej" kary nie spodziewałem bo w Szwecji za zabójstwo karą jest 10 lat więzienia i ciągła resocjalizacja.Fakt faktem jak dla mnie są to piękne ale dziwne kraje , był kiedyś artykuł na Onecie na temat zachować , wpajanych wartościach moralnych w Skandynawii. Różnią się one od tych które są wpajane na Wschodzie Europy.Ale są one zdecydowanie bardziej liberalne niż te w Zachodniej części Europy . Poznając je odnoszę wrażenie ,że kładą nacisk na rzeczy jak dla mnie błahe i karają je z całą surowością a do rzeczy bardzo ważnych w moim mniemaniu mają stosunek bardzo liberalny.

Skoro już jest tutaj poruszony wątek polski to znowu dostaniemy po plecach. Bo znowu w krajach skandynawskich będą się an nas patrzyli nie może jako terroryści albo jako handlarze bronią , bandyci itp. Chociaż już przed tym zamachem mieliśmy dosyć zszargana opinie w Skandynawii. wiem bo przekonałem się o tym na własnej skórze będąc w Szwecji. Każdy z kim rozmawiałem dowiedziawszy się ,ze jestem z Polski , szybko ( oczywiście kulturalnie i miło jak to jest przyjęte w krajach skandynawskich) kończył rozmowę i nie chciał mieć już ze mną nic do czynienia . Mało tego potrafili się chować ukrywać ,żeby tylko mnie nie spotkać i nie zacząć ze mną rozmowy . Taka mamy opinie w Skandynawii .....

Nie wiem skąd się biorą tacy ludzie jak Breivick...To po prostu psychopata, którego nawet własny ojciec się wyrzeka i wstydzi...Jak w ogóle w ludziach może zrodzić się tak chore myślenie i patrzenie na świat...

W Polsce takze mamy ludzi pokroju Breivika. Wystarczy wejsc na YouTube, aby znalezc kilka "interesujacych" profili prawicowych ekstremistow. Najgorsze jest to, ze nadal wychwala sie takich bandytow jak: mjr Lupaszka lub Jozefa Kurasia "Ognia" (ten ma nawet pomnik). Przeciez to sa tacy sami bandyci (a nawet gorsi) niz Breivik. (Przepraszam, ale nie mam polskich znakow w tej chwili).

• 2 weeks później...
Coś tak potwornego mogło i jeszcze może stać się w każdym kraju.Ale czytałam jak to jeszcze się z tym mordercą cackają.Norweski prokurator,który przygotowuje akt oskarżenia w tej sprawie,jest zaniepokojony tym,że w czasie przesłuchań Andreasa Behringa Breivika odmawia on ujawnienia,czy miał wspólników.Prokurator Christian Hatlo sądzi,że Breivik działał sam,ale nie jest jeszcze pewny.Breivika przesłuchiwano także w sprawie jego wyjazdów do 10 krajów i materiałów nabytych w czasie tych podróży.Bandytę dostali jak na patelni,więc powinni bez żadnego dochodzenia go skazać.

• 4 weeks później...
Cały czas to powtarzam,że dostali go właśnie jak na patelni,a teraz zamiast go wsadzic do jakiejś ciemnicy,to jeszcze kto wie ile może potrwać taki proces?A ten bandyta,jak robili wizje lokalna,to podobno z satysfakcja opowiadał o tym co zrobił,tak się podobno zachowywał jakby opowiadał treść jakiegoś niedawno ogladanego filmu,tam ponoć niejednemu aż chodzila szczęka,ale nic przecież nie mogli mu zrobić,chociaż mieli takie chęci.