bekon 24.07.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Witam, proszę o pomoc w temacie jak w tytule. Sutenera (zamieszkana przeze mnie) znajduję się około pół metra poniżej poziomu terenu. Przez 70 lat była piwnicą. Wylewki betonowe zrobiono 4 lata temu z izolacja pozioma i pionową. Tynki cementowo - wapienne położyłem w listopadzie 2008r. Pomieszczenie jest wentylowane, 2 drożne szyby kominowe i rozszczelnione okna (plastiki). Wilgotność wynosi przeważnie 75% zimą (ogrzewam) oraz 85% latem, podczas upałów sięga 100 % . Mokre plamy wyłażą właśnie podczas upałów na wysokości do około metra licząc od podłogi. Głównie na ścianie graniczącą z sąsiednim budynkiem oraz z klatką schodową (wszystkie ściany są nośne z cegły o grubości ponad 50 cm). W miejscach gdzie pojawiają się plamy nie "cekolowałem" i nie "gipsowalem" - pozostawiłem goły tynk. Grzyb z pleśnią nie występują do póki nie zastawię ściany jakimś meblem, wtedy się zbiera woń pleśni wystarczy jednak np. szafę odsunąć a pleśń znika co wogle jest zagadkowe. Rozważam zakup osuszacza z nadzieja za coś pomoże, proszę o jakieś wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.07.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Za pojawianie się plam wilgoci odpowiedzialna jest nadmierna wilgotność i chłodne ściany w miejscach gdzie wilgoć się skarapla. Jeżeli możesz pomyśl o bardziej efektywnej wentylacjji i lub np. w okresie letnim przenosnym klimatyzatorze z funkcją osuszania. Bez zmniejszenia wilgotności żadne mazidła na scianach nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bekon 25.07.2011 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Jak mam tę wentylacje zwiększyć, jedyne na co wiem to przez elektryczny wiatrak w szybie kominowym ale to rozwiązanie tylko latem gdyż zimą całe ciepło mi wywieje. Co do osuszacza to znalazłem taki mały domowy z wydajnością jak napisali 250 ml na dobę, nie wiem czy to wystarczy. Mam jeszcze jedno pytanie które tak na chłopski rozum wziełem, jak już kupię i włączę ten osuszacz przy jednoczesnej pracy wentylatora w szybie kominowym to czy faktycznie będę osuszał wilgoć z pomieszczenie skoro cały czas będzie napływać powietrze z zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.07.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Jak mam tę wentylacje zwiększyć, jedyne na co wiem to przez elektryczny wiatrak w szybie kominowym ale to rozwiązanie tylko latem gdyż zimą całe ciepło mi wywieje. Co do osuszacza to znalazłem taki mały domowy z wydajnością jak napisali 250 ml na dobę, nie wiem czy to wystarczy. Mam jeszcze jedno pytanie które tak na chłopski rozum wziełem, jak już kupię i włączę ten osuszacz przy jednoczesnej pracy wentylatora w szybie kominowym to czy faktycznie będę osuszał wilgoć z pomieszczenie skoro cały czas będzie napływać powietrze z zewnątrz ? Ale jak sam zauważyłeś głównie masz problem latem ( gdy wilgotność przekracza 80% ). A wlączając czy nie osuszacz musisz i tak mieć zapewnioną wymianę powietrza ( czyli wentylację ) chyba że bedziesz wychodzić na zewnątrz zaczerpnąć świeżego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts