Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosze o porade w sprawie wyceny kotlowni.

adamo2005

Recommended Posts

Witam wszystkich . Jestem na etapie instalacji kotłowni i potrzebuje waszej opinii.

Dostałem propozycje osprzęt z montażem. Co wy na to ?

-Grzejniki stalowe płytowe Kermi X-2 z zaworami termostatycznymi Danfoss , zawory powrotne odcinające.

-Kocioł Viadrus Herkules U22 o mocy 20 kW z regulatorem elektronicznym

WE PLUS i nadmuchem.

-Zawór czterodrogowy , zawór schładzający DBV

- Układ bezpieczeństwa instalacji c.o. (układ zamknięty).

- Zestaw przyłączeniowy kotła do instalacji centralnego ogrzewania (pompa, zawory

odcinające, zawory zwrotne, filtry itp.)

-Zestaw przyłączeniowy kotła do podgrzewania zasobnika c.w.u. (pompa, zawory

odcinające, zawory zwrotne, filtry itp.)

-Zestaw przyłączeniowy zasobnika do instalacji wody zimnej i ciepłej. (zawory, filtry,

grupa bezpieczeństwa c.w.u. itp.)

-Zestaw solarny Hewalex 2SLP-250C (zbiornik 250 litrów) oraz uchwyty do

mocowania kolektorów.

-Rozdzielacz ogrzewania podłogowego 3 sekcje z przepływomierzami. Sterowanie ogrzewaniem

podłogowym na zaworach Danfoss FJVR (sterowanie temperaturą pomieszczenia

poprzez regulację temperatury czynnika grzewczego).

-Kocioł gazowy kondensacyjny o mocy 14 kW - Junkers BOSCH Cerapur Smart ZSB14

-Sterownik tygodniowy FR 110

-Zestaw przyłączeniowy kotła gazowego do instalacji centralnego ogrzewania. (zawory

odcinające, zawory zwrotne, filtry itp.) oraz ładowanie zasobnika 250 litrów.

-Usługa: wykonanie kotłowni oraz montaż zestawu solarnego.

Razem: 29000,00 zł

czy wybrany osprzęt , grzejniki, są warte 29000

Sprawdź na allegro lub w sklepach, hurtowniach (telefon Twoim przyjacielem), do tego dodaj ze 1-2kzł na drobiazgi, których nie uwzględnisz. Trudno, żeby ktoś za Ciebie to wszystko liczył. Od podanej w wycenie kwoty odejmij wartość materiałów którą oszacowałeś, w ten sposób oszacujesz koszt robocizny. Podziel koszt robocizny przez stawkę za roboczogodzinę w Twoim regionie i zobacz, czy czas montażu jest realny i akceptowalny. Jeśli wiesz za ile dniówek planują to zrobić i w ile osób, to oszacuj stawkę roboczogodziny i zobacz, czy jest akceptowalna.

A tak z ciekawości, po co Ci 2 kotły?

Wybaczcie moje nieprecyzyjne pytanie ale chciałem by ktoś zerkną ogólnie okiem na ta wycenę ( bez wielkich obliczeń ) . 1000 zł więcej czy mniej nie gra roli . chodzi mi czy takie są mniej więcej koszty kotłowni w pełni wyposażonej .

Po co mi 2 kotły ? Kocioł gazowy podtrzymuje temperaturę wtedy gdy w kotle węglowym braknie paliwa. ( to po to by nie latać do kotłowni ) .

W pory jesienne i wiosenne grzanie gazem będzie ekonomiczne .Jestem często na długich wyjazdach , a Zona z węglowym pewnie by przepadła . Piec węglowy to zima , przy ujemnych temperaturach .Na kolektory nie liczę zbyt wiele , myślę ze troszkę wspomogą grzanie wody użytkowej . Tak to sobie wymyśliłem. Pozdrawiam .

Witam, ciężko ocenić bo nie podał Pan ilości grzejników oraz ich wymiarów, a od tego jest głównie uzależniona cena. Gdybym to wiedział mógłbym ocenić czy za dużo czy za mało. Dodatkowo proszę zapytać o cenę przykładowego grzejnika np podwójnego 600x1200 bądź 600x1400 to powiem ile narzutu daje wykonawca i czy nie naciąga na materiale. Pozdrawiam

Przepraszam , sumiennie zapomniałem podać wymiarów oraz ilość grzejników .

Grzejniki stalowe płytowe Kermi X-2, profil-K (zasilane z boku):

1. wys.90cm x dł.120cm szt:1 lub 60cm x 180cm szt:1

2. 90cm x 100cm szt:2

3. 60cm x 230cm szt:1

4. 60cm x 140cm szt:1

5. 60cm x 70cm szt:1

6. 60cm x 180cm szt:1

7. 90cm x 60cm szt:1

8. 60cm x 100cm szt:1

Dziękuje za odpowiedz czy cenowo to mniej więcej dobrze wygląda a przede wszystkim czy jakość podstawowych urządzeń jest w miarę dobra. ( patrząc okiem fachowca lub uzytkownika .

Podane ceny są wartościami netto:

Cena wszystkich grzejników po uwzględnieniu rabatu w wysokości 46% wynosi = 3835 zł

Wykonanie instalacji solarnej średnio z materiałem 10 500 zł

Junkers Cerapurt Smart ZSB14 = 3250 zł

Czujnik FR 110 = 404 zł

Zestaw kominowy w zależności od usytuowania kotła (przez ścianę rura 1 m plus kolano 90" około 200 zł bądź do komina w postaci rury pojedyńczej PCV w przybliżeniu 1200 zł netto)

Głowica termostatyczna Danfoss i zawór = 70 zł

Kocioł Viadrus = 3000 zł

zawór czterodrożny fi 25 = 175 zł

Zawór schładzający = 230 zł

Układ bezpieczeństwa = 160 zł

Zestawy przyłączeniowe = około 2000 zł

Doliczając do tego VAT w wysokości 8% z racji, że jest to usługa plus materiał to wychodzi jakieś 26 000 zł. Do tego jeszcze robota i wydaje mi sie, że cena nie jest zła, ale można by było ją jeszcze troche obniżyć poprzez zastosowanie innego kotła na paliwo stałe, kupienie zestawu solarnego bez zasobnika HEWALEX, zwykle montujemy zamienniki np firmy Galmet 300 L i wtedy trochę wychodzi taniej. Dodatkowo kilka innych drobiazgów i myśle, że dało by się jeszcze zbić z 1000 zł.

alic myśle, że cena nie zbyt wygórowana i dałoby coś jeszcze wynegocjować. Próbuj! ;-)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem.

Edytowane przez hydromax