kalumet 24.07.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 szukam jakiegoś kominka z PW do ogrzania domku 84 m2podstawowym będzie dwu funkcyjny piec gazowychciałbym kominek z szybą bocznąale ceny mają zdeka zabójczei raczej zdecyduję się na prostąnie chcę żadnego taniego złomuale również nie najdroższegobez szyby z powłoką pyrolitycznąszyba zwykła prosta, nie żadne panoramy itpściany z płyt keramzytowych 15 cmocieplenie styro 20 cmstrop drewniany 25-20 cm wełnyjaki najlepiej kupićjakie pompy, wymiennik, ups itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 26.07.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Ile kw potrzebujesz do ogrzania tego domu ?? Czy masz to policzone w projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 26.07.2011 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Ile kw potrzebujesz do ogrzania tego domu ?? Czy masz to policzone w projekcie ? nic takiego nie znalazłem ale jeszcze nikt się nie pytał o zapotrzebowanie kw wszyscy według pow domu jeden polecał kominek 8 kw reszta od 20 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.07.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) Witam. Ten jeden był sensowny, z resztą szkoda było gadać A spytał któryś po co Ci w ogóle kominek wodny w Twoim domu? Pozdrawiam. Edytowane 26 Lipca 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 26.07.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 ... I zapewne wszyscy oferowali komplet za 7-10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.07.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Ten co polecał 20kW na pewno "zna się na rzeczy ":lol2:... Mały metraż domu to spore wyzwanie dla kominka wodnego o mocy 20 kw i więcej ... może sobie nie poradzić Często słyszę " kup Pan większy będzie miał zapas... " Wszystkie urządzenia grzewcze powinny być dobierane do rzeczywistej straty cieplnej danego budynku .. Licząc "prymitywną metodą " dom 84 metry kwadratowe powinien mieć MAKSYMALNĄ stratę cieplna 8,4 kW ...ale to jest liczenie "na oko" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 27.07.2011 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 kominek o mocy 14-16 kw mógłby być ?nie znalazłem 8 kw z boczną szybątych większych kominków jest więcej do wyborunawet zostając przy prostej szybieten kominek 8 kw jest z lechmyz tego co słyszałem to dobra firmaczy szukać czegoś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.07.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Boczna szyba w kominku wodnym , analogicznie jak w powietrznym, zmniejszy temperaturę spalania we wkładzie i wypromieniuje sporo ciepła .. na wodę zostanie mniej szyba będzie bardzie brudna . Do stosunkowo małego domu, o małym zapotrzebowaniu na ciepło , wkład wodny z boczną szybą to może być porażka ... ale jak chcesz to próbuj . Po sezonie grzewczym opisz efekty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 27.07.2011 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Boczna szyba w kominku wodnym , analogicznie jak w powietrznym, zmniejszy temperaturę spalania we wkładzie i wypromieniuje sporo ciepła .. na wodę zostanie mniej szyba będzie bardzie brudna . Do stosunkowo małego domu, o małym zapotrzebowaniu na ciepło , wkład wodny z boczną szybą to może być porażka ... ale jak chcesz to próbuj . Po sezonie grzewczym opisz efekty.. już na pewno nie spróbuję dzięki za radę nikt mi tego wcześniej nie powiedział a nie zastanawiałem się nad tym, że przez boczną szybę straci więcej ciepła a czy ktoś doradzi jakiej firmy najlepiej wybrać wkład ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.07.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 już na pewno nie spróbuję dzięki za radę nikt mi tego wcześniej nie powiedział a nie zastanawiałem się nad tym, że przez boczną szybę straci więcej ciepła a czy ktoś doradzi jakiej firmy najlepiej wybrać wkład ? Kup Romotopa . I tu nie żartuję , mimo że Mistrza na wesele córki nie zaproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.07.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Witam. Inna czeska firma ma o niebo lepszą ofertę w tym zakresie (małych palenisk) - w tym bardzo małe i baardzo udane paleniska wodne z bocznym przeszkleniem, co jest o tyle dziwne i niespotykane, że akceptowane przeze mnie - wroga palenisk wodnych z bocznymi przeszkleniami ... No ale dla ich trzech modeli (małe z podwójnym przeszkleniem i dwa z bocznym) byłem w stanie zrewidować niektóre opinie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.07.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Kalumetowi do jego małej chatki przydałoby się coś z boczną, ale podwójną szybą . Chyba mam coś na oku , ale nie wychylę się z ceną , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.07.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Witam.Te paleniska z mojego poprzedniego postu mogą się obejść bez tego - to już była by "z leksza" fanaberia i udziwnianie. Natomiast, fakt - faktem, tak czy siak jakiś buforek by się zdał zawsze ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 28.07.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Niezależnie od producenta .. wielkość szyby , dokładnie proporcja szyby do wielkości paleniska, ma wpływ na podział emisji ciepła płaszcz /korpus / szkło . Jak dasz szybę narożną to możesz wypromieniować nawet 65% ciepła / nie licząc straty kominowej/ co w takim razie zostaje na wodę ? Wkład kV 075W posiada szybę stosunkowo małą i podwójną / druga naparowana- nisko emisyjna / nie mam pewności jak jest w przypadku tej drugiej firmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 28.07.2011 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 a moglibyście podawać producentówWy wiecie o jakich firmach piszeciemi to najbardziej potrzebne a nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.07.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Toć mówię: "Romotop" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.07.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Witam.BeFŻadnego płaskiego sklepienia. Korpus żeliwny, wyłożenia ceramiczne, boczna szyba w wymiarze "dopuszczalnym", ew. podwójna szyba płaska.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 28.07.2011 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Toć mówię: "Romotop" jakoś nie mogę na ich stronie znaleźć kominków z pw według m2 wystarczy mi kominek 8 kw według kubatury kominek powinien mieć 16-18kw tyle wyczytałem na necie tylko nie wiem czy kubaturę podają razem z poddaszem czy tylko samego dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 29.07.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 http://WWW.WKLADY-KOMINKOWE.COM.PL wkłady "wodne "mają na ogół opis TV ... Na jakiej stronie szukałeś u Romotopa ? Pewna firma z Bełchatowa na adres z Romotop ale to jeden z kilkunastu "takich " ich adresów . To określenie takich wynika z tego że biorą sobie adresy http://www... nazwa producenta.. com.pl sugerując tym samym że są importerem danej firmy , co akurat prawdą nie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.07.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 jakoś nie mogę na ich stronie znaleźć kominków z pw według m2 wystarczy mi kominek 8 kw według kubatury kominek powinien mieć 16-18kw tyle wyczytałem na necie tylko nie wiem czy kubaturę podają razem z poddaszem czy tylko samego dołu KV 075 W byłby ok. Jak nie chcesz małej szyby to możesz ostrożnie palić (najlepiej z buforem) w KV 6.6.2 TV . To bardzo fajny wkład . W odróżnieniu od KV 6.6.2 - powietrznego ,który jest kupą nieszczęścia (supermarketowiec ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts