Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z PW do domku 84 m2

kalumet

Recommended Posts

szukam jakiegoś kominka z PW do ogrzania domku 84 m2

podstawowym będzie dwu funkcyjny piec gazowy

chciałbym kominek z szybą boczną

ale ceny mają zdeka zabójcze

i raczej zdecyduję się na prostą

nie chcę żadnego taniego złomu

ale również nie najdroższego

bez szyby z powłoką pyrolityczną

szyba zwykła prosta, nie żadne panoramy itp

ściany z płyt keramzytowych 15 cm

ocieplenie styro 20 cm

strop drewniany 25-20 cm wełny

jaki najlepiej kupić

jakie pompy, wymiennik, ups itp

Ten co polecał 20kW na pewno "zna się na rzeczy ":lol2:... Mały metraż domu to spore wyzwanie dla kominka wodnego o mocy 20 kw i więcej ... może sobie nie poradzić :cool: Często słyszę " kup Pan większy będzie miał zapas... " Wszystkie urządzenia grzewcze powinny być dobierane do rzeczywistej straty cieplnej danego budynku .. Licząc "prymitywną metodą " dom 84 metry kwadratowe powinien mieć MAKSYMALNĄ stratę cieplna 8,4 kW ...ale to jest liczenie "na oko" .

Boczna szyba w kominku wodnym , analogicznie jak w powietrznym, zmniejszy temperaturę spalania we wkładzie i wypromieniuje sporo ciepła .. na wodę zostanie mniej :( szyba będzie bardzie brudna . Do stosunkowo małego domu, o małym zapotrzebowaniu na ciepło , wkład wodny z boczną szybą to może być porażka ... ale jak chcesz to próbuj . Po sezonie grzewczym opisz efekty..

Boczna szyba w kominku wodnym , analogicznie jak w powietrznym, zmniejszy temperaturę spalania we wkładzie i wypromieniuje sporo ciepła .. na wodę zostanie mniej :( szyba będzie bardzie brudna . Do stosunkowo małego domu, o małym zapotrzebowaniu na ciepło , wkład wodny z boczną szybą to może być porażka ... ale jak chcesz to próbuj . Po sezonie grzewczym opisz efekty..

już na pewno nie spróbuję

dzięki za radę

nikt mi tego wcześniej nie powiedział

a nie zastanawiałem się nad tym, że przez boczną szybę straci więcej ciepła

a czy ktoś doradzi jakiej firmy najlepiej wybrać wkład ?

już na pewno nie spróbuję

dzięki za radę

nikt mi tego wcześniej nie powiedział

a nie zastanawiałem się nad tym, że przez boczną szybę straci więcej ciepła

a czy ktoś doradzi jakiej firmy najlepiej wybrać wkład ?

Kup Romotopa . I tu nie żartuję , mimo że Mistrza na wesele

córki nie zaproszę :D

Witam.

Inna czeska firma ma o niebo lepszą ofertę w tym zakresie (małych palenisk) - w tym bardzo małe i baardzo udane paleniska wodne z bocznym przeszkleniem, co jest o tyle dziwne i niespotykane, że akceptowane przeze mnie - wroga palenisk wodnych z bocznymi przeszkleniami ... :)

No ale dla ich trzech modeli (małe z podwójnym przeszkleniem i dwa z bocznym) byłem w stanie zrewidować niektóre opinie ...

Pozdrawiam.

Niezależnie od producenta .. wielkość szyby , dokładnie proporcja szyby do wielkości paleniska, ma wpływ na podział emisji ciepła płaszcz /korpus / szkło . Jak dasz szybę narożną to możesz wypromieniować nawet 65% ciepła / nie licząc straty kominowej/ co w takim razie zostaje na wodę ? Wkład kV 075W posiada szybę stosunkowo małą i podwójną / druga naparowana- nisko emisyjna / nie mam pewności jak jest w przypadku tej drugiej firmy .

http://WWW.WKLADY-KOMINKOWE.COM.PL wkłady "wodne "mają na ogół opis TV ... Na jakiej stronie szukałeś u Romotopa ? Pewna firma z Bełchatowa na adres z Romotop ale to jeden z kilkunastu "takich " ich adresów . To określenie takich wynika z tego że biorą sobie adresy http://www... nazwa producenta.. com.pl sugerując tym samym że są importerem danej firmy , co akurat prawdą nie jest .

jakoś nie mogę na ich stronie znaleźć kominków z pw

według m2 wystarczy mi kominek 8 kw

według kubatury kominek powinien mieć 16-18kw

tyle wyczytałem na necie

tylko nie wiem czy kubaturę podają razem z poddaszem

czy tylko samego dołu

KV 075 W byłby ok. Jak nie chcesz małej szyby to

możesz ostrożnie palić (najlepiej z buforem) w

KV 6.6.2 TV . To bardzo fajny wkład .

W odróżnieniu od KV 6.6.2 - powietrznego ,który

jest kupą nieszczęścia (supermarketowiec :( )