Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z PW do domku 84 m2

kalumet

Recommended Posts

Witam.

Eniu, "telewizorek" w nowej wersji to też wbrew pozorom "kupa nieszczęścia" ... Sama nasada wodna nie załatwia sprawy, eliminując "plaskate" sklepienie - pozostaje jeszcze krzywa i niedopasowana, wiotka rama drzwiowa, z zamkiem, który się wyciera i po 2-3 sezonach będzie do wymiany (no bo wyrobioną ramę ciężko będzie wymienić ...), niedopracowany obieg powietrza, nie pasująca do wkładu blenda z koniecznością przerabiania samemu suwaka dopływu powietrza , żeby ramkę zmieścić.

No chyba że tylko mnie się to przytrafiło w jednym egzemplarzu ...?

Pozdrawiam.

Witam.

Eniu, "telewizorek" w nowej wersji to też wbrew pozorom "kupa nieszczęścia" ... Sama nasada wodna nie załatwia sprawy, eliminując "plaskate" sklepienie - pozostaje jeszcze krzywa i niedopasowana, wiotka rama drzwiowa, z zamkiem, który się wyciera i po 2-3 sezonach będzie do wymiany (no bo wyrobioną ramę ciężko będzie wymienić ...), niedopracowany obieg powietrza, nie pasująca do wkładu blenda z koniecznością przerabiania samemu suwaka dopływu powietrza , żeby ramkę zmieścić.

No chyba że tylko mnie się to przytrafiło w jednym egzemplarzu ...?

Pozdrawiam.

Ok , znam te mankamenty . Ale w porównaniu z "kupą

nieszczęścia"- powietrznym , najgorsze przejmuje wymiennik

wodny , który akurat jest ok , bo wymyślili go w innej fabryce:D

Reszta to kompilacja ceny i oczekiwań . Sądzę ,że inwestorowi

uszy zwiędną , jak mu zaproponuję to co jest naprawdę dobre.

Witam.

Inna półka cenowa i jakościowa to ... inna sprawa ...

Ale jak jedna czeska firma ma w nosie polską klientelę a druga zaraz obok stara się jak może i bije w tej chwili na łeb tą pierwszą w jakości podobnych produktów, obsłudze, serwisie i ogólnym podejściu do rzeczy, to po co sobie tą pierwszą głowę zaprzątać ... ?

Jeszcze sami przyjdą ... przychodzili już nie jeden raz ...:D

Pozdrawiam.

• 1 month później...
Witam. Panowie stoję przed podobnym problemem... Otóż buduję parterowy domek szkieletowy 87 m2 pow. użytkowej ok 100 całkowitej. Domek ocieplony : ściany- 30 cm wełna, strop tak samo a fundament jako ocieplona 20 cm styro. płyta fundamentowa. W domu nie ma miejsca na kotłownię a założenia są takie: na całym domu podłogówka zasilana z kominka z pw + awaryjnie kocioł elektryczny kospel. Czy kominki które Panowie polecają (romotop kv 075w lub BeF) spełnią moje oczekiwania. Prosiłbym o polecenie któregoś z oferty firmy bef. Pozdrawiam

Z mojego doświadczenia (pracowałam w firmie kominkarskiej jakiś czas), bardzo mocno sprzedawała się Lechma - na te 84 metry to jakieś 10 - 12kw, z kompletem sprzętu wszystko wynosiło w granicach 8 tys..

Ale właśnie wszyscy się na nie decydowali, pomimo, że zawsze przedstawiana była alternatywa w postaci tańszych kratek.pl. W ofercie kratek, są wkłady z PW i boczną szybą - tylko boczna szyba, to dodatkowa strata wydajności.