Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z rynny

mateuszolsztyn

Recommended Posts

Witam

Chcę wykonać nowe odprowadzenie od rury spustowej z blachy ocynkowanej 150 do kanalizacji deszczowej. Oryginalne odprowadzenie było wykonane z metalowej rury i rewizji ale ten element instalacji z jakiegoś powodu uległ uszkodzeniu i już go nie ma. Został jedynie kielich starej, metalowej rury wystającej z ziemi od kanalizacji deszczowej. Chciał bym odtworzyć to połączenie wykorzystując rurę PCV 160 do kanalizacji zewnętrznej (w kolorze pomarańczowym) oraz rewizję w miejscu połączenia blaszanej rury spustowej z PCV i oczywiście jedną obejmę aby przymocować rurę do ściany. W jaki sposób można uszczelnić połączenie PCV z metalową rurą? Obawiam się, że rura spustowa z blachy będzie również minimalnie za cienka aby ją szczelnie osadzić w PCV... Dodam, że cała instalacja jest już dość wiekowa (ok. 30 lat) a ja sam nie jestem jeszcze fachowcem.. Na jakie "niespodzianki" można liczyć podczas takich prac ?

Pozdrawiam

Najtańsze rozwiązanie, to silikon.

Najlepszy jest tzw. "neutralny", bo nie zawiera kwasu, który źle działa na metale. Przy zakupie sprawdź w jakim zakresie temperatur nie traci swoich właściwości (od -50 do +120 stopni powinien wystarczyć). Są oczywiście inne, bardziej profesjonalne rozwiązania, ale po co przepłacać:)