Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec a stan zero - jak zrobić?

sebass_

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam pytanie odnośnie budowy:

wymurowałem już ściany fundamentowe z bloczków, zostały zaizolowane, środek będę zasypywał piachem ok 80 cm co będzie zagęszczane mechanicznie.

Został mi do wylania wieniec na ściance fundamentowej i pytanko jest takie: czy muszę wylewać chudziak czy wg. sugestii kierownika zrobić następująco:

-wysypać piach zagęszczając do pewnego poziomu

-wyłożyć wszystko folią,

- na folię styropian 10 cm ok 1,5 cm ponad ściankę fundamentową

- na styropian folia

- później maty o oczkach 10x10

- i dopiero na to wylewka betonowa B 20 15 cm która będzie wylana razem z wieńcem na bloczkach.

Czy powyższe jest dopuszczające i będzie dobrze zrobione? Co sądzicie? Proszę o radę i ewentualne sugestie, wydaje mi się że kierbud troszkę przekombinował...

Szkody górnicze nie występują.

Wysokość budynku to 7.80 m.

Piasek niejednorodny - występuje trochę glinki i pyły.

Projekt:

http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=BW02

Mozna robić "chudziak" razem z wieńcem ale muisi być odpowiednio zazbrojony i podanie informacji maty o oczku 10cm to mało precyzyjne jest. Po co kierownik chce dać 10cm styropianu pod "chudziaka"? Styropian nie powinien tam iść a jak już to styrodur, ale 10cm to " ni przypioł ni przyłatał".

A tak wogóle to najprościej i najtaniej wykonać to tak :

1- zrobic wieniec,

2- zasypać i zagęścić środek

3-wykonac kanalize i inne

4 wylac chudziak z B10 do poziomu wieńca

5 dopiero robic izlolacje.

Po co kierownik chce dać 10cm styropianu pod "chudziaka"?

A mi się wydaje, że ten kierownik wogóle nie chce robić "chudziaka" tylko na zagęszczony piasek odrazu dawać wylewkę.

U nas wyglądało to następująco:

1. ściany fundamentowe

2. wieniec

3. zasypanie i zagęszczenie piasku

4. doprowadzenie wody i kanalizacji

5. wylanie chudziaka B10 na równo z wieńcem

6. i na to dopiero cała izolacja, styropian itp. i wylewka

Jak zrobi dobrą izolację zewnętrzną, to czemu od razu mostek? ;)

Swoją szosą dziwne rozwiązanie. Wieniec na ścianie fundamentowej stosuje się chyba tylko w przypadku robienia podpiwniczenia, a tego się nie zasypuje ;)

W przypadku budowy domu bez podpiwniczenia wieńca się nie stosuje, ew. tylko przewiązuje się narożnikowe bloczki prętami w zaprawie. Wieniec wydaje mi się zbytnio podraża całą budowę. No, chyba, że to jakiś specyficzny projekt jest, który wymaga takiego wieńca, ale jakoś nie mogę wymyślić przypadku konieczności jego zastosowania. Projekt nie wydaje mi się szczególnie skomplikowany.

Wg mnie wystarczy zrobić tak:

- zakończyć ściany fundamentowe na poziomie 0,

- zasypać środek i zagęścić do poziomu -10,

- zrobić wylewkę z chudego betonu do poziomu 0.

Ew. izolacja podłogi będzie ułożona na chudziaku tuż przed wykonywaniem posadzki, czyli na początku etapu wykończeniówki.

Cały fundament docieplić styrodurem, lub styropianem XPS (tzw. aqua) min. 10 cm, oraz zaizolować przeciwwilgociowo/przeciwwodnie w zależności od uwarunkowań geohydrologicznych. Izolację fundamentów połączyć z izolacją elewacji i będzie gitara.

PS: jeśli kierbud nie chce robić chudziaka, to pokaż mu ten wątek ;)

Edytowane przez Martinezio

Jak zrobi dobrą izolację zewnętrzną, to czemu od razu mostek? ;)

A czemu niektorzy widzą mostek w pierwszej warswie bloczka pustaka na poziomie zero ? Bloczek czy pustak ma wiele większą izloacyjnośc z tu sa setki postów o tych uciekjących zlotowkach.

Co do wieńca koszt maly a pożytek spory.

No właśnie nie wiem, czemu się wszyscy tak uwzięli na ten mostek w 1 rzędzie pustaków/bloczków poziomu 0. Rozumiem, że tam jest styk izolacji fundamentów i ścian, ale przy dobrym zapiankowaniu tego styku nie powinno być przecieków energii. Grzanie gruntu pod budynkiem i tak będzie, bo tego nie da się wyeliminować, a poza tym ciepło z gruntu będzie wędrowało ku górze raczej ;) Najwięcej złotówek i tak ucieka przez okna i dach :> Podłoga jest sprawą marginalną.

Dokładnie, kierbud nie chce robić chudziaka tylko od razu wylać płytę. Unikając w tym robienia szalunku na ściance fundamentowej, oraz wzywania 2 razy pompy i betoniarek. Tylko pytanie czy to jest dobrze i zgodnie ze sztuką. Dla mnie w zasadzie jest bez znaczenia bo chudy beton z pompą to koszt 264 zł a b20 to 276 zł. Więc różnicy będzie ok 200 zł !?!?! Pomóżcie co robić?

Kolejność wychodzi taka:

1- zasypać i zagęścić środek do ok. 8 cm poniżej ścianki fundamentowej

2-wykonac kanalize i inne

3- zrobic wieniec,

4 Wyłożyć na piasku folie

5 Ułożyć styropian 2cm powyżej ścianki fundamentowej eps100

6 Wyłożyć gdzie trzeba maty (np. garaż) oczka 10x10 np fi3 łączone i związane na zakładke

6 Oszałować dookoła

7 Wylać 15 cm wieńca i 13 cm wylewki w całości do poziomu wieńca

Dajcie znać co sądzicie?

Edytowane przez sebass_

6 Wyłożyć gdzie trzeba maty (np. garaż) oczka 10x10 np fi3 łączone i związane na zakładke

Maty 10x10 z drutu fi 3 to może kierownik sobie w ......... wsadzić.

Przy tak wykonanej płycie aby nie pękało to powinno byc normalne zbrojenie jak w stropie.

Nie wiem w jaki sposob wyszlo Ci 200zł róznicy. Wg mnie wyjdzie wiecej.

Zapytaj elektryka i hygraulika czy nie planują w posadzce np jakiś rur od C.O

No właśnie nie wiem, czemu się wszyscy tak uwzięli na ten mostek w 1 rzędzie pustaków/bloczków poziomu 0. Rozumiem, że tam jest styk izolacji fundamentów i ścian, ale przy dobrym zapiankowaniu tego styku nie powinno być przecieków energii. Grzanie gruntu pod budynkiem i tak będzie, bo tego nie da się wyeliminować, a poza tym ciepło z gruntu będzie wędrowało ku górze raczej ;) Najwięcej złotówek i tak ucieka przez okna i dach :> Podłoga jest sprawą marginalną.

Dlatego się uwzieli że myślą o wydatkach na ogrzewnanie nie w perspektywie roku czy dwóch ( TONA EKOGOSZKU MNIEJ CZY WIĘCEJ - o co biega, spoko będzie git). Porozmawiamy jak UE wymusi na nas redukcje emisji CO2 i jakie wówczas beda ceny nosników energii.

Dlatego się uwzieli że myślą o wydatkach na ogrzewnanie nie w perspektywie roku czy dwóch ( TONA EKOGOSZKU MNIEJ CZY WIĘCEJ - o co biega, spoko będzie git). Porozmawiamy jak UE wymusi na nas redukcje emisji CO2 i jakie wówczas beda ceny nosników energii.

Jaby mysleli o wydatkach to akurat ten mostek by odpuścili. :-)

surgi22: dla podłogi to bym liczył raczej w kg, a nie w tonach. Przekolorowujesz Waść. Z resztą, nikt dziś przy zdrowych zmysłach nie robi domów, które nie spełniają norm energetycznych, a te wymuszają docieplanie praktycznie wszystkiego, co się da, a więc siłą rzeczy podłogę i fundamenty również. Jednakże nie można przecholowywać, bo to skórka nie warta wyprawki.

Pozdrawiam ciepło i energetycznie ;D

Czyli wracając do tematu, proponujecie jednak zaszalować ściankę fundamentową z dwóch stron, wylać wieniec i później np. za 3 dni lać chudy beton do poziomu z wieńcem 10 cm?

Bo fizycznie nie ma możliwości wylania wieńca razem z chudym betonem (np. tej samej klasy co wieniec) ? Trzeba by zbroić wylewkę?

Czyli wracając do tematu, proponujecie jednak zaszalować ściankę fundamentową z dwóch stron, wylać wieniec i później np. za 3 dni lać chudy beton do poziomu z wieńcem 10 cm?

Bo fizycznie nie ma możliwości wylania wieńca razem z chudym betonem (np. tej samej klasy co wieniec) ? Trzeba by zbroić wylewkę?

Przecież juz zostało napisane pierwszy wieniec potem jak wieniec zwiąże zasypanie i ubjanie piasku a na końcu chudziak.

Dawno temu to mnie uczyli że chudziak to powinien byc dylatowany od ścian fundamentowych.

surgi22: dla podłogi to bym liczył raczej w kg, a nie w tonach. Przekolorowujesz Waść. Z resztą, nikt dziś przy zdrowych zmysłach nie robi domów, które nie spełniają norm energetycznych, a te wymuszają docieplanie praktycznie wszystkiego, co się da, a więc siłą rzeczy podłogę i fundamenty również. Jednakże nie można przecholowywać, bo to skórka nie warta wyprawki.

Pozdrawiam ciepło i energetycznie ;D

Primo : zależy o jakiej wielkości domku mówimy ( przy 80-100 m2 może to faktycznie nie być tona ekogroszku więcej )

secundo: jeżeli dobrze ocieplisz ściany i dach a zapomnisz o mostkach cieplnych ( między inymi tym przy fundamnecie ) to będzie to źródło utraty znacznej ilośici ciepła

tertio: powrócimy do rozmowy za 5 lat ( tylko po zmieszkaniu ewentualane docieplenie funadamentów i podłogi może być utrudnione i kosztowne ).

W takim razie robię jak mówicie :)

Natomiast jeszcze parę pytanek do potwierdzenia:

- wszędzie w środku robię dylatację od ścian fundamentowych?

- co z miejscami w których przez chudziak będą ścianki działowe? Czy wzmacniam jakoś podłoże - czy chudziak wystarczy?

pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie tematem :)

ad. 1) Ja pod chudziak dawałem folię 0.3mm, którą wywijałem na fundamenty, więc tak - dylatujesz od wszystkich ścian fundamentowych. Chudziak ma pracować niezależnie od fundamentów.

ad. 2) Chudziak powinien wystarczyć. Ew. możesz zagęścić siatkę, jeśli jakąkolwiek dajesz ;)

Przepraszam czy ty uważasz że 0,3 mm foli zapewnia dylatację chudziaka od funadamentu ? ( gratuluję poczucia humoru ).

A i owszem, gdyż ponieważ bo chudziak nie pracuje tak, jak pracuje wylewka. Jego rozszerzalność jest dużo mniejsza (zwłaszcza, że i temperatury pracy są niższe i mniejsze skoki tejże), dlatego nie widzę potrzeby dylatowania go czymś innym. On ma tylko za zadanie stanowić stabilne podłoże pod ocieplenie i wylewkę, czyli podłogę właściwą.

Ok, w temacie wszystko powiedziane, więc z mojej strony EOT ;)