W-waBiker 10.03.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Witam wszystkich i mam pytanie jaki wybrać materiał do wykonania CO.Słyszałem że są rury które można wyginać i nie wymagają one kolanek co znacznie wpływa na obniżenie kosztów (odchodzą kolanka) ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie (może ktoś z Was ma z tego zrobione CO?) Zastanawiam się też na rurą z poli propylenu, zwykła jest kilkukrotnie tańsza od rury z wkładem aluminiowym, ale nie wiem czy można taką zwykłą (jak do wody użytkowej) zastosować...???Prosze o Waszą porade i gdzie jest w Warszawie lub na obrzeżach jakiś najtańszy sklep lub hurtownia z takim astortymentem???Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Jaka "tylko miedź", czlowieku technologia idzie do przodu, moze zaczniemy jezdzic tylko polonezami i tylko z bylej FSO.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 10.03.2004 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Gościu więc co Ty proponujesz???Bo krytykować to można w zasadzie wszystko (nie to żebym był jakimś zwolennikiem miedzi) poprostu licze na Wasze opinie na ten temat (najlepsza relacja ceny do jakości z mocnym akcentem tej pierwszej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 10.03.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Nierozumie stwierdzenia TYLKO MIEDZ !!!!A co plastyk moze mnie nie przezyje??Poza tym roznica w cenie to nie tylko kilka zlotych I jeszcze jedno ciekawe jak beda instalacje wygladaly za 25 lat i czy wogole bedzie taka instalacja potrzebna moze w tedy bedzie to tylko pradMój dziadek 30 lat temu wykonywal CO grawitacyjne tylko i wylacznie z rur stalowych, które dziś dalej sa w porzadku ale coz z tego ze przekroje maja takie i ze praktycznie nie nadaja sie do obecnych ekonomicznych piecySądze ze zywotnosc instalacji nalezy planowac na okolo 25 lat a nie na Wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 10.03.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Ja mam polaczenia miedzy grzejnikami a rozdzielaczami wykonane rurkami Pex c natomiast od rozdzielacza do pieca jest owszem miedz ale to dlatego ze producenci zalecaja aby ten odcinek nie byl z plastyku podobno z uwagi na mogace wystapic duze temperatury.Natomiast CWU i ZW bede mial wykonana tez z plastyku na zgrzewanie chyba sie zdecyduje na Eko-Plastyk.Glowne powody to to ze z plastyku moge sobie sam wykonac bo mam czas i zaoszczedze troche grosza na tym co moge (jak masz projekt i wyobraznie to zaden problem zrobic to samemu)Nie mam zamiaru placic komus 150 zl/punkt a tych punktow troche jest.Kiedys jak byly rury ocynkowane i nie bylo flexy gdzie najpierw trzeba bylo nameczyc sie przy cieciu rur nastepnie ich gwintowaniu pozniej skrecaniu siermieznych kolanek a w przypadku CO spawania wszystkiego to rzeczywiscie byla to praca ciezka i tyle powinno to kosztować a moze i wiecej.Dzis jest to po prostu przyjemna zabawa(jak ktos lubi majsterkowac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 10.03.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Grześ z KrakowaDobry pomysł, na jednym ze swoich postów poruszyłem temat systemu Hepwotrh, otrzymałem sporo ciekawych opinii i chyba też zastosuję podobne rozwiązanie do Twojego tylko będzie to miedź i Hepworth. Myślę, że jest to optymalne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 10.03.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Im łatwiejszy montaż, tym droższy system, i odwrotnie. Z tego powodu ceny systemów CO, są praktycznie takie same.Hepworth jest jednym z droższych (jeżeli nie naidroższym). Mam go więc wiem o czym piszę.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqwa 10.03.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Instalacje z miedzi nie wymagają aż tak dużo narzędzi żeby nie było opłacalne się w wyposażyć nawet do wykonania jednej instalacji. (Nie mówię o narzędziach profesjonalnych). Trudnść wykonania instalacji niewielka. Trwałość duża. Jestem za miedzią dla Wa-waBiker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 10.03.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Witam!Też się poważnie zastanawiam w czym zrobić CO i wodę.Podoba mi się system UNIPIPE firmy UPONOR. Tak jak w temacie, można stosować bez kolanek, wygina się przy podejściu do grzejnika i kończy na rozdzielaczu. Jest to rura 3-warstwowa (chyba z jakimś metalem w środku), nie jestem jeszcze zdecydowany i szukam. Może ktoś coś wie na temat tego systemu UNIPIPE lub ma zastosowany. Podobno koszt zbliżony do miedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Kiedyś, przed laty jak pojawiły się samochody, każdy kierowca musiał umieć nie tylko jechać tym pojazdem, ale i naprawić go na drodze, a lepiej jak umiał zrobić remont generalny. I tacy byli. Ale już ich nie ma. Teraz okazuje się, że każdy inwestor musi umieć zrobić instalację c.o. elektrykę itp. A niby dlaczego ? Przecież są firmy, które to robią i napewno lepiej niż każdy sobie sam. Jeśli jednak ktoś umie to zrobić dobrze i zrobi sobie sam - to po co pyta. Jeśli jednak nie umie dobrze - nigdy nie robił - to lepiej niech nie oszczędza tych paru zł, tylko zleci robotę fachowcom. Jak sam coś sknoci, to będzie go więcej kosztowało, niż gdyby zlecił robotę zawodowcom.Na koniec uwaga : nie jestem instalatorem. Buduję tak samo jak Wy wszyscy, też cierpię na brak kasy , ale nie biorę się za to, na czym się nie znam. Zbyt duże ryzyko.[/u][/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 10.03.2004 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Gość napisał Teraz okazuje się, że każdy inwestor musi umieć zrobić instalację c.o. elektrykę itp. A niby dlaczego ? Przecież są firmy, które to robią i napewno lepiej niż każdy sobie sam. Jeśli jednak ktoś umie to zrobić dobrze i zrobi sobie sam - to po co pyta. Jeśli jednak nie umie dobrze - nigdy nie robił - to lepiej niech nie oszczędza tych paru zł, tylko zleci robotę fachowcom. Jak sam coś sknoci, to będzie go więcej kosztowało, niż gdyby zlecił robotę zawodowcom. Na koniec uwaga : nie jestem instalatorem. Buduję tak samo jak Wy wszyscy, też cierpię na brak kasy , ale nie biorę się za to, na czym się nie znam. Zbyt duże ryzyko. Szanowny GOŚCIU. Jeżeli nie steć Ciebie na zalogowanie się to zadaj sobie chociaz trud zapoznania się z tematem na jaki piszesz a dotyczy on rodzaju materiału na CO. Jeżeli masz cos na ten temat do powiedzenia to tylko zwiężle a jeżeli nie to nie pouczaj. Mozesz sogie założyć temat np " Ludzie nie róbcie nic w czym nie jesteście specjalistami nawet jak nie macie kasy, tak jak ja to robię" i tam będziesz pouczał. Ja jezeli pozwolisz z uwagi na ograniczenia finansowe będę się starał robić dużo sam i będę prosił madrzejszych na forum o pomoc i wskazówki. W tym jest potega tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.03.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Ja jestem za miedzią ,ale jak ktoś chce eksperymentować to proszę można i tak .Żebym nie był posądzony że sprzedaję więc w tym tonie nadaję możecie stosować pex-al i cena 1m 16*2 2.65żł brutto .Jest to system amerykański US MERTRIX .Tani dobry ,można giąć ma aluminiową wkładkę i nadaje się do wszystkiego.Grzesiu z Krakowa ty możesz zrobić instalację nawet ze słomy owsianej i nikogo to nie będzie obchodzić ,ale jak piszesz że u dziadka w rurach jest dużo wody i nie nadaje się to nowoczesnych kotłow to tu już piszesz bzdury .Woda jest tylko nośnikiem energi i nie ma znaczenia czy jest jej w instalacji 50 l czy 500l.Jak byś troszku poczytał to nawet na forum były te tematy przerabiane a stosowane są w niemczech i francji oraz innych państwach zacodnich pod nazwą bufory .Twój dziadek ma ten system przypadkowo i będzie mu służył jeszcze długie lata a ty eko plastik po 2 latach będziesz odcinał i sprzedawał na metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts