Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy trzeba zrywać stary styropian?

Recommended Posts

Witam, na budynku mam położony styropian przykryty siatką i klejem, ale na części budynku jest goły styropian zżółknięty, wszystko to było kładzione ok 10 lat temu.

Teraz chcę to dokończyć i położyć tynk.

Przychodzili różni fachowcy i jedni mówili że trzeba wszystko zrywać, inni że tylko to co nie przykryte siatką i klejem a jeszcze inni że wszystko można zostawić.

I tu mam wielki dylemat bo ile osób tyle opinii. Proszę Was o pomoc co mogę zostawić na budynku a co lepiej zerwać, aby nie było problemu z odpadającym tynkiem?

wg mnie ten żółty nalot na styropianie należałoby zetrzeć papierem ściernym lub tarką i wtedy można nałożyć klej i siatkę.. a co tego styropianu już pokrytego klejem to czy był on zagruntowany? jeśli nie to bardzo prawdopodobne że ta warstwa jest już słaba tzn słabo się trzyma no bo ciągle mokła i schła i tak w kółko i należałoby ją zerwać i "posmarować" ten styropian jeszcze raz a później nakładać tynk

ogólnie to sam styropian bym zostawił i ewentualne ubytki uzupełnił pianką

mój sąsiad miał tak że przykleił styropian i pokrył go klejem i siatką i też nie gruntował i stało to tak dwa lata, jak padało albo było wilgotno to klej naciągał tej wilgoci, ostatnio chciał pokryć to już tynkiem i zamówił ekipę.. jak przyjechali to stwierdzili że trzeba zerwać ten klej z siatka bo go "odparzyło" niby wszystko wyglądało nieźle i całkiem normalnie ale klej nie stawiał oporu jak go zaczęli zrywać i wszystko elegancko odlazło a styropian pod spodem był bielutki i gładki jak nowy, zrobili mu w pare dni nową warstwę i pokryli śliczną wyprawą

Kwestia jest taka - jaki gruby jest styropian, czyli czy po starciu warstwy wierzchniej [ile tego mogło się utlenić przez 10 lat ?!] będzie coś jeszcze na ścianie. Może być tak, że sensowniej będzie zobaczyć co dzieje się na ścianie gdzie był klej, a na pozostałych dać po prostu nowy styropian...