Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co najlepiej użyć do izolacji pionowej fundamentów?

ziggydi

Recommended Posts

Witam.

Umieściłem ten post w dziale Izolacje, ale nikt nie odpowiedział, bo być może powinien się znaleść w tym dziale. Oto link do oryginalnego postu i jego kopia:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183324-Co-najlepiej-u%C5%BCy%C4%87-do-izolacji-fundament%C3%B3w

Moderatorów przepraszam za zamieszanie:)

"

Wlasnie skończyliśmy wylewać fundamenty wiec czas na ich izolację pionową wewnętrz i zewnatrz. Domek nie jest podpiwniczony, woda gruntowa dosyc głęboko, wokol fundamentow glina. Teren jest lekko nachylony (ok 0.6 różnicy w wysokości terenu).

Chciałbym w środku zrobić 2 warstwy dysperbetem, a na zewnatrz również 2 warstwy + 8cm styropian + folia kubełkowa.

Jakiego najlepiej preparatu powinienem uzyć to hydroizolacji fundamentów. Znawcy w składzie doradzali dysperbet Izohan (10l za 29zl) lub Dysperbet Izoplast (10l za 45zl). I czy wogole myślę poprawnie? Ile płaciliście za te preparaty?

Sprawdzalem w moim projekcie ale izolacja pionowa fundamentów nie została wyraźnie określona.

Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

"

dzięki za szybką odpowiedź

podaj mi metry bieżące fundamętów to ci napisze ile czego

-zewn krawędź fundamentu (pod styropian)= 55m

-wewn krawędź fundamentu + wewnątrz= 102.5m

-(średnio) 1.3m wysokości

Jak kształtują się ceny poszczególnych preparatów.

Dziekuje bardzo i pozdrawiam

izohan dysperbit jako grunt

Izohan WL jako izolacja właściwa z zewnątrz nakładane packą

Izohan WM do przyklejania płyt styropianowych

Planuję pomalować ściany fundamentowe dwukrotnie (również od wewnątrz) dysperbitem, przy czym pierwsze pomalowanie to dysperbit rozcieńczony z wodą. Nie wystarczy taka izolacja pionowa?

Planuję pomalować ściany fundamentowe dwukrotnie (również od wewnątrz) dysperbitem, przy czym pierwsze pomalowanie to dysperbit rozcieńczony z wodą. Nie wystarczy taka izolacja pionowa?

Właśnie to próbuję ustalić.Wiem że poziom wody gruntowej jest dosyć głęboko, a poza tym jest lekki spad, więc woda nie powinna się gromadzić. Jedyne zagrożenie to woda opadowa, ale zrobię drenaż wokół fundamentu.

Czy wystarczy więc pomalować samym dysperbetem (2 warstwy), a na to rzucić styropian (5cm lub 8cm) a od zewnątrz folia kubełkowa. Całość przykryta nawiezioną ziemią?

(...)

Czy wystarczy więc pomalować samym dysperbetem (2 warstwy), a na to rzucić styropian (5cm lub 8cm) a od zewnątrz folia kubełkowa. Całość przykryta nawiezioną ziemią?

Lepszy od styropianu będzie styrodur - aczkolwiek dużo droższy. Styropian warto byłoby wzmocnić klejem i siatką, dopiero wtedy folia kubełkowa. Na styrodur może od razu iść folia kubełkowa.

Czemu chcesz nawozić ziemię do zasypania fundamentów z zewnątrz? Ziemia z działki też może być, a w niektórych warunkach grunt rodzimy (np. glina) będzie lepszy aniżeli nawieziony. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.

Czemu chcesz nawozić ziemię do zasypania fundamentów z zewnątrz? Ziemia z działki też może być, a w niektórych warunkach grunt rodzimy (np. glina) będzie lepszy aniżeli nawieziony. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.

Chcę podnieść troche grunt, bo fundament w tej chwili jest dosyć płytko więc bedzie problem z przemarzaniem, poza tym trochę chcę podnieść grunt. Będzie nawożona glina z pobliskiej innej budowy gdzie chcą się pozbyć, a na wierz będzieprzykryte nawierzchnicą. Mam nadzieję że opisałem to logicznie:)

Chcę podnieść troche grunt, bo fundament w tej chwili jest dosyć płytko więc bedzie problem z przemarzaniem, poza tym trochę chcę podnieść grunt. Będzie nawożona glina z pobliskiej innej budowy gdzie chcą się pozbyć, a na wierz będzieprzykryte nawierzchnicą. Mam nadzieję że opisałem to logicznie:)

dookoła domu zamiast gliny obsypywałem piachem, a nie gliną.

smigloxxx

izohan dysperbit jako grunt

Izohan WL jako izolacja właściwa z zewnątrz nakładane packą

Izohan WM do przyklejania płyt styropianowych

a nie przypadkiem odwrotnie,

WL do klejenia,

a WM jako izolacja właściwa, jeśli już stosować ten środek ?