ziggydi 25.07.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Witam. Umieściłem ten post w dziale Izolacje, ale nikt nie odpowiedział, bo być może powinien się znaleść w tym dziale. Oto link do oryginalnego postu i jego kopia: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183324-Co-najlepiej-u%C5%BCy%C4%87-do-izolacji-fundament%C3%B3w Moderatorów przepraszam za zamieszanie:) " Wlasnie skończyliśmy wylewać fundamenty wiec czas na ich izolację pionową wewnętrz i zewnatrz. Domek nie jest podpiwniczony, woda gruntowa dosyc głęboko, wokol fundamentow glina. Teren jest lekko nachylony (ok 0.6 różnicy w wysokości terenu). Chciałbym w środku zrobić 2 warstwy dysperbetem, a na zewnatrz również 2 warstwy + 8cm styropian + folia kubełkowa. Jakiego najlepiej preparatu powinienem uzyć to hydroizolacji fundamentów. Znawcy w składzie doradzali dysperbet Izohan (10l za 29zl) lub Dysperbet Izoplast (10l za 45zl). I czy wogole myślę poprawnie? Ile płaciliście za te preparaty? Sprawdzalem w moim projekcie ale izolacja pionowa fundamentów nie została wyraźnie określona. Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 25.07.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 izohan dysperbit jako gruntIzohan WL jako izolacja właściwa z zewnątrz nakładane packą Izohan WM do przyklejania płyt styropianowych podaj mi metry bieżące fundamętów to ci napisze ile czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggydi 25.07.2011 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 dzięki za szybką odpowiedź podaj mi metry bieżące fundamętów to ci napisze ile czego -zewn krawędź fundamentu (pod styropian)= 55m -wewn krawędź fundamentu + wewnątrz= 102.5m -(średnio) 1.3m wysokości Jak kształtują się ceny poszczególnych preparatów. Dziekuje bardzo i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 25.07.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 izohan dysperbit jako grunt Izohan WL jako izolacja właściwa z zewnątrz nakładane packą Izohan WM do przyklejania płyt styropianowych podaj mi metry bieżące fundamętów to ci napisze ile czego Planuję pomalować ściany fundamentowe dwukrotnie (również od wewnątrz) dysperbitem, przy czym pierwsze pomalowanie to dysperbit rozcieńczony z wodą. Nie wystarczy taka izolacja pionowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggydi 25.07.2011 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Planuję pomalować ściany fundamentowe dwukrotnie (również od wewnątrz) dysperbitem, przy czym pierwsze pomalowanie to dysperbit rozcieńczony z wodą. Nie wystarczy taka izolacja pionowa? Właśnie to próbuję ustalić.Wiem że poziom wody gruntowej jest dosyć głęboko, a poza tym jest lekki spad, więc woda nie powinna się gromadzić. Jedyne zagrożenie to woda opadowa, ale zrobię drenaż wokół fundamentu. Czy wystarczy więc pomalować samym dysperbetem (2 warstwy), a na to rzucić styropian (5cm lub 8cm) a od zewnątrz folia kubełkowa. Całość przykryta nawiezioną ziemią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 25.07.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (...) Czy wystarczy więc pomalować samym dysperbetem (2 warstwy), a na to rzucić styropian (5cm lub 8cm) a od zewnątrz folia kubełkowa. Całość przykryta nawiezioną ziemią? Lepszy od styropianu będzie styrodur - aczkolwiek dużo droższy. Styropian warto byłoby wzmocnić klejem i siatką, dopiero wtedy folia kubełkowa. Na styrodur może od razu iść folia kubełkowa. Czemu chcesz nawozić ziemię do zasypania fundamentów z zewnątrz? Ziemia z działki też może być, a w niektórych warunkach grunt rodzimy (np. glina) będzie lepszy aniżeli nawieziony. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggydi 25.07.2011 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Czemu chcesz nawozić ziemię do zasypania fundamentów z zewnątrz? Ziemia z działki też może być, a w niektórych warunkach grunt rodzimy (np. glina) będzie lepszy aniżeli nawieziony. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie. Chcę podnieść troche grunt, bo fundament w tej chwili jest dosyć płytko więc bedzie problem z przemarzaniem, poza tym trochę chcę podnieść grunt. Będzie nawożona glina z pobliskiej innej budowy gdzie chcą się pozbyć, a na wierz będzieprzykryte nawierzchnicą. Mam nadzieję że opisałem to logicznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 25.07.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) czyli masz łącznie bierzących metrów ? 102.5 ? łącznie a 55 wewnątrz tak Edytowane 25 Lipca 2011 przez smigloxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 25.07.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Chcę podnieść troche grunt, bo fundament w tej chwili jest dosyć płytko więc bedzie problem z przemarzaniem, poza tym trochę chcę podnieść grunt. Będzie nawożona glina z pobliskiej innej budowy gdzie chcą się pozbyć, a na wierz będzieprzykryte nawierzchnicą. Mam nadzieję że opisałem to logicznie:) dookoła domu zamiast gliny obsypywałem piachem, a nie gliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 25.07.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Jasne że logicznie chcesz nawieść ziemię lipną nieżyzną na wysokość docelową a potem obsypać warstwą żyzną humusową docelowo na to to co zebrałeś z działki ja tak zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggydi 25.07.2011 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Jasne że logicznie chcesz nawieść ziemię lipną nieżyzną na wysokość docelową a potem obsypać warstwą żyzną humusową docelowo na to to co zebrałeś z działki ja tak zrozumiałem dokladnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 25.07.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 odpowiedz z lepikami porszła na priva pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l0qin 31.07.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 smigloxxx izohan dysperbit jako grunt Izohan WL jako izolacja właściwa z zewnątrz nakładane packą Izohan WM do przyklejania płyt styropianowych podaj mi metry bieżące fundamętów to ci napisze ile czego a nie przypadkiem odwrotnie, WL do klejenia, a WM jako izolacja właściwa, jeśli już stosować ten środek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts