Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno na taras - jakiej wysokości taras?

agnikkrol

Recommended Posts

Marcel.B: jesli to jest tylko mozliwe to warto przedłużyć daszejk nad tarasem po prawej tak abyś mógł postawić pod daszkiem stół i kilka krzeseł. Jesli to projekt typowy to wymagana będzie zgoda architekta ale samo rozwiązanie nie powinno nastręczac trudności konstrukcyjnych ani wykonawczych. A da ci znakomite mozliwości spędzania czasu pod dachem a jednoczesnie juz cąłkiem na ogrodzie :)

pozdrawiam

U mnie będzie tylko częściowe zadaszenie - i względy praktyczne przemawiają za obniżeniem tarasu o jeden stopień...

Wzgledy estetyczne - wprost przeciwnie ;)

Podoba mi sie koncepcja tarasu jako przedłużenia salonu -

a do tego drewniany taras na poziomie identycznym z salonem nadawłby sie idealnie :)

Cóz - jak na razie wzgledy praktyczne mają przewagę ;)

• 2 years później...
Ile macie w cm niżej podłogę na tarasie w stosunku do podłogi w pokoju?

Czy wasze okna do podłogi są wpuszczone?

poziom tarasu ok 4cm niżej z lekkim podniesieniem (żeby woda odpływała i nie było wyczuwalne obniżenie przy przechodzeniu) przed samym progiem o 2cm co docelowo daje próg 6cm od zewnątrz i 4cm od wewnątrz.

Ościeże częściowo wpuszczone w posadzkę ale to norma więc nie rozumiem pytania ?

Ile macie w cm niżej podłogę na tarasie w stosunku do podłogi w pokoju?

Czy wasze okna do podłogi są wpuszczone?

poziom tarasu ok 4cm niżej z lekkim podniesieniem (żeby woda odpływała i nie było wyczuwalne obniżenie przy przechodzeniu) przed samym progiem o 2cm co docelowo daje próg 6cm od zewnątrz i 4cm od wewnątrz.

Ościeże częściowo wpuszczone w posadzkę ale to norma więc nie rozumiem pytania ?

No yo, pisałem o tarasie na parterze :wink:

Czy ocieplacie balkon : tazn balkon - styropian 2 cm - wylewka - klej - płytki

czy tak : balkon - klej płytki.

U mnie po ocielpeniu balkon bedzie troche wyżej od podłogi w domu.

To tak jak u mnie. Poziom tarasu wyszedł 1cm wyżej niż poziom podłogi. Tyle że ja dałem 3cm pianki poliuretanowej co odpowiada 5cm styropianu. Poza tym uszczelniłem wylewkę (pomiędzy wylewką a ścianą domu) takim specjalnym silikonem SILKI sa ponad 25zł/kartusz i po położeniu płytek ponowne silikonowanie. Jak się pierwszy raz buduje to się płaci za błędy. Rozwiązanie wyszło drogo ale jest OK.