selius 26.07.2011 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Witam Planuje kupic hydrofor tylko nie wiem jaki wybrac bo kompletnie sie na tym nie znam... Oto kilka danych: 1) "Zabito" mi rure w ziemi do wody na glebokosci 12 m, podobno woda byla juz na 4 m. Jest to rura do ktorej mozna podlaczyc albo pompe reczna albo hydrofor. Dodam ze teraz podlaczona jest pompa reczna i nie ma problemow z brakiem wody.2) Hydrofor umieszcze w kregach w ziemi, ktore dobrze zaizoluje z tego wzgledu ze jest kawalek od rury do domu...Tylko teraz nie wiem jaki hydrofor mam kupic? Dzialka 1200 m2 wiec z tego co mi mowil hydrulik hydrofor musi miec pojemnosc zbiornika ok 150 l. 3)Kupic lepiej na 220 V czy na sile? (mam zrobione w kregach takie lacze)4)Jakie firmy polecacie?5)Czym sie sugerowac przy wyborze hydroforu? Chcialbym aby w domu nie bylo problemu z malym cisnieniem... Domek 110 m2 z poddaszem uzytkowym. Za odp z gory dziekuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.07.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Witam Planuje kupic hydrofor tylko nie wiem jaki wybrac bo kompletnie sie na tym nie znam... Oto kilka danych: 1) "Zabito" mi rure w ziemi do wody na glebokosci 12 m, podobno woda byla juz na 4 m. Jest to rura do ktorej mozna podlaczyc albo pompe reczna albo hydrofor. Dodam ze teraz podlaczona jest pompa reczna i nie ma problemow z brakiem wody. 2) Hydrofor umieszcze w kregach w ziemi, ktore dobrze zaizoluje z tego wzgledu ze jest kawalek od rury do domu... Tylko teraz nie wiem jaki hydrofor mam kupic? Dzialka 1200 m2 wiec z tego co mi mowil hydrulik hydrofor musi miec pojemnosc zbiornika ok 150 l. 3)Kupic lepiej na 220 V czy na sile? (mam zrobione w kregach takie lacze) 4)Jakie firmy polecacie? 5)Czym sie sugerowac przy wyborze hydroforu? Chcialbym aby w domu nie bylo problemu z malym cisnieniem... Domek 110 m2 z poddaszem uzytkowym. Za odp z gory dziekuje. Pozdrawiam Najpierw zrob badania tej wody. 12m to dosyc plytko. W tej wodzie moze byc wszystko. Chcesz to pic bez badania? Jak zrobisz badanie wody, to zdecyduj czy chcesz/potrzebujesz ta wode uzdatnic. Ta decyzja moze ewentualnie wplynac na dobor pompy (wydajnosc) i hydroforu (z workiem czy bez). Pompy nie dobiera sie pod zasilanie. Pompa ma pompowac w takim tempie, zeby wody w studni nie zabraklo (tu nalezaloby sprawdzc wydajnosc studni), oraz zeby dostarczyc wody na wszystkie potrzeby: dom, ewentualne plukanie filtrow, nawodnienie ogrodu. Rodzaj zasilania to rzeczy wtorna. Nie specjalnie tez rozumiem, co ma wielkosc dzialki do pojemnosci hydrofora. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 27.07.2011 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Czesc 1) Wode badalem, a dokladnie moja mama (laborantka) i jest wszystko ok. 2) Wedlug badan wody nie trzeba uzdatniac.3) Domek ma pow. 110 m2 z poddaszem uzytkowym, a dzialka 1220 m24) hydraulik ktory "zabijal" wode doradzil kupic wiekszy hydrofor 150 l ze wzgledu na podlewanie nie malej dzialki i zeby nie wlaczal sie za czesto.5) studnia oddalona od glownego zaworu w domu o ok 7 m6) jak pisalem wczesniej hydrofor bedzie zamontowany w kregach przy rurze Wiec czym sie sugerowac przy wyborze hydroforu? Kupic zestaw czy lepiej oddzielnie pompe, zbiornik itd? Jakie firmy itd? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.07.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Czesc 1) Wode badalem, a dokladnie moja mama (laborantka) i jest wszystko ok. 2) Wedlug badan wody nie trzeba uzdatniac. 3) Domek ma pow. 110 m2 z poddaszem uzytkowym, a dzialka 1220 m2 4) hydraulik ktory "zabijal" wode doradzil kupic wiekszy hydrofor 150 l ze wzgledu na podlewanie nie malej dzialki i zeby nie wlaczal sie za czesto. 5) studnia oddalona od glownego zaworu w domu o ok 7 m 6) jak pisalem wczesniej hydrofor bedzie zamontowany w kregach przy rurze Wiec czym sie sugerowac przy wyborze hydroforu? Kupic zestaw czy lepiej oddzielnie pompe, zbiornik itd? Jakie firmy itd? Pozdrawiam Zbiornik hydroforowy stanowi zapas wody i "daje" cisnienie gdy pompa nie pracuje. Moza powiedziec ze jest to bufor wody i cisnienia. Im wiekszy zastosujesz tym zadziej pompa bedzie pracowac ale w dluzszych cyklach. Dla niektorych pomp to moze miec znaczenie. Ale obecnie sa produkowane zestawy pompowe z bardzo malym (kilka litrow) zbiorniczkiem, ktory stanowi bufor na samo wlaczenie pompy. Pompa zalacza sie za kazdym razem gdy odkrecisz kran, a dzieki temu ze jest sterowana elektornicznie, pracuje z regulowana wydajnoscia i zawsze daje takie samo cisnienie czy odkrecisz 1 czy 2 krany. Takie pompy pracuja latami i czeste zalaczanie im nie szkodzi. Ale sa to odpowiednio przystosowane pompy, startujace powoli, tzw. miekki start. Jesli mowa o automatycznym nawodnienie ogrodu moim zdanie nalezy zrobic tak, zeby pompa chodzila praktycznie caly czas, czyli w jednej sekcji nawodnienia umiescic taka ilosc zraszaczy zeby pompa na biezaco podawala tyle wody ile potrzeba. Wtedy czy masz zbiorniczek 50l czy 150l nie ma znaczenia bo pompa i tak chodzi non-stop czyli rzadko sie zalacza co moze miec negatywny wplyw na jej zywotnosc. Wielkosc domu nie ma znaczenia na dobor wielkosci hydroforu tylko maksymalny pobor wody. Nie powinno byc tak, ze jak odkrecisz 2 krany w lazinkach spuscisz wode w WC, zona myje naczynia i chodzi pralka, to wody starczt n 1sekunde w zbiorniku. Bufor musi starczyc na kilka-kilkanascie sekund przy norlanym uzytkowaniu wody. Moesz tez wziasc pod uwage stan sieci elekrtycznej w Twojej okolicy. U nas czesto nie ma pradu po pare godzin. Duzy zbiornik daje zapas wody na jakis czas. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 15.08.2011 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Pomoze ktos w wyborze hydroforu? Lepiej kupic w zestawie czy oddzelnie pompe i zbiornik?Na co zwracac uwage przy zakupie?Jakie firmy polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 17.08.2011 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Co powiecie na zestawy hydroforowe firmy Omnigen? Interesuje mnie zestaw:Pompa 2200 MH + zbiornik 150 l, nada sie do domku jednorodzinnego, 4 osoby + ogrodek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rain-men 18.08.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 zależy od budżetu. Jeśli wstawisz pompę z wyłącznikiem ciśnieniowym w kręgi to mimo izolacji pompa po zimie ( wilgoć) może odmówić posłuszeństwa. musisz mieć pompę z IP68. Proponuję steelPumps włoska bardzo dobra pompa. Droga ale na lata . Z wydatkiem 90 litrów na minutę i do tego dokładasz zbiornik 150 litrów. pompa ma wyłacznik wbudowany w korpus i może pracować na zewnątrz i w studni. Sporo tego poszło i nie ma problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 18.08.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam Planuje kupic hydrofor tylko nie wiem jaki wybrac bo kompletnie sie na tym nie znam... Oto kilka danych: 1) "Zabito" mi rure w ziemi do wody na glebokosci 12 m, podobno woda byla juz na 4 m. Jest to rura do ktorej mozna podlaczyc albo pompe reczna albo hydrofor. Dodam ze teraz podlaczona jest pompa reczna i nie ma problemow z brakiem wody. 2) Hydrofor umieszcze w kregach w ziemi, ktore dobrze zaizoluje z tego wzgledu ze jest kawalek od rury do domu... Tylko teraz nie wiem jaki hydrofor mam kupic? Dzialka 1200 m2 wiec z tego co mi mowil hydrulik hydrofor musi miec pojemnosc zbiornika ok 150 l. 3)Kupic lepiej na 220 V czy na sile? (mam zrobione w kregach takie lacze) 4)Jakie firmy polecacie? 5)Czym sie sugerowac przy wyborze hydroforu? Chcialbym aby w domu nie bylo problemu z malym cisnieniem... Domek 110 m2 z poddaszem uzytkowym. Za odp z gory dziekuje. Pozdrawiam ad. 1. A jaka jest średnica tej rury? Bo najlepiej by było zamontować zestaw z pompą głebinową. ad. 3. Zazwyczaj pompy trójfazowe są tańsze. ad. 4 i 5. Sprawdź na zumi albo własnonożnie, serwisy jakich firm masz w pobliżu i jak się z nimi rozmawia, a dopiero potem wybieraj albo wrzuć tutaj listę, to doradzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 08.03.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Witam!Nie zakładając nowego tematu mam pytanie do znających się - obecnie mam zbiornik hydroforowy Wimest 100l pojemności, pompa Sigma czeska 1,1kW. Działa to w zasadzie bez zastrzeżeń ale mogę mieć niedrogo zbiornik o pojemności 250-300l czy jest sens robić taką zamianę? Zyskam to, że pompa będzie się rzadziej włączać.LCA 2 zepsuł się po 8 latach - czy kupić to samo, czy są jakieś nowości ale nie chińskie?Jeszcze jedno zepsuł się zawór zwrotny na pompie w studni jest to jakieś dziadostwo którym handlują, ale zepsuł się też zawór zwrotny Danfoss"a czy możecie polecić jakieś sprawdzone zawory zwrotne? Czy zakładać nowy zwór na pompie czy tylko w domu przy hydroforze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts