Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak i na jakim etapie trzeba wstawić rurę kanalizacyjną i wodociągową.

W fundamencie lanym, w bloczkach ?? Może jakas instrukcja, jak podejść do tematu ?

wszystko zależy gdzie masz wodę z której strony, jaki głęboki fundament, jaki poziom dla kanalizy itd. niema jakiegoś uniwersalnego schematu

wszystko zależy gdzie masz wodę z której strony, jaki głęboki fundament, jaki poziom dla kanalizy itd. niema jakiegoś uniwersalnego schematu

1. Woda niejest aż taki problemem bo biegnie 1,8 metra pod ziemią a fundament max metr pod ziemią to nie ma bata woda musi przechodzić pod nim. Pytanie tylko kiedy to położyć - przez pracami ziemnymi na budowie, przed zalaniem fundamentu, po zalaniu fundamentu a przed zalaniem płyty podłogowej (chudziaka), po wybudowaniu domu ???

Chyba najrozsądniej po zalaniu fundamentów a przed zalaniem płyty ale wówczas po zagęszczeniu piasku międy fundamentami czy przed wsypaniem piasku w fundamenty i w płyte ???

No i secundo jak to zrobić - czy wyprowadzić rurę stalową i gwintować i skręcać czy jakąś rurę pcV - z tym że jaką czy o takiej średnicy żeby mozna było przez nią przepchać póxniej rurę drugą z PCV z woda właściwą czy taka do której jakimś cudem ktoś się podłączy ???

No zupełnie nie ogarniam tego tematu.

2. Z woda małe piwo ale kanalizacja to już kopa. Na projekcie leży sobie ruda bezpośrednio pod ławą fundamentową (1 m pod ziemią) ale jak tak zrobie to wejde w szambo około 1,5 do 2 metrów głębokości - to wtedy tracę połowę objętości zbiornika. Zresztą i tak jak bym robił zgodnie z projektem to musi iść przez fundament. A zrobie pewnie wyżej żeby jakoś normalnie wejśc w szmbo np 0,7 cm pod ziemią. To wtedy przez fundament przejdę albo w bloczkach albo w lanym. No i tu pytanie jak to kurde zrobić - jak w lany to przed wylaniem chyba bo przecież trzeba by kuć a jak to zrobić ??? A jeśli w bloczkach to też jak chyba jednocześnie z murowaniem albo jednego bloczka nie wkładać.

po pierwsze o jakich rurach stalowych gwintowanych Ty bredzisz, tylko PE

po drugie to by coś ci doradzić musiał być wrzucić kilka planów lub rysunków bo z tego co napisałeś niewiele wiadomo

najlepiej wezwij hydraulika na miejsce to Ci konkretnie doradzi

Poza oczywiście słuszną uwagą, że PE, to rób jak najwcześniej. Dobrze rozplanuj i od razu zostaw dziury na kanalizę i połóż rurę do wody pod ławą PRZED obsypywaniem itp.

Ja przypomniałem sobie o wodzie już po zagęszczeniu piachu i powiem Ci, że to nie jest fajna sprawa potem kopać dwumetrową dziurę z obu stron fundamentu. Kucie w betonowych bloczkach pod kanaliże (2x) też średnio przyjemne. Ucz się na moich błędach.

Ale zacząć musisz od DOKŁADNEGO zaprojektowania co i jak, spadków itp.

Dzięki.

A można prosić o lekką sugestię jakie są sprawdzone wielkości spadków żeby "gówno nie stanęło w rórze", no bo przecież nie wierze że wchodziliście do szamba 2,5 metra pod ziemią.

Więc kibel umocowany na poziomie "0" i co dalej kilka centymentrów w dół pod chudziaka ? no to wierzch rury co najmniej na -15cm (poziom górny bloczków) a potem zachować spadek co najmniej 30 stopni - czyli na metrze długości gubimy 0,5 metra ?? Chyba troche dużo.

wielkości spadków nie są "takie jak sprawdzone"

tylko mają być zgodne ze sztuką ;)

http://www.instsani.webd.pl/prokan5.htm

to się nazywa przykanalik.....

Jeśli masz mieć szambo to wyjście można zrobić na głębokości 0,5m pod ziemią i zrobić spadki minimum 2%. Wcześniej sobie wmurować w fundament rurę przepustową np. jak w projekcie jest rura 160 to wstaw w mur 200 a później ładnie się wyprowadzi kanalizę. Jak można rozmierz i zrób przejścia przez ściany wewnętrzne fundamentu na inne przejścia kanalizacyjne. Rozkładanie poziomej kanalizy to po zagęszczeniu podsypki a przed chudziakiem.

Rurę do wody to plastik ten niebieski (a jaki masz na projekcie) wiozłem odcinek taki do pierwszego zaworu odcinającego w przyłączu, wprowadziłem pod ławą fundamentową przed zasypaniem fundamentów a resztę zwiniętą w okrąg zasypałem za fundamentem na zewnątrz. W momencie przyłącza tylko się ją wykopało.

Wodomierz u mnie w domu.

Witam.

U mnie wodomierz wyszedł w studzience wodomierzowej przy ogrodzeniu. Studzienkę taką plastikową z atestem musiałem zakupić a wodociągi dokonały jedynie podłączenia. Studzienka od góry pod pokrywą jest zabezpieczona 30 cm wkładem ze styropianu przed przemarzaniem.

Zresztą w moim mieście to teraz obojętnie gdzie ten licznik wodomierza jest bo wodociągi zmieniły nam wodomierze na takie z nadajnikiem UKF i po okolicy raz na miesiąc przejeżdża drogą jedynie samochód i szczytuje samoczynnie z nadajnika do komputera dane i aktualne wskazanie. Podobno docelowo ma być wybudowana jakaś antena odbiorcza do odbioru tych sygnałów - wówczas nie będą musieli nawet jeździć.

Wynika z powyższego, że wodociągi górą ( każdą uronioną kropelkę wody wyłapią). :)