Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wylicza się ilość kontrłat pod karpiówkę?

bettka

Recommended Posts

bo dekarz woli "zamówić" więcej aby nie zabrakło, jak zostanie to nie jego sprawa :)

A tak poważnie 1,5 może się okazać za mało. Będą odpady. Ale 3 to już lekka przesada. Jak chcesz być pewnym w 100 % to rozłóż sobie na swoich połaciach kontrłatę czyli idącą do góry co 50-60 cm dodaj długości, dodaj także ewentualny odpad i wyjdzie. Standardowo mnożny się x2. Tu wyjdzie podobnie

Mistrzu Janie, sprawdzałam w projekcie ile było mb krokwi, wypadałoby tych kontrłat x1,5 a nie x3. Dzwoniłam do dekarza i upewniałam się jeszcze raz, w końcu zamówiłam tyle, ile mówił. Dodam, że łaty wg jego wyliczeń pokrywały się z tym, co w projekcie, więc chyba nie wylicza "z górką".

Z kontrłatami to jest tak jak pisał Jan o ile rozstaw krokwi nie jest zbyt duży bo wówczas mając pełne deskowanie należy zamontować dodatkowe kotłaty pomiędzy krokwiami. Skoro Twój dekarz uznał, że ma być tyle kontrłat to tak ma być. Łat oczywiście stanowczo za mało. Jak masz nie duży kąt nachylenia połaci to łaty będą bite co 15 cm do tego kalenice, naroża odpady. Nie pisz, że m3 słono kosztuje bo to się nijak nie ma do ceny dachówki. Zwiększając ilość łat o 20% powiększasz koszt 1 m2 dachu o około 2,50 (słownie: dwa złote i pięćdziesiąt groszy). Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Dziękuję za odpowiedź Panie Andrzeju, zamówiłam jeszcze 10% łat zapasu, jeśli braknie zawsze można dokupić. Z tego co rozmawiałam z dekarzem łaty będą bite co 15-16 cm, w zależności od tego, co wyjdzie z pomiarów połaci.

Panie Andrzeju, czy na coś szczególnie zwrócić uwagę podczas krycia karpiówką? Boję się, że jestem w stanie ocenić tylko estetykę wykonania... Ekipa z doświadczeniem, widziałam ich dachy w karpiówce i podobały mi się, ale może powinnam na coś szczególnie uważać?

• 3 weeks później...
Dla inwestora najważniejszą rzeczą jest szczelność dachu i doznania estetyczne (bardzo istotne). Kwestie techniczne i odbiór robót są w gestii kierownika budowy. Na szczelność i poprawne wykonanie dachu stosownej gwarancji udziela dekarz. Dobór materiałów "niewidocznych" powinien być uzgodniony z inwestorem ale pozostać w gestii dekarza. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

DACxxAZ, rozumiem, że to do mnie pytanie?

Otóż kierowałam się opiniami innych, oglądałam dwa dachy robione przez tą ekipę, jeden robiony ok. 2-3 lata temu, drugi w trakcie robienie, oba dachy z karpiówki i z wolim okiem. I teraz nie wiem, czy z konstrukcją wolego oka jest coś nie tak (dekarz nie zgłaszał zastrzeżeń), czy robota dekarska schrzaniona.:-(