bettka 26.07.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Witam,takie pytanie do fachowców jak w temacie, ponieważ dekarz podaje do wyliczeń: powierzchnia dachu x 3, a w projekcie jest (patrząc na mb) pow. x 1,5?No i mam wątpliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.07.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 bo dekarz woli "zamówić" więcej aby nie zabrakło, jak zostanie to nie jego sprawa A tak poważnie 1,5 może się okazać za mało. Będą odpady. Ale 3 to już lekka przesada. Jak chcesz być pewnym w 100 % to rozłóż sobie na swoich połaciach kontrłatę czyli idącą do góry co 50-60 cm dodaj długości, dodaj także ewentualny odpad i wyjdzie. Standardowo mnożny się x2. Tu wyjdzie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 26.07.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Ile mb. krokwi tyle kontr. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 27.07.2011 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Mistrzu Janie, sprawdzałam w projekcie ile było mb krokwi, wypadałoby tych kontrłat x1,5 a nie x3. Dzwoniłam do dekarza i upewniałam się jeszcze raz, w końcu zamówiłam tyle, ile mówił. Dodam, że łaty wg jego wyliczeń pokrywały się z tym, co w projekcie, więc chyba nie wylicza "z górką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 27.07.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Coś sie plączesz w stwierdzeniach. wyżej napisałaś że według wyliczeń z projektu wychodzi x 1,5 a dekarz każe x3. Teraz piszesz że x3 które kazał zamówić dekarz to to samo co x1,5 co pokazuje projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 27.07.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 bettka,dekarz zamówił na dwa dachy ,matematyka nie kłamie Jak kryjesz tą karpiówką i ile zamówił łat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 27.07.2011 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Łaty zgadzają się z tym co w projekcie.Kontrłaty się nie zgadzają, wg projektu powinno być pow. dachu x1,5 (około), wg dekarza x3.Kryjemy karpiówką w łuskę, łat zamawiamy pow. dachu x 6.Nie wiem, kogo jeszcze mogłabym zapytać... A każdy m3 drewna kosztuje i to słono! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 27.07.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 łat musisz zamówić x 8-9 zależy jakie długości materiału i rodzaj dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.07.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Z kontrłatami to jest tak jak pisał Jan o ile rozstaw krokwi nie jest zbyt duży bo wówczas mając pełne deskowanie należy zamontować dodatkowe kotłaty pomiędzy krokwiami. Skoro Twój dekarz uznał, że ma być tyle kontrłat to tak ma być. Łat oczywiście stanowczo za mało. Jak masz nie duży kąt nachylenia połaci to łaty będą bite co 15 cm do tego kalenice, naroża odpady. Nie pisz, że m3 słono kosztuje bo to się nijak nie ma do ceny dachówki. Zwiększając ilość łat o 20% powiększasz koszt 1 m2 dachu o około 2,50 (słownie: dwa złote i pięćdziesiąt groszy). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 12.08.2011 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Dziękuję za odpowiedź Panie Andrzeju, zamówiłam jeszcze 10% łat zapasu, jeśli braknie zawsze można dokupić. Z tego co rozmawiałam z dekarzem łaty będą bite co 15-16 cm, w zależności od tego, co wyjdzie z pomiarów połaci.Panie Andrzeju, czy na coś szczególnie zwrócić uwagę podczas krycia karpiówką? Boję się, że jestem w stanie ocenić tylko estetykę wykonania... Ekipa z doświadczeniem, widziałam ich dachy w karpiówce i podobały mi się, ale może powinnam na coś szczególnie uważać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.08.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Dla inwestora najważniejszą rzeczą jest szczelność dachu i doznania estetyczne (bardzo istotne). Kwestie techniczne i odbiór robót są w gestii kierownika budowy. Na szczelność i poprawne wykonanie dachu stosownej gwarancji udziela dekarz. Dobór materiałów "niewidocznych" powinien być uzgodniony z inwestorem ale pozostać w gestii dekarza. Pozdrawiam. Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 29.08.2011 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Zgadzam się z Panem, Panie Andrzeju. Szczelności na razie sprawdzić nie potrafię, co to estetyki, to wyszło tak sobie - do poprawki. Czy mógłby Pan zerknąć, co jest nie tak z naszym wolim okiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 29.08.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Czym się kierujecie przy wyborze wykonawcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 29.08.2011 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 DACxxAZ, rozumiem, że to do mnie pytanie? Otóż kierowałam się opiniami innych, oglądałam dwa dachy robione przez tą ekipę, jeden robiony ok. 2-3 lata temu, drugi w trakcie robienie, oba dachy z karpiówki i z wolim okiem. I teraz nie wiem, czy z konstrukcją wolego oka jest coś nie tak (dekarz nie zgłaszał zastrzeżeń), czy robota dekarska schrzaniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.09.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Jest źle wyprowadzony górny łuk. Oczko jest spłaszczone. Dachówki w miejscach przejścia spłaszczenia w łuk pieją bo nie są odpowiednio podszlifowane. Brak dachówki okapowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts