Gość kapoczta 26.07.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Witam, Czy może ktoś mądrzejszy uchylic rąbka tajemnicy jak liczy się zbrojenie płyty fundamentowej. Porownuje swóją gdzie: 10cm żwiru po zdjęciu humususą dwie warstwy EPS 100 8cm dwie warstwy siatki 15x15 fi6 zalane 15cm B20 bez dodatkowego zbrojenia Porównując na sieci z innymi projektami nie da się ukryć że w mojej brak zbrojenia na około, ale jest druga warstwa siatki. Dodatkowo pojawiają się opinie że płyta powinna mieć co najmniej 20-25cm grubości - moja ma tylko 15. Co prawda ma na tym stanąć tylko bungalow z blachą na dachu ale jednak wolałbym dmuchac na zimne i sprawdzić projektanta. Dodatkowo moje obawy wzbudza styropian EPS 100, konkurencja stosuje EPS200, nie wiem również od jakich obciążeń obiowiązuje 200. No i ostatni problem jaki mnie nurtuje to rury pex do ogrzewania płyty. Mam je rozmieszczone co 30cm, w miarę się zgadza przy wydatku płyty 60W/m2 ale zastanawiam się czy nie ulegna zniszczeniu przygniecione przez następną siatkę , co prawda jest n adystansach no ale ugina się sporo. Dodatkowo przy grubości płyty 15cm góra rury będzie na wysokości 8cm od góry płyty czy to nie przeszkodzi w stawianiu konstrukcji do plyt GK? W końcu przewiercenie takiej rury to spory kłopot. A przy wierceniu profili UW chyba 10cm to standard. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kapoczta 28.07.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 28.07.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Masz podobnie płytę robioną, jaką widziałem wykonywaną na youtube na zachodzie.Ale oni pod zgrubieniami płyty dawali XPS a nie Zwykłe styro.U mnie płyta ma 20 cm grubości, siatka górą i dolem fi8 150x150, i coś w rodzaju wieńca na około i przez środek. Pod spodem XPS 20cm, folia 0,5mm i pospółka 60cm.Rurki nie powinny się zagiąć. Sam się zastanawiałem co by nie dać rurek 4x16, zamiast 2x16. Nie zapomnij zrobić próby szczelności ogrzewania przed zalaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts