mieczotronix 10.03.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Mam taką koncepcję, żeby salon oświetlić światłem rozproszonym, skierowanym na sufit. Najlepiej byłoby żeby dało się regulować jasność tego oświetlenie i żeby zastosować świetlówki energooszczędne. W multikinie (wa-wa) zauważyłem, że sale oświetlone są świetlówkami energooszczędnymi i ich jasność jest regulwoana płynnie, czyli są odpowiednie urządzenia na rynku.Zacząłem szukać w internecie (w Polsce) i nic nie znalazłem. Wyczytałem, że w USA można kupić świetlówki przystosowane do współpracy ze zwykłymi ściemniaczami, ale raz że są pewnie na 110V, a dwa że tanie to na bank nie będzie. Dlatego przydałby się ściemniacz do świetlówek- wszystko jedno jakich - nawet do tradycyjnych długich rurek. Czy ktoś wie gdzie coś takiego można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Ściemniacz jest taki sam. To świetlówki są inne. Można kupić u nas takie energooszczędne ale są "trochę" droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom10 10.03.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Do tradycyjnych rurek mozesz zamowic w kazdej wiekszej hurtowni elektrycznej, ale nie jestto tanie - modul sciemniacza plus do kazdej swietlowki zasilacz elektroniczny. Sa moduly sciemniacza ze sterowaniem cyfrowym DSI i analogowym, cyfrowe sa lepsze, plynniejsza regulacja ala chyba dwa razy drozszeDo Goscia jakiej firmy sa to swietlowki i do jakich sciemniaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 10.03.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 mieczu zapytaj w Fael/Legrand - dostaniesz na pewno. infolinia :0 801 133 084 http://www.legrand.pl/scripts/inter/publigen/content/templates/showcontext.asp?TREE=po-inter&FOLDER=produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Świetlówek ze zintegrowanym układem zapłonowym nie można ściemniać ( a takie są w większości w supermaretach) . Klasyczne świetlówki T8 i T5 można ściemniać przy pomocy stateczników ściemnialnych (DIM) analogowych lub cyfrowych (DALI) . Można również ściemniać świetlówki kompaktowe (jednotrzonkowe) .Firma Osram posiada takie stateczniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 16.03.2004 02:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 mieczu zapytaj w Fael/Legrand - dostaniesz na pewno. infolinia : 0 801 133 084 Co prawda nie zadzwoniłem do nich, ale napisałem o co chodzi e-mailem i poprosiłem o katalog w pdf-ie, ale mnie olali Widziałem w katalogu Berkera, że taki moduł ściemniający sterowany napięciem 1-10V kosztuje coś ze 100 Euro + potencjometr generujący te 1-10V - 25 euro. razem 600 zeta. Coś drogo... Nie wiem kiedy mi się taka inwestycja zwróci w oszczędnośći energii elektrycznej. Za 5 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.03.2004 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 mieczu zapytaj w Fael/Legrand - dostaniesz na pewno. infolinia : 0 801 133 084 Co prawda nie zadzwoniłem do nich, ale napisałem o co chodzi e-mailem i poprosiłem o katalog w pdf-ie, ale mnie olali Widziałem w katalogu Berkera, że taki moduł ściemniający sterowany napięciem 1-10V kosztuje coś ze 100 Euro + potencjometr generujący te 1-10V - 25 euro. razem 600 zeta. Coś drogo... Nie wiem kiedy mi się taka inwestycja zwróci w oszczędnośći energii elektrycznej. Za 5 lat? najlepiej zadzwonic i pogadac z lokalnym przedstawicielem. poza tym jesli wjedziesz do duzej hurtowni elektrycznej to na pewno katalog beda mieli. te urzadzenia niestety kosztuja sporo ale jesli zalezy ci na takiej funkcji ... wydaje mi sie tez ze nie ma co za bardzo liczyc na szybki zwrot takiej "inwestycji". Oszczedzac energie najlatwiej jest przez sekcjonowanie i strefowanie oswietlenia tak jak to czesto robi sie przy instalacjach EIB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom10 16.03.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Sciemnianie swietlowek daje znakomite efekty, zwlaszcza przy oswietleniu rozproszonym, ten potencometr mozesz kupic za 2,50 PLN. Zamiast sciemniania mozesz przyslonic swietlowki matowym szklem, tylko po co placic za nadmiar oswietlenia.Do swietlowek mususz jeszcze poza sciemniaczem doliczyc zasilacze siwtlowek z odpowiednim wejsciem 0-10V i potrzebny jest dodatkowy kabel do swietlowek jesli modul sciemniacza zainstalujesz w tablicy rozdzielczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 16.03.2004 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Sciemnianie swietlowek daje znakomite efekty, zwlaszcza przy oswietleniu rozproszonym, ten potencometr mozesz kupic za 2,50 PLN. Zamiast sciemniania mozesz przyslonic swietlowki matowym szklem, tylko po co placic za nadmiar oswietlenia. Do swietlowek mususz jeszcze poza sciemniaczem doliczyc zasilacze siwtlowek z odpowiednim wejsciem 0-10V i potrzebny jest dodatkowy kabel do swietlowek jesli modul sciemniacza zainstalujesz w tablicy rozdzielczej Właśnie to ma być do oświetlenia rozproszonego. Gdzie to wszystko można kupić (potencjometr, zasilacze z wejściem 0-10V)? kto to produkuje? ile to kosztuje? Mój elektryk niekumaty w tym temacie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom10 16.03.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Zasilacze i moduly sciemniaczy i tak musisz zamowic przez jakas hurtownie elektryczna, jeslibedziesz mial problemy daj znac, i skad jestes, a potencometr o jest to zwykly potencjometr podlaczany do modulu sciemniacza (robiac samemu tyle kosztuje)Przed Piasecznem jest hurtownia Onninen, tam powinni ci pomocPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 16.03.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 A jakie będą oprawy świetlówkowe oświetlające sufit ?Mój salon 30m2 oświetlają dwie oprawy naścienne metalohalogenkowe 150W "gipsowe". http://www.lug.com.pl - chyba ? Jest jasno (300lx) i nie razi w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 16.03.2004 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Przed Piasecznem jest hurtownia Onninen, tam powinni ci pomoc Pozdrawiam Ja buduję pod Piasecznem właśnie. To gdzie dokładnie jest ten Onninen i czy ludziom z ulicy też tam sprzedają, czy tylko firmom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom10 17.03.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Jadac Pulawska do Piaseczna przed Lamina po lewej stronie,ludziom z ulicy tez sprzedadzaBedziemy sasiadamiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilFar 19.04.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Najlepiej wejsc na ich strone i tam poszukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts