Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciemniacz do ?wietlówek?

Recommended Posts

Mam taką koncepcję, żeby salon oświetlić światłem rozproszonym, skierowanym na sufit. Najlepiej byłoby żeby dało się regulować jasność tego oświetlenie i żeby zastosować świetlówki energooszczędne.

W multikinie (wa-wa) zauważyłem, że sale oświetlone są świetlówkami energooszczędnymi i ich jasność jest regulwoana płynnie, czyli są odpowiednie urządzenia na rynku.

Zacząłem szukać w internecie (w Polsce) i nic nie znalazłem.

Wyczytałem, że w USA można kupić świetlówki przystosowane do współpracy ze zwykłymi ściemniaczami, ale raz że są pewnie na 110V, a dwa że tanie to na bank nie będzie.

Dlatego przydałby się ściemniacz do świetlówek- wszystko jedno jakich - nawet do tradycyjnych długich rurek.

Czy ktoś wie gdzie coś takiego można kupić?

Do tradycyjnych rurek mozesz zamowic w kazdej wiekszej hurtowni elektrycznej, ale nie jestto tanie - modul sciemniacza plus do kazdej swietlowki zasilacz elektroniczny. Sa moduly sciemniacza ze sterowaniem cyfrowym DSI i analogowym, cyfrowe sa lepsze, plynniejsza regulacja ala chyba dwa razy drozsze

Do Goscia jakiej firmy sa to swietlowki i do jakich sciemniaczy

Świetlówek ze zintegrowanym układem zapłonowym nie można ściemniać ( a takie są w większości w supermaretach) . Klasyczne świetlówki T8 i T5 można ściemniać przy pomocy stateczników ściemnialnych (DIM) analogowych lub cyfrowych (DALI) . Można również ściemniać świetlówki kompaktowe (jednotrzonkowe) .Firma Osram posiada takie stateczniki

mieczu

zapytaj w Fael/Legrand - dostaniesz na pewno. infolinia :

0 801 133 084

Co prawda nie zadzwoniłem do nich, ale napisałem o co chodzi e-mailem i poprosiłem o katalog w pdf-ie, ale mnie olali

Widziałem w katalogu Berkera, że taki moduł ściemniający sterowany napięciem 1-10V kosztuje coś ze 100 Euro + potencjometr generujący te 1-10V - 25 euro. razem 600 zeta. Coś drogo...

Nie wiem kiedy mi się taka inwestycja zwróci w oszczędnośći energii elektrycznej. Za 5 lat?

mieczu

zapytaj w Fael/Legrand - dostaniesz na pewno. infolinia :

0 801 133 084

Co prawda nie zadzwoniłem do nich, ale napisałem o co chodzi e-mailem i poprosiłem o katalog w pdf-ie, ale mnie olali

Widziałem w katalogu Berkera, że taki moduł ściemniający sterowany napięciem 1-10V kosztuje coś ze 100 Euro + potencjometr generujący te 1-10V - 25 euro. razem 600 zeta. Coś drogo...

Nie wiem kiedy mi się taka inwestycja zwróci w oszczędnośći energii elektrycznej. Za 5 lat?

najlepiej zadzwonic i pogadac z lokalnym przedstawicielem. poza tym jesli wjedziesz do duzej hurtowni elektrycznej to na pewno katalog beda mieli. te urzadzenia niestety kosztuja sporo ale jesli zalezy ci na takiej funkcji ...

wydaje mi sie tez ze nie ma co za bardzo liczyc na szybki zwrot takiej "inwestycji". Oszczedzac energie najlatwiej jest przez sekcjonowanie i strefowanie oswietlenia tak jak to czesto robi sie przy instalacjach EIB.

Sciemnianie swietlowek daje znakomite efekty, zwlaszcza przy oswietleniu rozproszonym, ten potencometr mozesz kupic za 2,50 PLN. Zamiast sciemniania mozesz przyslonic swietlowki matowym szklem, tylko po co placic za nadmiar oswietlenia.

Do swietlowek mususz jeszcze poza sciemniaczem doliczyc zasilacze siwtlowek z odpowiednim wejsciem 0-10V i potrzebny jest dodatkowy kabel do swietlowek jesli modul sciemniacza zainstalujesz w tablicy rozdzielczej

Sciemnianie swietlowek daje znakomite efekty, zwlaszcza przy oswietleniu rozproszonym, ten potencometr mozesz kupic za 2,50 PLN. Zamiast sciemniania mozesz przyslonic swietlowki matowym szklem, tylko po co placic za nadmiar oswietlenia.

Do swietlowek mususz jeszcze poza sciemniaczem doliczyc zasilacze siwtlowek z odpowiednim wejsciem 0-10V i potrzebny jest dodatkowy kabel do swietlowek jesli modul sciemniacza zainstalujesz w tablicy rozdzielczej

Właśnie to ma być do oświetlenia rozproszonego.

Gdzie to wszystko można kupić (potencjometr, zasilacze z wejściem 0-10V)? kto to produkuje? ile to kosztuje? Mój elektryk niekumaty w tym temacie jest.

Zasilacze i moduly sciemniaczy i tak musisz zamowic przez jakas hurtownie elektryczna, jeslibedziesz mial problemy daj znac, i skad jestes, a potencometr o jest to zwykly potencjometr podlaczany do modulu sciemniacza (robiac samemu tyle kosztuje)

Przed Piasecznem jest hurtownia Onninen, tam powinni ci pomoc

Pozdrawiam

• 19 years później...