qbanysa 26.07.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Witam, dostałam działkę budowlaną od dziadka, od chwili odczytania testamentu minęło trzy lata i chciałabym sprzedać działkę i zainwestować pieniądze w agroturystykę, która już prosperuje i mieści się na gruncie rolno-leśnym.Czy zostanę zwolniona z podatku????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 27.07.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Witam, dostałam działkę budowlaną od dziadka, od chwili odczytania testamentu minęło trzy lata i chciałabym sprzedać działkę i zainwestować pieniądze w agroturystykę, która już prosperuje i mieści się na gruncie rolno-leśnym. Czy zostanę zwolniona z podatku????? Najważniejsze pytanie, w którym roku zmarł dziadek? Bo datą nabycia nieruchomości w spadku jest data śmierci osoby, a nie otwarcia testamentu czy załatwienia sprawy spadkowej. Jesli zmarł do 31.12.2006r to sprzedaż działki jest zwolniona z podatku dochodowego od sprzedaży przed upływem 5 lat. Jesli dziadek zmarł w okresie 01.01.2007 do 31.12.2008r to obowiązuje 19% podatku i nie ma żadnej ulgi pozwalającej uniknąć podatku ze sprzedaży działki - na nieruchomości nabyte w latach 2007-2008 nie ma ulgi wydatkowania pieniędzy na cele mieszkaniowe, jest tylko ulga meldunkowa która dotyczy mieszkań i budynków. Przeznaczenie pieniedzy na cele agroturystyczne nie zwalnia i nigdy nie zwalniało z podatku od sprzedaży przed 5 laty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbanysa 31.07.2011 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Interesuje mnie inwestycja w grunty rolno leśne, czy zostanę zwolniony z podatku przy takiej inwestycji ???szkoda mi 19% jak mogę to zainwestowaćDziadek zmarł w 2009r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 01.08.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Interesuje mnie inwestycja w grunty rolno leśne, czy zostanę zwolniony z podatku przy takiej inwestycji ???szkoda mi 19% jak mogę to zainwestować Dziadek zmarł w 2009r. Aby uniknąć podatku od sprzedaży musisz przychód w ciągu 2 lat zainwestować we własne cele mieszkaniowe i tylko mieszkaniowe. Czyli zakup domu, mieszkania, działki budowlanej, remont własnej nieruchomości mieszkalnej czy budowa domu. Zakup gruntów rolnych, rekreacyjnych lub leśnych nie daje zwolenienia z podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts