Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domowo-działkowo-asiulkowo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 636
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Asiu i ja mocno, mocno ściskam!!!! będzie dobrze!

Dekoracje śliczne!!!! parapet w pastelach podoba mi się najbardziej ;)

A zdradzisz co to za roślinki zwisające w tej podłużnej białej osłonce?

Jak prace na działce? wkleisz jakieś zdjęcia?

Pozdrawiam!

Martusiu, dziękuję:):hug:

W tej donicy bluszcz i jakaś biedronkowa roślinka. Nie pamiętam nazwy;/

Długo stała w miejscu, aż w końcu zaczęła się brać i rosnąć:)

Działka..walczę z obrzeżami trawnika.Miałam dziś jechać, a tu pada.. Jakoś w tym roku mniejsze mam parcie na tę działkę.

W tym sezonie w sumie jeszcze większych zakupów nie poczyniłam. Łuki kupił 3 iglaki takie 1.20m, Bartek róże pomarańczowe sobie wybrał i pomagał wsadzać do swojego ogródeczka;) Chcę mu do nich lawendę dosadzić i uzyskać fajne kolorystyczne zestawienie:)

Kilka cebulowych przybyło-hiacynty i szafirki.

Ale ładne rhodendrony widziałam za 20zł właśnie w Biedronce. I nie wiem, czy kupić...bo mam 2 z ubiegłego roku i jakieś takie nędzne..Straciły liście w większości.

O i mam plan na ten sezon-ogródek ziołowy. Majeranek i bazylię i koperek wypędziłam sama.Dokupię sadzonki melisy, tymianku, pietruszki. Mięte mam z ubiegłego roku.I chcę te wszystkie donice wsadzić do ocynkowanej bali.

I cały tył muszę obsadzić tujami.Szmaragdy pewnie wybiorę. Między nie aurescensy (żółte).I to warstwowe nasadzenie chcę zrobić.Kolorowe. Żeby te 'plecy' działki żyły:)))

I problem z impregnatem, lakierobejcą do pergoli mam... Zupełnie się nie znam i nie wiem, który kupić.

Buziaki

Po zimie-wyrzuciłam kilka wrzosów, wrzośców-suche na wiór;/

i tak sobie myślę, jaki preparat kupić, żeby one tak nie padały corocznie... i co może je atakować, że brązowieją.

Macie jakieś doświadczenia?

Pół niedzieli zeszło mi na układanie i dopełnianie korą środkowej części działki.Moje zakole ma teraz pięknie , równiusio ułożoną korę:)

Wyczyszczona z liści wszelakich, ot takie porządki po zimie;)

Zostało do dopełnienia wrzosowisko. Dziś taki deszcz i wiatr, ze nie pojedziemy się działkować.

Miłego dnia Wam życzę.

Witam się oficjalnie:bye: choć już tu kiedyś byłam:D

Śliczne masz roślinki asiulkowo. W sprawie rhododendrona to myślę, ze on Ci po prostu zmarzł:(

Mój wygląda podobnie, pomimo, że był podwójnie zawinięty:bash: Wrzosy też niektóre padły, ale do tego już przywykłam- co roku dokupuję nowe.

Pozdrawiam:)

ależ fajnie to wyglada!

Dziewczyny na ogrodach pisały, że w tym roku mróz mocno poniszczył rosliny - wielu z nim padły rododendrony i wrzosy no i inne oczywiscie. U mnie też kilka wrzosów nie przetrwało mrozów...

Anetko, dziękuję:)))

Witam się oficjalnie:bye: choć już tu kiedyś byłam:D

Śliczne masz roślinki asiulkowo. W sprawie rhododendrona to myślę, ze on Ci po prostu zmarzł:(

Mój wygląda podobnie, pomimo, że był podwójnie zawinięty:bash: Wrzosy też niektóre padły, ale do tego już przywykłam- co roku dokupuję nowe.

Pozdrawiam:)

Agawi, dziękuję za kolejne odwiedzinki- czyli nie kupować preparatu na fytoftorozę?

Podsypie nawozem 100dniowym, zobaczymy, czy się weźmie..

Wrzosy-na nie pewnie nie ma gwarancji-jedne dają radę zimą, inne nie;/

Sklepy, centra ogrodnicze przynajmniej dzięki nam nie upadną;)

Witaj Asiu..piękną działkę masz....moje wrzosy...a bardziej wrzośce też padły po zimie. Niesamowita jest ta kora u Ciebie. Będę podglądać kolejne zdjęcia. Rodedondron tak jak pisze agawi -chyba zmarzł.

Aż chce się odpoczywac w takim miejscu.

Saro, zapraszam, więc do mnie:))))

Kora....tak po cichu już kiedys mówiłam, ze ona z lasu uciekła;)

Poukładałam ją równiusio, jutro jadę na działeczkę, to wrzosowisko uzupełnię:)

Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny:)))

Edytowane przez asiulkowo

Podsyłam porcję nowych majowych już zdjęć:)

Z dnia na dzień przyroda się zmienia, pokazuje swe piękno.... całe 2 dni się byczyłam;)

carpe diem:))))))))))

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=114202&d=1335975852

Hakuro 2 dni później

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=114205&d=1335975855

floksy skalniakowe-rosną w oczach

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=114206&d=1335975856

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=114204&d=1335975854

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=114203&d=1335975853

azalie miały być białe, są bardziej kremowe;) ale i tak cieszą oczy:)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=114201&d=1335975850

modrzewnica pokazuje swe kwiatostany

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=114200&d=1335975849

Miłych majówek!!!!!!

Asiu, śliczna wiosna u ciebie:) Tylko odpoczywać i leniuchować w takim otoczeniu:):)

Beatko, nic nie mów, jestem tak zjarana, ze hej;)

Jutro powyrywam zielsko, bo normalnie wstyd, że takie porosło wielkie;)

i pomaluję resztę placu zabaw:)

a zaraz załączę zajawkę nowej fryzury Maciusia:)

No świetna fryzurka, na takie upały akurat:) Fajnych masz "działkowiczów" Asiu:)

Ja też się zjarałam jak nie wiem co! Wczoraj... a dzisiaj doprawiłam...aż dostałam uczulenia od słońca:)

Asiu, przepięknie u Ciebie! Wrzosowisko - jedno z moich najulubieńszych :rolleyes:. A propos przemarzania, ja się rozpędziłam i na początku wiosny poprzycinałam wrzosy i wrzośce (zdaje się, że tylko wrzosy powinnam :D) ale z moich 3 wszystkich wrzośców dwa wypuściły zielone a jeden nawet zakwitł w liczbie kwiatków = 1. Wrzosy mają się zadziwiająco dobrze, a gleby im nie zakwaszałam....

Asiula, chłopaki cudne :) morowe :D i szczęśliwe na pewno.

A ja mam pytanko do Ciebie (i innych ogrodniczek) - chcę trochę poprzesadzać cebulowe....kiedy mogę to zrobić ? Chcę je kolorami powsadzać a teraz jest misz-masz.

Asiu, przepięknie u Ciebie! Wrzosowisko - jedno z moich najulubieńszych :rolleyes:. A propos przemarzania, ja się rozpędziłam i na początku wiosny poprzycinałam wrzosy i wrzośce (zdaje się, że tylko wrzosy powinnam :D) ale z moich 3 wszystkich wrzośców dwa wypuściły zielone a jeden nawet zakwitł w liczbie kwiatków = 1. Wrzosy mają się zadziwiająco dobrze, a gleby im nie zakwaszałam....

Asiula, chłopaki cudne :) morowe :D i szczęśliwe na pewno.

A ja mam pytanko do Ciebie (i innych ogrodniczek) - chcę trochę poprzesadzać cebulowe....kiedy mogę to zrobić ? Chcę je kolorami powsadzać a teraz jest misz-masz.

Yokasto, dziękuję:) Ja też w marcu poprzycinałam wrzosy , wrzośce mi 2największe padly:(

Gleba.... temat rzeka. Jednym rhodendrony na tych naszych działkach rosną na piachu zwykłym, mają mega okazy, a ja nie wiem, czemu u mnie nie. Chociaż te 2 nowe, co wsadziłąm w specjalistyczną ziemie do kwaśnolubnych mają się dobrze:) Czekam, aż zakwitną.

Azalie rózowe dziś , jak zajechaliśmy były już rozkwitnięte:)

Co do cebul-specjalistką nie jestem, ale ja bym je teraz pogrupowała w kolory(póki kwitną). Wsadziła do opisanych doniczek, wyschną przez lato, we wrześniu je już kolorystycznie znów w ziemię.

A będziesz je z gleby wysadzała, czy zostawisz na lato?? Bo moja teściowa zostawia i z roku na rok ma coraz więcej rozmnożonych cebul.

Pozdrawiam