Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dotacje na przydomowe oczyszczalnie -TVN 24 Fakty Ludzie Pieniądze 26.07.2011

Buniaa

Recommended Posts

Wczoraj natknęłam się na program w TVN 24 - fakty Ludzie Pieniądze o 19.00 o przydomowych oczyszczalniach ścieków. Wypowiadał się tam nawet pan z firmy, ktora montowała nam przydomową oczyszczalnię (WID-BUD z Warszawy). Był nawet pokazany zbiornik taki sam jak my mamy wkopany. Mówili też o dotacjach do POŚ. U nas juz długo po fakcie, ale jak ktoś teraz planuje budowę takiej oczyszczalni to radzę się dowiedzieć i ten fakt wykorzystać.

Polecam artykuł z dzisiaj "Duże dotacje na ekologiczne projekty" na rp.pl

"Nowy program Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej jest skierowany głównie do właścicieli domów jednorodzinnych. Mieszkańcy nowych osiedli i terenów wiejskich często nie są podłączeni do sieci kanalizacyjnej z powodu wysokich kosztów jej budowy.

NFOŚiGW będzie udzielać gminom dotacji i pożyczek na przydomowe oczyszczalnie ścieków i przyłącza kanalizacyjne. Dotacja wyniesie do 45 proc. kosztów inwestycji, kolejne 45 proc. może stanowić niskooprocentowana (3,5 proc.) pożyczka. Właściciel budynku musiałby w tej sytuacji zapłacić na początku tylko 10 proc. kosztów inwestycji. Ale to gmina ma ustalać, do jakiego stopnia skorzysta z dofinansowania."

Zgadza się.

Tu są bardziej szczegółowe informacje: http://mos.gov.pl/artykul/7_aktualnosci/15963_300_milionow_zlotych_na_przydomowe_oczyszczalnie_sciekow_br_nowy_program_nfosigw_adresowany_do_odbiorcow_indywidualnych.html

Co ciekawe, ministerstwo zakłada dofinansowanie do 11 tys. POSiów, w łącznej wysokości 150 mln. zł. To wypada ponad 13,6 tys. zł na oczyszczalnię.

Nieźle!

czy to oznacze ze z tego programu moga skorzystac osoby, które juz mieszkaja i maja np szambo?

mam stary dom, w którym nie ma szamba ani POŚ, chcialabym aby wraz z nowym domem miały wspolne POŚ, czy w ramach tego projektu moge dostac dofinansowanie i wykazac ze stary budynek zostanie podlaczony?

Co z tego że dają dotację jeżeli napisane jest w artykule w rp że nie objęte zostaną dotacją nowo budowane domy ponieważ one muszą już w fazie projektowania mieć określony sposób odprowadzania ścieków.

Jak zwykle kolejny bubel.

Nie wiem, dlaczego tak piszesz. Tutaj można znaleźć tekst programu: http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/ochrona-wod/pbos-i-podlaczenia/

Wynika z niego, że "pomocą nie są objęte niezabudowane działki oraz budynki, które nie są użytkowane". A więc nowo budowane domy jak najbardziej objęte są pomocą.

Tyle, że muszą być użytkowane. No cóż, jak nie kijem go to pałką.

Gorzej, że dalej jest istny paragraf 22.

Najpierw jest napisane, że beneficjentem programu są jednostki samorządu terytorialnego i ich podmioty świadczące usługi wodno-kanalizacyjne. A dalej, w kryteriach wyboru przedsięwzięć, że wniosek o pomoc ma obejmować budowę systemu przydomowych oczyszczalni ścieków dla min. 50 gospodarstw.

Wygląda więc, że to dofinansowanie nie dla maluczkich.

Dobre chociaż to, że wprowadzono warunek posiadania przez oczyszczalnie certyfikatu CE EN 12566-3, i to nie pustej deklaracji zgodności producenta, ale prawdziwego certyfikatu wydanego przez jednostkę notyfikowaną.

respi, jak wynika z opisu programu na stronie NFOŚIGW, i tak nie mógłbyś się sam starać o to dofinansowanie. Zdaje się, że jest ono przeznaczone tylko dla gmin, które zamierzają hurtem wyposażyć swoich mieszkańców w oczyszczalnie przydomowe.

Wobec tego tobie pozostaje tylko dowiedzieć się w swojej gminie, czy stosują indywidualne dopłaty do oczyszczalni z własnego budżetu, bo to się nie zmieniło.

Ja byłem w gminie w tamtym roku i powiedzieli mi że nic nie planują z tym tematem. A w tym sie okazało że jednak tak i dostałem wiec warto sie dopytywać

Ponieważ to są dotacje uchwalane przez rady gmin i finansowane z budżetów własnych gmin. Nie można przenosić doświadczenia z jednej gminy do drugiej, a jak widać, także z czasem może się to zmieniać.

Każda gmina ma prawo taką dotację uchwalić lub nie, w dowolnej wysokości i wg własnych kryteriów.

Jak pisze photos, trzeba bębnić do drzwi gmin, bo nawet jak nie uchwalili dotacji, to trzeba na nich naciskać, żeby to zrobili.

Nie ma się co napalać na dofinansowanie z NFOiGW i też WFOSiGW ponieważ warunkiem otrzymania dofinansowania jest postawienie tablicy przy oczyszczalni i w siedzibie beneficjenta która to informuje że oczyszczalnia została dofinansowana z ....... (tablica ma rozmiary ok. 40 cm na 30cm)

Wszystko to jest napisane w dokumentach jednego i drugiego funduszu !!!!!!!!

Ja dadzą mi ze 200 tyś. na dofinansowanie budowy to mogę im tablicę postawić a tak to ... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to masz też dofinansowanie z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska.

Możesz rozwinąć temat?

WFOŚ chyba też nie rozmawia z indywidualnymi i na dodatek nic nie dotuje, co najwyżej oferuje nisko oprocentowane pożyczki celowe. Co prawda, może pożyczkę umorzyć, ale pod warunkiem, że beneficjent spożytkuje te pieniądze na inna inwestycję proekologiczną. Czyli gmina może nie oddać pieniędzy, ale i tak musi je mieć i wydać.

ależ to są dofinansowania dla indywidualnych inwestorów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! właśnie składam papiery - byłam w WFOŚiGW, wszystko mi powiedzieli, sprawdzili papierki i wysłali do banku

tam wniosek kredytowy, zaświadczenia o zarobkach i zwykła procedura kredytowa

potem WFOŚiGW zwraca bankowi 40% kapitału a ja spłacam resztę :)

i już

analogicznie sprawa wygląda z pompami ciepła - też złożyliśmy wniosek :)