Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje ogrodowe (i nie tylko) szaleństwa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to raczej jest kalina , bo hortensje później kwitną i mają inne kwiaty

nie znałam tej odmiany kaliny...a bardzo bardzo ładna...muszę pomyśleć ,czy mogłaby u mnie rosnąć

kalina

images?q=tbn:ANd9GcSViqC-AMfDndnxpVk2-ZcaGJmzw_grUDutqhg0zpTkGNFAcBggxw

hortensja

images?q=tbn:ANd9GcQGvvLpez-vmqNlZqdt98GVCBkITvITtyZJQkidGIGBXGtxnit5HA

ta kalina jest podobna do hortensji kosmatej

http://images33.fotosik.pl/342/3bf2d4c5d01108a7med.jpg

Edytowane przez Alunek

Alu, to kalina sergenta"Onondaga". Mam ją trzeci sezon, ale pierwszy raz kwitnie. Polecam, bo jest cudna. Młode przyrosty są bordowe i bardzo błyszczące. Z kalin mam jeszcze 3 inne: koralową "Roseum", japońską "Watanabe" (ciekawe czy zakwitnie) i koreańską. Hortensja dębolistna jest w planach zakupowych na ten rok - marzą mi się 3 sztuki pod sosnami z tyłu.

Co do azalii mam ich trochę. Samych japońskich jest chyba 6, niestety nie wszystkie będą kwitły. Podobnie "duże azalie" - te na zdjęciach to Cecile (ta różowawa, bajecznie pachnie), Oxygen i Schneegold (obie białe). Niedługo zakwitnie jeszcze Soir de Paris. Pozostałe kilka jest bez pąków kwiatowych, ale mają ładne przyrosty, więc liczę na przyszły rok. Z niecierpliwością czekam na rododendrony, bo te zapowiadają się wyjątkowo bogato.

ja bym chciala ze 2 azalie rozowe/fioletowe bo okazuje sie ze mam tylko 2 kolory bialy i koralowy. i to tez oszukaństwo, bo ten koralowy kupowalam jako ciemnororozowy. kurna flak, ten koralowy nijak mi nie pasuje.

Ala moja mama ma 2 odmiany orlikow drobnokwiatowy fioletowo/niebieski i jakis z wiekszymi kwiatkami - ale ten jeszcze malutki wiec jakby co, to powiedziala, ze wyhoduje nam z nasionek. ja w lipcu bede chciala rozsadzac mojego rozchodnika cloud walkera wiec uszczkne ci szczepke. i na skarpke chyba dam rozchodniki w odmianach, ladne sa i dlugo kwitna, plus te hakuro i okrywowe, to juz bedzie kolorowo.

• 2 months później...

Dziewczynki, dziękuje za przemiłe wizyty. Po odwiedzinach Okrucha kot przez godzinę oglądał się za siebie, czy gdzieś nie ma białego wroga. A jak następnego dnia przyjechała Ala, od razu niepewnie rozglądał się, co też go czeka.:)

Tarcia, specjalnie dla Ciebie zrobię dziś fotki, tylko naładuję akumulatorki w aparacie.