Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podlogowka ,jaka wylewka lepsza?

Przybe

Recommended Posts

Witam, po niedzieli fachowcy zakladaja mi ogrzewanie podlogowe w salonie ok 43m^2

Wylewke musze zrobic sam lecz nie mam duzego doswiadczenia.

Czy wylewke lepiej zrobic z mokrej czy bardziej suchej zaprawy cementowej ? jakie najlepsze proporcje z cementem i jaki najlepszy plastyfikator?

Pozdrawiam

No to lepiej weź ekipę od posadzek...poważnie koszt niewielki bo w granicach 12 zł za m2 materiał drugie tyle...Zrobią Ci równa posadzkę z kreta. Wówczas beton ma konsystencję mokrego piasku czyli taki sypki. Sumując wyjdzie w granicach 1 tysiąca ale sam na pewno nie wykonasz w takiej jakości

tynki polozylem idealnie choc nie mam wielkiego doswiadczenia , chetnie bym wziol ekipe ale problem taki ze za podlogowke i kotlownie wydam cala kase ktora posiadam :( mysle ze dam rade to zrobic tylko chodzi mi o proporcje i jakies rady , planuje sciagac to na rurach 3 metrowych tak jak to robilem z chudziakiem

Wylewkę robi się ze suchego betonu - nie powinieneś widzieć mleczka cementowego.

Proporcja piasek:cement 3:1 objętościowo. Nie łopatami tylko wiaderkami.

Plastyfikator - dowolnego producenta do ogrzewania podłogowego.

Zdecydowanie warto dodać włókno przeciwskurczowe.

Grubość przy rurkach ogrzewania 16mm to min. 5,5cm

Wylewkę robi się ze suchego betonu - nie powinieneś widzieć mleczka cementowego.

Proporcja piasek:cement 3:1 objętościowo. Nie łopatami tylko wiaderkami.

Plastyfikator - dowolnego producenta do ogrzewania podłogowego.

Zdecydowanie warto dodać włókno przeciwskurczowe.

Grubość przy rurkach ogrzewania 16mm to min. 5,5cm

I oto mi chodzilo , kakretnie i na temat . tylko mam niejasnosc , ta grobosc 5,5cm to liczyc od rorki czy styropianu ?

ile sie daje wlokna na 15 lopat piachu i 5 cementu ?

czytalem gdzies aby zalac betoniarke woda i wsypac cememt , to urobic i dopiero po tym wsypac piach , czy ta kolejnosc bedzie dobra ?

Pozdrawiam

Wiesz książki piszą że najpierw do betoniarki sypie się spoiwo, później wodę a na końcu kruszywo. Jak to wygląda w praktyce wszyscy wiemy, otóż pierwsza betoniarkę da się tak wykonać, każda następna będzie już nam się oblepiać jeśli najpierw będziemy wsypywać cement. Dlatego przeważnie robi się to tak że najpierw wlewamy odpowiednia ilość wody następnie 2-3 łopaty kruszywa, następnie cement i na końcu znowu kruszywo do uzyskania interesującej nas gęstości.

Wylewkę robi się z suchego betonu jak wyżej napisał william ale w betoniarce nie będziesz w stanie takiego zrobić...z kreta ma on konsystencje mokrego piasku czyli zwyczajnie się przesypuje. W betoniarce nie zrobisz takiej konsystencji, po prostu ona tego nie wymiesza i siłą rzeczy będzie musiałby być bardziej wodnisty, w przeciwnym razie może być niewymieszany. Ile włókna nie podpowiem bo nie wiem ale zapytaj sprzedawcę, bądź przeczytaj na etykiecie, takie informacje powinny być. 5,5 cm liczone od styropianu, chociaż możesz i od rurki. Będzie się wówczas dłużej nagrzewać ale i dłużej odda ciepło. Aby tylko poziomy z resztą pomieszczeń i schodami Ci się zgadzały. Ja u siebie mam w pewnym miejscu nawet 9 cm wylewki liczone od styropianu i jest okej