Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont małego pokoju przez kompletnego żółtodzioba

ollie

Recommended Posts

No więc postanowiłem, że nadeszła pora na własny pokój. Spanie na kanapie w salonie już mi się przejadło całkowicie, tym bardziej, że mam już 19 lat i własne cztery kąty są czymś koniecznym. Znalazłem idealne miejsce w domu. Jest to małe pomieszczenie, do którego się wchodzi z garażu, co mi całkowicie odpowiada, bo lubię taki "klimat". Pomieszczenie jak na razie jest zagracone różnymi gratami, tym się zajmę jeszcze dzisiaj. Problem w tym, że tam panuje/panował ogromny syf. Znalazłem nawet dwie martwe myszy. Problem tym większy, że z natury jestem raczej pedantem i to pedantem bardzo nie lubiącym miejsc bardzo brudnych, gdzie rozwijać się mogą różnego rodzaju zarazki. Więc zanim przedstawię plan pokoju, chciałbym się najpierw zająć tym problemem. Załóżmy, że już uprzątnąłem cały ten bajzel, chciałbym teraz to pomieszczenie jakoś "odkazić". Jakieś środki bakteriobójcze, coś na czyszczenie ścian, podłogi i sufitu, jakieś spraye itd. itp. Mógłby ktoś coś polecić?

I tak się jeszcze zastanawiam ile kosztowałoby wyciszenie takiego pokoju, jakim sposobem i czy w ogóle taki wyciszony pokój nadawałby się pod względem estetycznym na własny pokój-sypialnię.

Edytowane przez ollie

Domyślam się, że na tym forum jest masa specjalistów jeśli chodzi o budownictwo itp., więc jestem prawie pewien, że ktoś na pewno wie coś na temat mojego problemu. Dlatego nie wiem czy brak odpowiedzi mam uważać za brak potrzeby jakiegokolwiek oczyszczania ścian, podłogi i sufitu jakimiś specjalnymi środkami, czy może jednak powinienem poszukać odpowiedzi gdzie indziej. Problem jest bardzo pilny, bo chciałbym jak najszybciej wprowadzić się do swojego pokoju, najpóźniej do końca tego miesiąca, przed szkołą.

Ściany są normalne, nie licząc drobnego kawałka przy oknie, to całość jest pomalowana. Sufit tak samo, podłoga to zwykły beton. Poniżej link do 4 zdjęć (podłogi, kawałka ściany i okna po obu końcach). Więc czym to wszystko wyczyścić, spryskać? Mam cholernie wielkie obawy co do "czystości" tego pomieszczenia i zanim zacznę remont właściwy, to najpierw chciałbym się z tym uporać. Pomieszczenie było zamknięte jakiś czas. Mnóstwo martwych owadów, aż trzy rozłożone myszy i zgniła marchewka. Później chciałbym zająć się ścianami, jakoś zetrzeć czy może zamalować (nie znam się :) ) ten jasno brązowy wzór od podłogi do połowy ściany. Następnie coś zrobić z tym oknem. Potem przyjdzie pora na zastanowienie się nad podłogą - dywan czy może jakieś panele. Potem dokładny projekt, ściany, podłoga, meble i urzeczywistnienie tego wszystkiego. Takie mam plany, ale o tym później. Najpierw chciałbym się zająć tym problemem czystości i odkażania pomieszczenia.

ZDJĘCIA

http://img155.imageshack.us/img155/3301/28211417249750282204110.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/1791/25215817250240282155110.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/5189/28302217250027282176410.jpg

http://img215.imageshack.us/img215/6753/24932617249912948854510.jpg

WCZESNY PLAN POKOJU (wybaczcie amatorkę, ale nie mam żadnych autocadów itp., no i to wczesny plan :p )

http://img191.imageshack.us/img191/3824/beztytuuhoj.png

Edytowane przez ollie

Ze ścianą koło okna musisz coś zrobić. Albo poprosić jakiegoś fachowca, aby Ci pomógł i otynkował te gołe pustaki i "obrobił" okolice okna albo samemu czymś ją obłożyć. Proponuję wyprawę do jakiegoś budowlanego marketu i zorientowanie się w dostępnyc okładzinach. Może płyta KG i jakaś tapeta? Albo właśnie tynk i farba. Ta chyba drewniana lamperia wymaga pewnie ponownego malowania. Ściany, które są wymalowane, trzeba umyś i pomalować. To akurat nie jest skomplikowane i spokojnie zrobisz to samodzielnie.

Poczytaj jeszcze w dziennikach remontowych, to może coś ciekawego znajdziesz odnośnie okolic okna.

Co do układu mebli, to rozumiem, że czerwona kreska to drzwi? Jeśli tak, to zobacz, że wchodząc do pokoju, wchodzisz na szafkę z TV, a ściana naprzeciwko drzwi, która jako jedyna jest cała wolna i do zastawienia, została nie wiadomo po co pusta. Ustawienie biurka też mi się nie podoba, bo pisząc na nim, zupełnie nie masz światła. Pada ono z okna po prawej stronie. Chyba, że jesteś leworęczny, to jeszcze by mogło być. Podaj jeszcze wymiary pokoju, to będzie łątwiej pokombinować z ustawieniem mebli.

Okolice okna najprawdopodobniej otynkuje i pomaluję, tak jak prawdopodobnie resztę ścian. Myślałem nad jakąś mocną czerwoną farbą (ewentualnie lekko jaśniejszą) i gdzieniegdzie jakiś wzór czy coś, co sprawiłoby, że ściany nie byłyby takie nudne i nieurozmaicone. Ale znając siebie, to bym ten wzór spieprzył, więc nad tapetą też wypadałoby pomyśleć. Albo zrobić pół na pół, nie wiem. No i właśnie, tą lamperię da się jakoś zmyć? Wydaje mi się, że gdybym to zamalował, to coś byłoby widać mimo wszystko.

Zakładając, że chciałbym ten pokój przed dwudziestym (a nawet wcześniej, jak najwcześniej), biorąc pod uwagę, że wszystko będę robił sam - czyszczenie, malowanie, prawdopodobnie wykładanie paneli - powinienem coś przygotować, żeby później nie tracić czasu? Zakładam np. że paneli nie można ot tak wyłożyć na podłogę. No i kwestia czyszczenia tego pomieszczenia, na razie najważniejsza. Nie wierzę, że w warunkach jakie tam panowały jeszcze z jakiś tydzień temu przez bardzo długi czas, nie rozwijały się jakieś zarazki itp. Nie wyobrażam sobie, że mógłbym tam spać i ogólnie żyć tylko po tym, jak wymalowałbym ściany, wyłożył panele i wniósł meble. Zwłaszcza, że bardzo łatwo łapię najróżniejsze choróbska. Intuicja mi mówi, że tam wszystko trzeba czymś spryskać czy czymś wyczyścić.

Aha, na jednej ze ścian widoczne są pęknięcia u góry, gdzieniegdzie są też małe szparki. Powinienem to zatynkować?

PLAN POKOJU (drzwi otwierają się na zewnątrz;wybaczcie amatorkę, ale nie jestem żadnym profesjonalistą)

http://img694.imageshack.us/img694/8752/szkicv.png

EDIT: Co do rozmieszczenia mebli: myślałem, żeby na tej pustej ścianie wstawić jakieś większe lustro, o świetle padającym na biurko w ogóle nie pomyślałem, ale i tak raczej będę miał porządną lampę. Wiem, że telewizor ze stolikiem wepchany tam trochę na siłę, ale to z dwóch powodów, ogólnie mało tam miejsca, i gdzieś na wysokości metra, może wyżej znajdują się jedyne w pomieszczeniu dwa kontakty. O właśnie, kontakty. Zależało by mi, żebym miał gdzie przy biurku wepchnąć parę wtyczek, a chciałbym też uniknąć kabla walącego się przez pokój. Co z tym zrobić? Mam taki pomysł, żeby jeszcze przed malowaniem jakąś przedłużkę podłączyć do gniazdka, wiertarką zrobić przy wierzchu ściany tunel od kontaktów pod miejsce, gdzie będzie znajdować się biurko, wsadzić tam kabel i otynkować to czy na podłodze lepiej z tym tunelem (tynk z tej ściany mógłby chyba w przyszłości pękać).

Edytowane przez ollie

Co do technicznych rozwiązań, to nie czuję się na tyle zorientowana, aby doradzać. Musisz poszukać w innych wątkach, albo zadać pytanie w wątkachtematycznych.

Jeśli chodzi o zarazki, to bez przesady. Może ciągle chorujesz, bo za bardzo wszystko pryskasz i wyjaławiasz? Można umyś ściany preparatem grzybobójczym i chyba to wszystko.

Co do urządzenia pokoju, to ja bym widziała coś takiego:

http://i55.tinypic.com/vhtg89.jpg

Chodzi oczywiście o układ, a nie rodzaj mebli, bo mam zainstalowany tylko program VOX do wnętrz i można wybierać tylko z ich mebli. Możesz sobie pokombinować:

http://www.meble.vox.pl/zaprojektuj-pokoj/

Przez wątek masz na myśli temat jak ten czy jako większą kategorię, gdzie zakładane są tematy? Na forum, na którym obecnie się najczęściej wypowiadam, taki temat jak ten nazywany jest wątkiem, więc teraz jestem lekko pogubiony. To forum jest duże i ma mnóstwo kategorii, zależałoby mi, żebym wszystko miał w jednym, góra dwóch tematach. Mogłabyś doradzić, w której kategorii się pytać o te techniczne sprawy?

Jeśli chodzi o te zarazki, to muszę to czymś zdezynfekować. Po tym co widziałem w tym pomieszczeniu po prostu muszę :) I nie tyle jako człowiek łatwo łapiący jakieś świństwa, ale jako pedant z natury. Chyba będę musiał pójść do sklepu, popytać, a potem brać wszystko z "bójcze" w nazwie.

Program fajny. Nie jest przyjazny użytkownikowi, ale jakoś sobie z nim poradziłem. Trochę mi to przypomina taką grę komputerową - The Sims - w którą kiedyś grałem, tam budowanie domów było częścią zabawy i dawało frajdę. Ja zawsze lubię się bawić tego typu programami, zrobiłem nawet mniej więcej według mojego pierwszego planu, poniżej link (nad łóżkiem wisi jeszcze półka, ale jej nie widać). Mała ilość mebli (ograniczona do jednego producenta) daje się we znaki, więc projekt może tylko przypominać to, jak chcę by pokój wyglądał. Ale to było i tak dla zabawy.

Jeśli chodzi o sam projekt. Pasowałoby biurko jakoś umieścić tak właśnie pod oknem, ale ułożenie reszty do niego byłoby cudem. Wybacz, że o tym nie wspomniałem wcześniej, ale zależy mi w tym pokoju na paru rzeczach. Założenia są takie, że w pokoju musi być:

-biurko

-łóżko

-telewizor

-szafka na ubrania (wieszaki itp.)

-szafka na inne rzeczy

-ewentualnie jeszcze jakaś szafka na graty, bo mam ich naprawdę dużo

Na dodatek telewizor musi być umieszczony tak, że po wniesieniu dodatkowych krzeseł, umieszczeniu ludzi na łóżku też np, film oglądać by mogło parę osób. Mam naprawdę dużą kolekcję filmów (takie moje hobby, powiększanie kolekcji) Czasami też ze znajomymi gramy w jakieś gierki na konsoli brata, którą bym do TV podłączał. To chyba wszystko. Jeśli uda ci się gdzieś tam wprowadzić telewizor i resztę założeń, to masz u mnie piwo (metaforycznie, oczywiście :) ).

http://img842.imageshack.us/img842/4470/renderyo.png

Mówiąc "wątek" mam na myśli taki wątek jak ten, ale jak wejdziesz na główną stronę forum, to masz kategorie wątków, gdzie możesz zadać pytanie. Poza tym jest wyszukiwarka, która nie jest może rewelacyjna, ale mozna wyłuskać co kogo interesuje.

Co do zarazków, to nie przesadzaj. Umycie i pomalowanie ścian wystarczy. Jak jest wilgoć, to przed malowaniem preparat grzbobójczy. Jak już tak bardzo Ci na tym zależy, to popytaj, bo ja nie znam środków, o jakich mówisz.

Program jest do doopy, ale nie instaluję innego, bo i tak zwykle sama rozrysowywuję, co chcę. Uwielbiam Simsów i mimo, że mam już sporo lat, to czasem buduję im domy. :)

Tak, biurko zdecydowanie pod oknem. Obok zamieściłam komode, na której mógłby stać telewizor, bo w miejscu, które wskazałeś światło z okna pada na ekran i telewizor zwyczajnie źle się ogląda. Wszelkie monitory powinny być tyłem do okna.

Jeśli telewizor umieścisz na komodzie obok biurka, to masz prawie cały pokój do zastawienia krzesłami. :D

Nie ma się co cieszyć z tego, że się jest pedantem, ogólnie upierdliwa i wnerwiająca innych cecha. Może powalcz z tym?

Co do ścian , podłogi , mycia i odkażania.

Najpierw weź mydliny, ew płyn do mycia naczyń, michę , szczotę i szorujesz ściany i podłogi.. Pozostawiasz do wyschnięcia. Jeżeli cokolwiek się sypie ze ściany- papier ścierny i przejedź ściany jak już będą suche , odpyl (np. odkurzaczem).

Kup preparat gruntujący, p/grzybiczy do ściany- to i mydliny (detrgent) stanowczo wystarczy do odkażenia pomieszczenia.

Co do elektryki, proponowałabym Ci popytać się wśród kolegów. Może ktoś lubi majsterkować i się na tym zna, albo chce poznać. Przeciąganie kabli to nie jest nie wiadomo jak trudna sprawa. A pakowanie przedłużacza pod tynk , jest głupim pomysłem (tak zrozumiałam, że chcesz zrobić).

Ja tam nie bardzo widzę na zdjęciu co to są za paskudne kasetony na ścianie.. Chyba lepiej to wywalić.

Te ściany , które mają tynk , a mimo to nei są gładkie- na twoim miekscu wygładziłabym gładzią. To nie jest trudne.

Te, które go nei mają. Możesz sam poczytać jak kładzie się płyty kart-gipsowe. I położyć je na klej. Albo poprosić fachowca o otynkowanie. i wtedy dogładzić gładzią.

P.S. Skąd Ci się wziął kolor czerwony ? ciemnoczerwony do pokoju? Wzorki są passe..

Najlepiej poszukaj inspiracji- pokojów, które Ci się podobają, w których czułbyś się dobrze. I w takie kolkory mebli, podłogi i ścian idź.

Większość forumowiczek Ci tutaj powie, że najlepsze kolory do wnętrz, to kolory neutralne, do których wszystko pasuje. Biały(różne jego odcienie), szary i beżowy.

A co ważniejsze, takie kolory łatwo potem przemalować lub odświeżyć.

Co do podłogi. TO jeśli jest równa- sprawdź poziomicą to wystarczy pianka i panele (niewielki koszt) i łatwo się kładzie.

Powodzenia! Ja Ci tylko jeszcze napiszę, że miałam sama 19 lat jak postanowiłam wyremontować pokój przy kuchni w domu rodziców. Sama gładziłam sufit, sama kładłam tapety i wyszło całkiem całkiem:)

Mój drugi remont już z kumplem był bardziej skomplikowany- duży pokój , zmiana wejść elektrycznych, gładzenie , malowanie i częściowe tapetowanie- zajęło nam 5 dni.