Gość zdezorientowana 10.03.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Po kilkugodzinnej lekturze maili nt. Viessmannna (do ktorego wstepnie sie przymierzam) i kilku innych (co do ktorych sie waham) mam proste pytanie:A co sadzicie o polskich piecach, np. Termeta? Chodzi o piec wiszacy plus zasobnik. Czy i tu sprawdza sie stare powiedzenie, ze tanie i polskie to gorsze?Poradzcie, bo babie to zawsze gorzej podjac decyzje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 10.03.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Ja kupiłem kondensacyjny piec Termetu z zasobnikiem 120 litrów - nie używam go jeszcze, ale muszę powiedzieć robi bardzo pozytywne wrażenie. Ma duże możliwości sterowania, pogodówkę w standardzie, dwie pompy obiegowe. Na kocioł musiałem czekać miesiąc, gdyż lwią część tych kotłów firma podobno wysyła na eksport - o czymś to jednak świadczy. Obecnie uważam, iż wiele rzeczy polskiej produkcji jest o takiej samej jakości, jeśli nie lepszej - poza tym promujemy polskie produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Po kilkugodzinnej lekturze maili nt. Viessmannna (do ktorego wstepnie sie przymierzam) i kilku innych (co do ktorych sie waham) mam proste pytanie: A co sadzicie o polskich piecach, np. Termeta? Chodzi o piec wiszacy plus zasobnik. Czy i tu sprawdza sie stare powiedzenie, ze tanie i polskie to gorsze? Poradzcie, bo babie to zawsze gorzej podjac decyzje ... Wczesniej juz było o Termecie.Ale żaden z tych którzy narzekali na te kociołki nie przedstawił jakichś dowodów na jakies wady.A więcej było pochwał ,tym bardziej że nowy termet to nie ten "buchający" sprzed 15 lat. a więc uważam ,że nie ma sensu przepłacać(zwłaszcza biorac pod uwagę koszt serwisu gwar/pogwar (u nas serwisant viessmana bierze 200,-netto za wizytę i naprawdę się chłop nie narobi)). Termet minimax wiszący to ok. 2.200,-zł(dla przykładu). Tomcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Aha jeśli możesz to podaj przybliżona wycenę i typ zestawu(viessman) to będzie można porównać cenowo jak to wychodzi ,bo Trmet termokomfort z zasobnikiem i pogodówką kosztuje katalogowo 5.980,-(większy) a można go kupić taniej np za 4.950,-. Tomcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 10.03.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Tomcio, widzę, że jesteś rzeczowym facetem - nie mółbyś się zalogować? (zarejestrować)? Byłoby bardzo miło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 10.03.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Termet jest jak najbardziej OK. Nie widze roznicy w stosunku do kotlow zachodnich. Dziala mi bez zastrzezen. Jesli chodzi o zasobniki CW to ja nie rozumiem jak mozna dac 2-3tys za zasobnik zachodniej produkcji jesli polski niemal identyczny Galmet kosztuje 700zl. Ale jak ktos lubi wydawac forse niech wydaje... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 10.03.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 O Termecie już wiele dobrego na foorum pisano. Mój zaufany instalator znajomym i rodzinie swojej szerokiej tego producenta montuje i poleca, a w innych przypadkach w stronę De Dietricha/Vailanta się skłania. Termet spróbuj porównać z ACV. Niedrogi pobno w kalkulacji Vailant jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Tomcio, widzę, że jesteś rzeczowym facetem - nie mółbyś się zalogować? (zarejestrować)? Byłoby bardzo miło! W ZWIĄZKU Z NADMIERNYM SPOZYCIEM MASŁA ZAPOMNIAŁEM HASŁA! A POZA TYM WCZEŚNIEJ SIE LOGOWAŁEM I POTEM MUSIAŁEM SKRZYNKĘ Z WIRUSÓW OCZYSZCZAĆ I NIEZBYT MĄDRYCH TEKSTÓW. INNA SPRAWA ,ŻE MOZE CHCIAŁBYM MIEC TROCHE PRYWATNOŚCI? NIKOGO NA FORUM NIE OBRAŻAM,NIE GNĘBIĘ I MOŻE NIECH TAK ZOSTANIE. BUZIACZKI TOMCIO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 10.03.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Cześć ! Termetem zawodowo się nie zajmuję więc trudno snuć mi tu opinie czy dobry czy zły to samo wyjdzie do 5 lat.Jednak ze względu ze mam kontakt z serwisowaniem różnych kotłów mogę powiedzieć jedno że sferę palników gazowych, elektrozaworów i tym podobnych rzeczy z bebechów kotłów opanowały 3-4 firm włoskich i części do termeta czy czecha czy niemca są z tych firm. Natomiast powiem wam że to co nie widać czy właśnie te części to w polskich i np, czeskich kotłach ze względu na ich generację i zabezpieczenia są dwie generacje do tyłu a nowości kosztują i stać na nie tylko możne firmy. Co do wartości pracy serwisanta ViessMANNA to się zgodzę że ceny są znaczne tak jak w przypadku serwisu np. Mercedesa ponieważ technologie są bardziej zaawansowane i trochę na religie idzie, ale jak ktoś nie wie ile trzeba wydac na szkolenia aby móc serwisować konkretnie i utrzymać serwisanta w gotowości to nie powinien nic mówić . Pozdrawiam Wojtek.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 10.03.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 ponieważ technologie są bardziej zaawansowane i trochę na religie idzie, ale jak ktoś nie wie ile trzeba wydac na szkolenia aby móc serwisować konkretnie i utrzymać serwisanta w gotowości to nie powinien nic mówić . Pozdrawiam Wojtek.[/code] Wojtek nie chce Cie urazic, ale co to mnie interesuje(koszt przeszkolenia i utrzymania w gotowosci ) serwisanta. Niedługo tak zaczna sie wszyscy tlumaczyc i co wtedy bedzie. Odnosnie technologi. Mowimy to o piecach czy o samolotach. Tak na marginesie informatyk jest tanszy (jak sie chce poszukac) Sorry ale piszesz jakby ta firma byla cudem technologicznym wyprzedzajacym swoja epoke, a tak naprawde to my inwestorzy jestesmy durni , ze akceptujemy takie ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 10.03.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 PADI - niestety niektóre kotły to zaawansowane urządzenia i technologie pewnie że to nie samoloty ale niestety tak jest - informatyk to niestety nie to samo co serwisant - elektronik.Nie chciałem was straszyć jakimiś kosztami - tylko trochę naświetlić temat który forumowiczom nie jest za bardzo znany - sorry e tak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 10.03.2004 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Juz były wątki na temat termetu, w których wiele dobrego powiedziano na temat tych kotlow. Ja uzytkuje od konca lutego b.r. kociol termet 6,6-22 Kw z zasobnikiem 120l za łączną cene 3160 zl i jestem jak najbardziej zadowolony. Moja woda nie jest inaczej ciepła niz woda z drozszego kotla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.03.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Za Termetem jestem cały czas popaczcie na wątek 109%sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Tomcio, widzę, że jesteś rzeczowym facetem - nie mółbyś się zalogować? (zarejestrować)? Byłoby bardzo miło! W ZWIĄZKU Z NADMIERNYM SPOZYCIEM MASŁA ZAPOMNIAŁEM HASŁA! A POZA TYM WCZEŚNIEJ SIE LOGOWAŁEM I POTEM MUSIAŁEM SKRZYNKĘ Z WIRUSÓW OCZYSZCZAĆ I NIEZBYT MĄDRYCH TEKSTÓW. INNA SPRAWA ,ŻE MOZE CHCIAŁBYM MIEC TROCHE PRYWATNOŚCI? NIKOGO NA FORUM NIE OBRAŻAM,NIE GNĘBIĘ I MOŻE NIECH TAK ZOSTANIE. BUZIACZKI TOMCIO Dokładnie tak samo ze mną Tomcio, dokładnie ! nawet pokaźną cyferkę miałem pod nickiem Cz. A co do Termeta, kociołek w używam ze 12 lat ten sam, chyba jeszcze ma cuś wspólnego z junkersem (?) i pracuje jak najbardziej normalnie. Drugi - podgrzewacz też Termetu kupiłem 3 lata temu do łazienki ( taki układ w domu - tym co teraz jeszcze mieszkamy ). Po dwóch latach i dwóch naprawach i ... przejściami z serwisem - wyrzuciłem na śmietnik, teraz pracuje jakiś prosty Vaillant. Czyli wynik Termet = dobry/zły = 1:1 Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zdezorientowana 11.03.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi. Niestety nadal nie wiem: Viessmann czy Termet? (Vaillant odpada). Oba z zasobnikiem 120 l. Chyba bede rzucac moneta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 11.03.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi. Niestety nadal nie wiem: Viessmann czy Termet? (Vaillant odpada). Oba z zasobnikiem 120 l. Chyba bede rzucac moneta. Wybierz nasze polskie wyroby! Popieraj krajowych producentów! Takimi Hasłami kuszą niemiecke Baumarkty po drugiej stronie Odry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 11.03.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Popieram Cię Miku w 350% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Witajm,Pisalem juz o tym: od 7 lat mam w domu prosty ogrzewacz przeplywowy Termetu. Nie bylo zadnych, powtarzam zadnych problemow. Przez caly ten czas! Dlatego tez w poniedzialek kupilem do nowego domu MiniMax'a Termetu (7-21 kW, zamknieta komora spalania), z zasobnikiem 12 litrow za 3360 PLN.W instrukcji nie bylo napisane nic odnosnie przewodu powietrzno-spalinowego - a sa pewne ograniczenia. Max dlugosc to 12 metrow (dzwonilem do dzialu serwisu Termetu). U mnie wystarczy. Pytalem tez o propan i propan-butan (patrz OrlenGaz). Kotly sa certyfikowane zarowno na propan (czysty - lub tez techniczny) i mieszanine propan-butan. Nie ma zadnych problemow z zapychaniem dysz itp, jak to bylo wykazywane przy okazji innych watkow. Jeszcze nie wiem na jakim gazie bedzie chodzil moj piec - zalezy ile mi "krzykna" za rure.BTW. Programator tygodniowy do Termeta kosztuje 220 PLN. Ile kosztuje do Vailanta?PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 11.03.2004 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 do termetu eurostar kosztuje 160zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 12.03.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 U mnie tez kociol został przezbrojony na gaz płynny, gdy wczsniej pytałem o cene dysz, dowiedzialem sie, że komplet dysz kosztuje 30 złotych, wiec bez wahania kupilem je, a za montaz i regulacje zapłaciłem 50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts