Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sadzicie o polskich kotlach

Gość zdezorientowana

Recommended Posts

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tom - mam nadzieje ze piszac "Krzychu" miales na mysli mnie - jesli tak - dzieki,

szczególnie jesli mam Twoja wypowiedz n/t prawidlowosci dobrania elementów CO

rozumiec doslownie - bo sam to liczylem :)

hej - Krzysiek

:D :D :D

chodzilo mi o twoj kociol. ale rozumiem ze nie bez powodu jest przewymiarowany :D

reszte mam nadzieje udalo ci sie dobrac bez zarzutu.

Dave

czytajac kolejny raz instrukcje Vaillanta zauwazylem ze pisze sie wyraznie o nastawianiu temp zasilania. Moja uwaga wiec w kierunku twojej wypowiedzi o temp zasilania byla zbyt pochopna ale nie nieprawdziwa.

Wyjasniam: uklad sterowania ma czujnik umieszczony na powrocie do kotla (nie jestem pewien jak ma to zrobione Vaillant ale podejrzewam ze tak samo). Termin temp zasilania jast troche naduzywany. Obowiazuje zasada "jesli temp powrotu osiagnela temp zadana to jest ona tez rowna temp zasilania grzejnikow". Wg takiej logiki dziala sterowanie temperatura,. Malo interesujaca jest temp wody na wyjsciu z kotla bo nie mowi ona o tym co dzieje sie w pomieszczeniu. Interesuje nas to co jest w pomieszczeniu czyli temp na grzejnikach. Jesli nie mozemy jej zmierzyc (wiadomo dlaczego jest to trudne) to mierzymy po prostu temp powrotu kotla. Jest ona rownoznaczna z temp zasilania grzejnikow (!nie nalezy jej mylic z temp zasilania (wyjscia) kotla) i tylko w tym znaczeniu regulujemy temp zasilania (grzejnikow!).

Dzieki Tom - nie bez powodu :)

Ciezko (bylo ?) znalezc dobry (w mojej ocenie) kociol kondens., który

mialby moc odpowiadającą zapotrzebowaniu 7.5 kW. Z drugiej strony,

jak juz pisalem kiedys, wyczytalem w jednej ksiazce (dosc starej - fakt)

ze w kondensatach zaleznosc sprawnosci i wykorzystania mocy jest

dosc plaska, a w ogóle max. sprawnosci jest przy ok. 30% wykorzystania

mocy. Ksiazka byla chyba z poczatku lat 90-tych, gdy o kondensatach

w naszym pieknym kraju niewielu slyszalo (bylo to tlumaczenie,

a ta zaleznosc mocy i sprawnosci byla chyba dla jakiegos Viessmanna) -

teraz byc moze jak konstrukcje poszly do przodu i jest inaczej, ale

nie wiem -

hej - Krzysiek

PS Grzejniki sam dobieralem i ciagle czekam z niejaka obawa na 1-sza

cala prawdziwa zime - jak to naprawde bedzie :)

Dzieki Tom za chociaz czesciowe przyznanie mi racji :) Ja ze swej strony moge podrzucic artykuly w ktorych wrecz pisze sie o temp. wody w kotle lub temp. zasilania. Np. http://www.instalator.pl/archi/mi6(46)/42.pdf i http://www.instalator.pl/archi/mi6(46)/43.pdf Ale byc moze w praktyce rozwiazuje sie to za pomoca analizy temp. na powrocie. Z tym ze wydaje mi sie ze jest to dosc trudna metoda - u mnie praktycznie na powrocie nic bys nie zauwazyl - powrot jest zimny a jak grzejnik wystarczy ze sie rozgrzeje do polowy zeby podniesc temp. o 1-2C a powrot jest wtedy nadal zimny. Taka pogodowka o ktorej piszesz ustawialaby wiec u mnie max. temp. zasilania zeby choc troche podniesc temp. na powrocie (bezskutecznie zreszta) wiec de facto nie byloby zadnego sterowania...

D.

Dzieki Tom za chociaz czesciowe przyznanie mi racji :) Ja ze swej strony moge podrzucic artykuly w ktorych wrecz pisze sie o temp. wody w kotle lub temp. zasilania. Np. http://www.instalator.pl/archi/mi6(46)/42.pdf i http://www.instalator.pl/archi/mi6(46)/43.pdf Ale byc moze w praktyce rozwiazuje sie to za pomoca analizy temp. na powrocie. Z tym ze wydaje mi sie ze jest to dosc trudna metoda - u mnie praktycznie na powrocie nic bys nie zauwazyl - powrot jest zimny a jak grzejnik wystarczy ze sie rozgrzeje do polowy zeby podniesc temp. o 1-2C a powrot jest wtedy nadal zimny. Taka pogodowka o ktorej piszesz ustawialaby wiec u mnie max. temp. zasilania zeby choc troche podniesc temp. na powrocie (bezskutecznie zreszta) wiec de facto nie byloby zadnego sterowania...

D.

celem dobrej regulacji jest utrzymywanie zadanego parametru (temperatury). Wahania na poziomie 1..2°? Jesli mi powiesz ze sa wg ciebie nieodczuwalne to sie usmiechne. Na tym polega komfort cieplny: na stalosci i poziomie temperatury. Temperature zadana mozna takze uzyskac ogrzewajac pomieszczenia stosunkowo malymi grzejnikami zasilanymi np temp 90°. Dlaczego warto obnizyc ta temp zasilania grzejnikow jest na pewno jasne.

Modulowane palniki nie traca wiele na sprawnosci przy niskich stopniach modulacji - okolo 5%, niektorzy sie chwala ze wcale. Celem jest sytuacja kiedy kociol pracuje plynnie (z optymalna moca aby nie powodowac przegrzewania kotla, instalacji i budynku) a nie tylko z optymalna sprawnoscia (sprawnosc waha sie o 5% a moc potrafi nawet o 60%) to oznacza ze zawory na grzejnikach powinny byc prawie zawsze otwarte.

Po drugie regulator pogodowy "zna" zapotrzebowanie cieplne budynku i nie czeka az podniesie sie temp na powrocie. Sluzy ona jedynie do ustalenia temp zadanej dla kotla. To jak dlugo kociol ma pracowac wynika z zapotrzebowania cieplnego budynku (a wiec temp zew i zdefiniowanej krzywej grzewczej).

troche to skomplikowane ale ...

To jednak Tom z Twoich wypowiedzi wynika kociol ustawia temp. na kotle a nie na sile dazy do okreslonej temp. na powrocie. To ze bierze pod uwage temp. na powrocie to inna sprawa. Ale regulacja jest temp. zasilania i czasem pracy. Zgoda ze sprawnosc niewiele spada ale jednak. 5% mowisz niewiele a producenci kondensatow mowia ze 10% wiecej to bardzo duzo i warto w to wladowac kilka tys zl... Dzisiejsze domy sa cieple i zapotrzebowanie srednie na moc jest rzedu 5-6kW (nie mowie o mocy max) wiec de facto kotly pracowac powinny z minimalna moca. A w takich warunkach lepiej zeby pracowaly krocej a nie dluzej. Stad ja popieram rozwiazania minimalizujace czas takiej pracy - takie jak reg. pokojowy ktory po osiagnieciu temp. wylacza kociol czasami na pare godzin i nie potrzebuje go w tym czasie w ogole wlaczac.

D.

To jednak Tom z Twoich wypowiedzi wynika kociol ustawia temp. na kotle a nie na sile dazy do okreslonej temp. na powrocie. To ze bierze pod uwage temp. na powrocie to inna sprawa. Ale regulacja jest temp. zasilania i czasem pracy. Zgoda ze sprawnosc niewiele spada ale jednak. 5% mowisz niewiele a producenci kondensatow mowia ze 10% wiecej to bardzo duzo i warto w to wladowac kilka tys zl... Dzisiejsze domy sa cieple i zapotrzebowanie srednie na moc jest rzedu 5-6kW (nie mowie o mocy max) wiec de facto kotly pracowac powinny z minimalna moca. A w takich warunkach lepiej zeby pracowaly krocej a nie dluzej. Stad ja popieram rozwiazania minimalizujace czas takiej pracy - takie jak reg. pokojowy ktory po osiagnieciu temp. wylacza kociol czasami na pare godzin i nie potrzebuje go w tym czasie w ogole wlaczac.

D.

jak mowilem nie jest to takie proste ...

co do sprawnosci to producenci przy kotlach modulowanych chwala sie ze maja stala sprawnosc przy wszystkich stopniach modulacji (?). co do sterowania modualacja nie mamy co dyskutowac bo nie mamy na nia bezposredniego wplywu.

co do pracy kotla: oczywiscie wlaczenie palnika podnosi temp kotla i zasilania. regulator jednak steruje kotlem obserwujac zmiany i ich predkosc na powrocie. dlatego kociol nie musi osiagnac temp zadanej na powrocie aby wylaczyc palnik. sterownik potrafi oszacowac czas pracy palnika tak oby temp ta i tak zostala osiagnieta nawet po jakims czasie od wylaczenia palnika. w tym przypadku sterownik pogodowy zrobi to lepiej niz pokojowy. ty wyczujesz ze grzejniki sa do polowy cieple jesli ich temperatura zmieni sie o kilkanascie stopni. regulator pokojowy zareguje jeszcze pozniej. sterownik pogodowy wykryje roznice powrotu bez problemu nawet 1° i bedzie to na pewno szybciej niz ty zauwazysz zmiane w temp grzejnika. dlatego tez wylaczy palnik wczesniej niz reg pomieszczeniowy.

kolejna roznica to ta o ktorej juz wspominalem: kociol bedzie mial nizsza temp zadana niz przy reg pomieszczeniowy. to nie oznacza ze bedzie pracowal z nizszym stopniem modulacji ale krocej czyli to na czym ci tak bardzo zalezy (krotszy czas pracy - mniej ciepla).

kolejna rzecz: zmiany temp na zewnatrz powoduja zmiane zapotrzebowania cieplnego budynku. reg pokojowy przekona sie o tym dopiero jak zrobi sie chlodniej w pomieszczeniu. bedzie mial tez wychlodzony kociol i instalacje (kociol z pogodowka juz w tym czasie dawno bedzie na to przygotowany). oczywiscie przewymiarowany kociol szybko nagrzeje instalacje i pomieszczenia ale palnik wylaczy sie kiedy w pokoju bedzie temp zadana albo temp powrotu przekroczy ta ustawiona na kotle (palnik kotla z pogodowka bedzie juz dawno wylaczony). oszczednosc o ktorej wspominasz w takiej sytuacji odbywa sie kosztem komfortu, i bynajmniej nie jest to strata ktora przypisujesz pogodowce.

czujnik temp pomieszczenia (ciagly, polaczony z pogodowka) potrafi zareagowac duzo wczesniej na to ze rozpaliles w kominku niz termostat (reg. pomieszczeniowy).

cala idea pogodowki opiera sie na "znajomosci" budynku, kotla i warunkow zew. reg pomieszczeniowy posiada jedynie czesc informacji o "budynku" dlatego nie steruje ukladem CO lepiej niz pogodowka.

oczywiscie to co brakuje "do szczescia" reg pokojowemu mozemy robic my, prowadzac do bardzo optymalnego dzialania ukladu takze tylko z reg pokojowym ale do tego trzeba troche wiedziec ktora galka i w ktora strone ruszac. Jesli sie komus tego nie chce a stac go na pogodowke to ...

jesli nie ma "obeznanego" instalatora radzilbym mu najpierw troche poczytac aby sie w tym nie pogubic.

Panowie, zbastujcie trochę, nikt już was nie czyta. Przenieście się na priva.

Tom, "bez ubligi", zastanawiałeś się już nad napisaniem książki? Talent masz, szybko i poprawnie formułujesz zdania...

Myślę że teorię każdy zna, ale w praktyce bywa różnie.

tego dowiedzialem sie z mojej praktyki.

:p

;)

juz wiecej nie tlumacze, jak ktos bedzie mial pytania to prosze o kontakt na priv

:)

Tom - wszystko pieknie ladnie ale faktycznie skonczmy i pozostanmy przy swoich zdaniach :)

Ja uwazam ze pogodowka z czujnikiem pokojowym piekna rzecz ale nie warta swojej ceny. A pogdowka bez czujnika pokojowego wg mnie jest gorsza niz regulator pokojowy a przyklady podawalem.

Co do plaskiej sprawnosci kotlow ktora sie chwala producenci to chetnie obejrzalbym jakis wykres tej sprawnosci ale nie zrobiony przez producenta :) Jako ze sam jestem inzynierem nie wierze w cuda w tej dziedzinie :) Przy modulacji 35% sprawnosc musi spasc o kilka procent.

D.

• 2 years później...

A ja mam pytanie prozaiczne: ktos napisal :termet Minimax z 12 litrowym zbiornikiem. Albo to pomylka albo coœ bardzo nowego, bo w internecie zadnych ze zbiornikiem nie widze. To jak jest naprawde?

Wlasciwie to ja bylam juz zdecydowana na termeta, ale wlasnie tu mam problem - nie mieli kotlow turbo z najmniejszym chociaz wbudowanym zbiorniczkiem :( . A ja sie boje, ze sam przeplywowy przy 2 lazienkach to za malo...

• 1 year później...

Odgrzewamy kotleta...

Jak tam u was z Termetami??? Czy nadal jestescie z nich zadowoleni, czy z czasem wyszle jednak jakies akcje. Z tych tańszych tylko ta firme biore pod uwagę. Wezme kondesata jednofunkcyjnego Termet albo Buderusa (kondesat z zasobnikiem 120l - 6500zl). Na veissmana i Vaillanta nawet nie patrze ;)

U mnie też kondensacyjny Termet - czwarty sezon - miałem dwie drobne naprawy (mieszczące się w kategoriach przeglądu) w ramach gwarancji. Raz jak się spieniłem, to przyjechał producent ze Świebodzic i piec mi naprawiał o 4 rano :lol: .

Jestem bardzo zadowolony z obsługi od strony producenta (jako, że często do Świebodzic dzwoniłem z różnymi pytaniami).

Ostatnio musiałem wymienić jedną uszczelkę gdyż stara się rozsypywała i piec zaczął kapać. Koszt z dojazdem, częściami, wymianą około 200 PLN, więc nie za dużo.

Generalnie jestem zadowolony z pieca - u mnie największym problem było zrozumienie przez żonę, że do każdego pieca musi przynajmniej raz w roku przyjeżdżać serwisant.

Grzeje wodę i dom przez cały rok, jest praktycznie bezobsługowy. Nie wiem czy i o ile jest tańszy od innych producentów.

• 10 months później...