ADAMOS48 18.03.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 a co w tym dziwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 19.03.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 A co wy z tymi regulatorami pogodowymi? Ktos nie kupuje kotla bo musi miec reg. pogodowy a ten go nie ma? Po co wam to ? Regulator pogodowy ciezko zestroic i dopasowac do domu a wg mnie oznacza on zwiekszone zuzycie gazu niz zwykly regulator pokojowy. A dlaczego ? Ano dlatego ze regulator pokojowy ma za zadanie utrzymac okreslona temp. wewnatrz i uwzglednia wszystko co sie w srodku dzieje - wiecej ciepla z gotowania, kominka, ludzi etc i jesli jest cieplo w srodku po prostu kociol wylacza. A pogodowka w takiej sytuacji mimo ciepla w srodku potrafi grzac bo widzi na zewnatrz niska temperature... I po co grzac jak jest cieplo ? Po co zuzywac gaz ? Ja nawet gdybym mogl pogodowki bym nie zalozyl. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.03.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 A co wy z tymi regulatorami pogodowymi? Ktos nie kupuje kotla bo musi miec reg. pogodowy a ten go nie ma? Po co wam to ? Regulator pogodowy ciezko zestroic i dopasowac do domu a wg mnie oznacza on zwiekszone zuzycie gazu niz zwykly regulator pokojowy. A dlaczego ? Ano dlatego ze regulator pokojowy ma za zadanie utrzymac okreslona temp. wewnatrz i uwzglednia wszystko co sie w srodku dzieje - wiecej ciepla z gotowania, kominka, ludzi etc i jesli jest cieplo w srodku po prostu kociol wylacza. A pogodowka w takiej sytuacji mimo ciepla w srodku potrafi grzac bo widzi na zewnatrz niska temperature... I po co grzac jak jest cieplo ? Po co zuzywac gaz ? Ja nawet gdybym mogl pogodowki bym nie zalozyl. D. dave mylisz sie bardzo. powtarzasz cos co podpowiedzial ci kiepski instalator. zasada dzialania obu regulatorow jest z gola odmienna niz ja rozumiesz. odsylam do wielu watkow, w ktorych jest to wyjasnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 19.03.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Tom - to ja Ciebie odsylam do watkow w ktorych wiele razy to dyskutowalem i nigdy nie bylo jednoznacznego dowodu gwarantujacego zmniejszenie zuzycia gazu wskutek stosowania pogodowki. Zasade dzialania znam doskonale i nie potrzebuje do tego instalatora - zapraszam jednak do archiwum. Problem zachodzi w sytuacji gdy wewnatrz domu jest cieplo a na zewnatrz robi sie zimno - wtedy kociol z pogodowka bedzie grzal z minimalna moca a kociol z pokojowka bedzie wylaczony. Zasadnicza kwestia jest jak w takim przypadku moze byc oszczednosc na gazie ? Do tej pory w zadnym z watkow nikt nie potrafil tego uzasadnic. A ja twierdze ze wole zeby kociol patrzyl na to co jest wewnatrz a nie na zewnatrz. Mnie interesuje zeby wewnatrz bylo cieplo a na zewnatrz sobie moze byc jak chce a kociol nie potrzebuje o tym wiedziec nic. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 19.03.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Mam podobne zdanie jak Dave. Zmiany temperatury na zewnątrz mogą byc duze, a w domu, chocby ze wzgledu na dodatkowe zrodla ciepła nieznaczne lub zadne. Termostaty cyfrowe regulują natychmiast na zmiany rzedu 0,5C i puszczają ciepłą wode. Po co wiec dokonywac tego z wyprzedzeniem, gdy w roznych, czesto przypadkowych ilosciach, ciepła dostarczają inne zrodla, a grzejniki i tak potrafią oddac ciepło w ilosciach pozwalających na szybkie ogrzanie pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.03.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 ok to zaczynamy od poczatku: ... Regulator pogodowy ciezko zestroic i dopasowac do domu ... to wlasnie tylko regulator pogodowy potrafi dostosowac temperature pracy kotla (poprzez krzywa grzewcza) do zapotrzebowania cieplnego budynku. potrafi on to zrobic dla kazdego budynku i dla kazdego kotla takze przewymiarowanego. a wg mnie oznacza on zwiekszone zuzycie gazu niz zwykly regulator pokojowy. A dlaczego ? Ano dlatego ze regulator pokojowy ma za zadanie utrzymac okreslona temp. wewnatrz i uwzglednia wszystko co sie w srodku dzieje - wiecej ciepla z gotowania, kominka, ludzi etc i jesli jest cieplo w srodku po prostu kociol wylacza. regulator pogodowy tez to potrafi a nawet wiecej. potrafi dynamicznie zmieniac temp zadana na kotle w zaleznosci od temp w pomieszczeniu i temp zewnetrznej. malo tego: potrafi przewidziec temp w pomieszczeniu uwzgledniajac zmiany temp zewnetrznej. pytanie: co zrobi regulator pomieszczeniowy kiedy w budynku utrzyma sie temp 21° a na zew bardzo szybko zacznie spadac? Zanim reg pokojowy sie "obudzi" to reg pogodowy bedzie juz "mial" goracy kociol ktory pozwoli utrzymac ta temp a nie bedzie czekal az spadnie. Podobnie reg pogodowy zadzaila w odwrotnym kierunku kiedy temp zew zacznie wzrastac. Regulator pogodowy w sterowaniu potrafi uwzglednic nie tylko aktualna temp w pomieszczeniu ale takze na podstawie temp zew i pojemnosci cieplnej budynku zakodowanej w krzywej grzewczej potrafi takze przewidziec zmiany temp wewnatrz. reg pomieszczeniowy potrafi zereagowac dopiero na zmiany temp w pomieszczeniu. reg pogodowy potrafi przewidziec te zmiany. A pogodowka w takiej sytuacji mimo ciepla w srodku potrafi grzac bo widzi na zewnatrz niska temperature... I po co grzac jak jest cieplo ? Po co zuzywac gaz ? Ja nawet gdybym mogl pogodowki bym nie zalozyl. D. pogodowka podtrzymuje w ten sposob gotowosc kotla do grzania. temperatura kotla zalezy od temp zew. w przypadku reg pomieszczeniowego temp na kotle zalezy od widzimisie instalatora a najczesciej ustawiona jest na max. Wiec ktory reg potrafi byc bardziej oszczedny? Sprobujcie jeszcze raz zastanowic sie nad zasada dzialania obu regulatorow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.03.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 ... Po co wiec dokonywac tego z wyprzedzeniem, gdy w roznych, czesto przypadkowych ilosciach, ciepła dostarczają inne zrodla, a grzejniki i tak potrafią oddac ciepło w ilosciach pozwalających na szybkie ogrzanie pomieszczenia? w tym przypadku chodzi o wahania temperatury. oby reg pomieszzceniowy zadzialal temp musi spasc (sprawdzcie histerezy temperatury w pomieszczeniu i na kotle); reg. pogodowy nie dopuszcza do wahan temp w pomieszczeniu i w o wiele bardziej "elegancki" i ekonomiczny sposob steruje kotlem, szczegolnie modulowanym a takze przewymiarowanym z ktorym reg pomieszczeniowy sobie nie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 19.03.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Masz racje, temperatura musi spasc o 0,5C, ale dla mnie to jest zmiana niezauwazalna i temperatura jest dalej komortowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 19.03.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 A ja mysle, ze nie ma żadnej różnicy w zużyciu gazu miedzy pogodówką a pokojówką (!). Albo minimalna. W komforcie jednak pogodówka wygrywa (jeśli ktoś to zauważy), co zresztą jest uzasadnione bo kosztuje kilkakrotnie więcej. Jak jest kominek i chce się różnicować temperaturę w różnych pomieszczeniach, to obie głupieją.Zapotrzebowanie (domu i żony;) na ciepło i tak jest takie samo więc trzeba to ciepło dostarczyć. A czy to będzie za pomocą pogodówki (elastycznie) czy pokojówki (bardziej skokowo) to ta sama ilość ciepła. Korzyści z pogodówki może całkiem zniweczyć złe dobranie krzywej grzewczej czy czegoś tam, a z pokojówki złe wybranie miejsca zamontowania sterownika. Najlepiej chyba b. dokładnie dobrac moc kotła i grzejników na konkretną (niską) temperaturę oraz zamontować zawory termostatyczne. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 19.03.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 ok to zaczynamy od poczatku: ... Regulator pogodowy ciezko zestroic i dopasowac do domu ... to wlasnie tylko regulator pogodowy potrafi dostosowac temperature pracy kotla (poprzez krzywa grzewcza) do zapotrzebowania cieplnego budynku. potrafi on to zrobic dla kazdego budynku i dla kazdego kotla takze przewymiarowanego. baju baju. A skad te posty ludzi ktorzy nie wiedza jaka krzywa zastosowac do swojego domu ? regulator pogodowy tez to potrafi a nawet wiecej. potrafi dynamicznie zmieniac temp zadana na kotle w zaleznosci od temp w pomieszczeniu i temp zewnetrznej. malo tego: potrafi przewidziec temp w pomieszczeniu uwzgledniajac zmiany temp zewnetrznej. baju baju. Przewidzi ze o 20 dorzuce drzewa do kominka a o 21 przyjda goscie i dostarcza ciepla do domu ?? pytanie: co zrobi regulator pomieszczeniowy kiedy w budynku utrzyma sie temp 21° a na zew bardzo szybko zacznie spadac? Zanim reg pokojowy sie "obudzi" to reg pogodowy bedzie juz "mial" goracy kociol ktory pozwoli utrzymac ta temp a nie bedzie czekal az spadnie. Podobnie Smieszne argumenty. Gdy tylko wewnatrz temp. spadnie o 0,5C kociol "na pokojowce" sie wlaczy i nagrzeje pomieszczenie dostatecznie oraz sie wylaczy. Nastepny raz wlaczy sie jak temp. znowu spadnie (z reguly za 0,5 - 3h w zaleznosci od temp. na zewnatrz). W tym czasie kociol na pogodowce bedzie caly grzal widzac ze na dworze spada temp. ciagnac bez przerwy gaz. A jak ktos dorzuci drewna do kominka to zglupieje calkiem... reg pogodowy zadzaila w odwrotnym kierunku kiedy temp zew zacznie wzrastac. Regulator pogodowy w sterowaniu potrafi uwzglednic nie tylko aktualna temp w pomieszczeniu ale takze na podstawie temp zew i pojemnosci cieplnej budynku zakodowanej w krzywej grzewczej potrafi takze przewidziec zmiany temp wewnatrz. reg pomieszczeniowy potrafi zereagowac dopiero na zmiany temp w pomieszczeniu. reg pogodowy potrafi przewidziec te zmiany. zwlaszcza pojawianie sie i znikanie ludzi czy dokladanie do kominka... pogodowka podtrzymuje w ten sposob gotowosc kotla do grzania. temperatura kotla zalezy od temp zew. w przypadku reg pomieszczeniowego temp na kotle zalezy od widzimisie instalatora a najczesciej ustawiona jest na max. bzdura. Temp. kotla ustawia sie optymalnie do ukladu, najczesciej ok. 60C. Wiec ktory reg potrafi byc bardziej oszczedny? Sprobujcie jeszcze raz zastanowic sie nad zasada dzialania obu regulatorow. Otoz to. Sprobuj przemyslec co sie dzieje w ukladzie z pogodowka gdy wewnatrz temp. rosnie a na zewnatrz maleje a wzrost temp. spowodowany jest np. wizyta gosci, dolozeniem do kominka, gotowaniem w kuchni etc. Reg. pokojowy w takim przypadku calkowicie wylacza grzanie (i slusznie) a pogodowka zmusza kociol do bezsensownego grzania zuzywajac niepotrzebnie gaz. Powtorze raz jeszcze: dla mnie najwazniejsze jest utrzymywanie zadanej temp. wewnatrz a na zewnatrz moze sie dziac co chce. A to zapewni mi reg. pokojowy a nie pogodowy. Zwlaszcza ze wg mnie pogodowy bedzie pracowal bez sensu w momentach w ktorych kociol na pokojowce bedzie wylaczony. Ja nie widze zadnego sensu pogodowki. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 19.03.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Dave, zgadzam się z Tobą, choć weź pod uwagę, że jednak pogodówka MODULUJE moc dostosowując ją do warunków zewn. Czyli jak piec chodzi z minimalną mocą ale stale to może zużywać mniej gazu niż jak załącza się co pewien czas z dużą mocą. Ja przez pewien czas nie miałem żadnego sterownika ani zaworów termostatycznych a jakoś nie marzłem i temperatura była w miarę stała. Tak czy owak nie padam na kolana przed pogodówką jak niektórzy, dostrzegam też wady pokojówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Niezalogowany Luna_tyk 19.03.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Dziwna ta dyskusja, i rozważanie przeliczników gości na szczapy drewna, czy też na odwrót. Mam Vitodens 200 ze sterowaniem pogodowym, i z czujnikiem pokojowym. I jest idealnie. Temperatura idealnie stała, niczego nie reguluję, a zużycie gazu - sprawdźcie w innych wątkach, gdzie podawałem zestawienia. Czujnik pokojowy umieściłem w pokoju o najstabilniejszej temperaturze - czyli w sypialni. Na ewentualnie ciepło od kominka mają przede wszystkim reagować zawory termostatyczne.Jeszcze raz powtarzam: dziwna dyskusja na wysokim poziomie abstrakcji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 19.03.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Nie tylko pogodowka moduluje, sądze, że kociol moduluje, niezaleznie od tego, czy sygnał grzania dostaje z pogodowki, czy pokojowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2004 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Witajcie,Regulator pokojowy (tygodniowy) do Termetu MiniMax'a Turbo potrafi sterowac modulacja kotla. Pytanie tylko po co modulowac, czyli powoli dostarczac cieplo. Sprawnosc MiniMax'a turbo (z instrukcji) wynosi 92% przy mocy nominalnej (czyli max) i "tylko" 85% przy minimalnej.Oczywiscie jest pewna granica rozsadku (czas wlaczenia kotla), ponizej ktorej sprawnosc kotla maleje drastycznie. Termet w przypadku zblizania sie do osiaganej temperatury zmniejsza moc, pozniej wylacza.Nowoczesne instalacje (poza podlogowka) maja tak mala bezwladnosc, ze pogodowka wydaje sie zbedna. PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 20.03.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Dajcie spokój tej dyskusji, toczylismy ja rok temu i jak widć nikt nikogo nie przekonał.To miał być wątek o polskich kotłach.Dostałem pocztą instrukcję od Termeta Ecotema. Wygląda OK, ale muszę sprawdzić czy moduł BMK ma zegar sterujący c.wu. Może wybiorę się do Świbodzic obejrzeć go - we Wrocławiu nie ma go nigdzie do obejrzenia (swoją drogą to wysłałbym marketing Termeta na zielona trawkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 20.03.2004 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Głupoty o pogodówce to potraficie pisać , tylko poza aspektem ekomomicznym { w sensie kupienia } jest to artykuł w domu 1 rodzinym psu na budę . Wyliczcie ile i co zyskacie oprócz teoretycznych wyliczeń bo ja twierdzę że nic. MOOOOŻE w przypadku podłogówki w całym domu i tylko podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 20.03.2004 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Poproszę o rzeczowe uwagi "w temacie" wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 21.03.2004 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Faktycznie materiały Termet na cienkie jednak stronka może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 21.03.2004 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Zacząłem myśleć (he, he). I liczyć. Min. cena za kotłownię z kondensatem to ok. 6300 (Termet).Zestaw uniCO 13 + zasobnik 120l + ... = 2900 No i bilans (z punktu widzena uniCO): - niemodne i nienowoczesne- otwarta komora- brak pogodówki- niższa sprawność + CENA !!!! 3400 PLN = (np.) zmywarka+ kuchenka Co wy na to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 22.03.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Bedzie troche bardziej na temat ale nie tylko Pawel - 2900 za Unico13+zasobnik to drogo. Ja za 2700 kupilem Unico22+zasobnik120l. Zasobnik wez Galmeta - jest tanszy od Termeta a da sie podlaczyc bez problemu. I walcz o upusty. Byles na Teczowej - tam mozna zobaczyc najwiekszy wybor Termetow ? Mirek - dokladnie tak samo mysle. Wylaczylem modulacje moca w regulatorze Termetowskim bo i po co ? Wystarczy ze kociol sie wlaczy jak jest o 0,5 stopnia zimniej. ADAMOS48 - tez tak mysle. Bo dla bilansu ciepla trzeba dostarczyc okreslonej porcji energii do ciepla domu. Ale w przypadku pogodowki moze to byc wiecej niepotrzebnej energii. Luna_tyk - to bardzo fajne i mozna rzecz doskonale rozwiazanie - sterowanie pogodowe i czujnik wewnetrzny. Tylko ja pytam po co w takim ukladzie pogodowka ? Zeby zmieniala temp. wody w CO ? Ja mam 60C na stale i wystarcza mi to nawet w najwieksze mrozy... A w cieplejsze dni kociol po prostu krocej pracuje. Po co wiec pogodowka? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts