Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sadzicie o polskich kotlach

Gość zdezorientowana

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Jestem zdecydowany na zakup kotła Termet Minimax Dynamic Turbo i mam kilka wątpliwości.

1.Proszę o poradę odnośnie tego, który model pod względem zakresu mocy kotła wybrać ?

Program doboru kotła ze strony Termetu wskazał 2 kotły o różnym zakresie mocy - Turbo GCO-DP-21-03 (7-24 kW oraz 6-21 kW).

Budynek w zabudowie szeregowej,zapotrzebowanie na moc około 6kW-8kW raczej przy wskazaniu na większą wartość, powierzchnia użytkowa 64m2 - parter 32m2 i piętro 32m2. Odległość do najdalszego kranu L < 8m.

Pytanie który kocioł będzie właściwy i dlaczego ?

2.Proszę też zorientowanych o wskazanie różnic pomiędzy kotłami Minimax i MiniTerm - oprócz ceny.

• 1 year później...
  • 7 months później...
Po wielu wahaniach zakupiłem na pierwszy sezon grzewczy kocioł Termet Unico... i jestem zadowolony. W domu ciepło, woda w kranie również ciepła, zużycie gazu w normie, do tego bardzo wygodne i nowoczesne sterowanie. Koszt kotła wraz z osprzętem 2 razy niższy niż w przypadku produktów zagranicznych, więc nawet jak będzie pracował 2 razy krócej to nie stracę :) Z drugiej strony - dlaczego miałby się psuć... bo polski?

Po wielu wahaniach zakupiłem na pierwszy sezon grzewczy kocioł Termet Unico... i jestem zadowolony. W domu ciepło, woda w kranie również ciepła, zużycie gazu w normie, do tego bardzo wygodne i nowoczesne sterowanie. Koszt kotła wraz z osprzętem 2 razy niższy niż w przypadku produktów zagranicznych, więc nawet jak będzie pracował 2 razy krócej to nie stracę :) Z drugiej strony - dlaczego miałby się psuć... bo polski?

U mnie Termet Unico wytrzymał dokładnie 2 lata i jeden miesiąc, ale było to jak wchodził Unico z nową elektroniką. Także jak zakupiłeś to dołóż do niego jakiegoś małego UPS-a (mi spalił się po jakieś małej burzy w dalszej okolicy, spalił się wtedy piec i jakieś małe radyjko, wiele urządzeń w domu spokojnie wytrzymało). Jak się później dowiadywałem to właśnie była najczęstsza wada pieca, paląca się elektronika z byle powodu. Miałem wtedy kupić Valianta, ale sprzedawca mnie przekonał że w środku to samo, później się okazało że do termeta musiałem dodatkowo kupić zawór trójdrożny a w Valiancie był w zestawie i cena wyszłaby taka sama i dodatkowo ta nieszczęsna elektronika.

• 2 weeks później...
Z drugiej strony - dlaczego miałby się psuć... bo polski?

Polskie firmy idą do przodu - nowe hale stawiają np. Kospel oraz Galmet. Co rusz jakieś certyfikaty, eksport. Popytałem trochę tych ludzi na budmie i okazuje się, że nie jest tak źle. Także słusznie piszesz, "polskie" nie znaczy gorsze. Teść ma już dwa kotły (jeden w domu letnim, razem z kolektorami) z Iskry, ja Galmeta i jakoś nikt nie narzeka.