Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzić kwadratowy salon ? - pomóżcie!!!

ankaban

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

Ogromna zmiana miedzy "starym", a nowym salonem! Już samo pomalowanie ścian zmieniło wnętrze., dziewczyny świetnie doradziły :)

Uważam jednak, że czeka Cię jeszcze sporo pracy.

Zrezygnuj z umieszczenia stołu za sofą, lepiej wygląda pod oknem. Wypróbowałabym jeszcze inne ustawienie mebli, jeśli jeszcze to możliwe (kable TV).

1.stól tam, gdzie teraz rtv

2. sofa pod oknem

3 telewizor naprzeciwko sofy

4.komoda do przemalowania na biało na przy ścianie na lewo od sofy, nad nią półki i duży obraz.

Jeśli już wybierzesz jakąś opcję, umieść wiszącą lampę nad stołem, drugą - podłogową - przy sofie. Jeśli nie będziesz mogła zawiesić lampy, postaw na stole (ewetualnie na parapecie) stołową. Jeden punkt świetlny, do tego umieszczony centralnie, nie jest dobrym rozwiązaniem.

Koniecznie zawieś zasłony!!!

Nie do końca rozumiem, w jakim kierunku stylistycznym chcesz podążać. Stół i krzesła są rustykalne, nowe meble raczej nowoczesne. Wklejam kilka koncepcji (kobieta.ontet.pl), może coś Ci wpadnie w oko i będzie dalszą inspiracją :)

(obecne lampa i dywan niestety zupełnie mi się nie podobają)

http://ocdn.eu/images/pulscms/MmQ7MDQsMCwyNyw0YmMsMmE5OzA2LDMyMCwxYzI_/030ea0a2aac667bee97500af1f0ba5ad.jpg

http://ocdn.eu/images/pulscms/NDA7MDMsMmU0LDAsMSwx/2a2de48082516452625a66f852052102.jpg

http://ocdn.eu/images/pulscms/ZWI7MDQsMCw1YywyNTcsMTUwOzA2LDMyMCwxYzI_/40e84b2f96297526ce48d9448e4d6ae4.jpg

Dywan przeniesiony chwilowo z pokoju dzieci, na pewno będzie inny. TV już nie będę zmieniać, kabel został ucięty do właściwej długości no i parę dziur w ścianie już jest zrobionych żeby zawiesić półkę. Także zostanie ustawienie to które jest teraz, bo bardzo mi się ono podoba. Ustawienie które proponujesz już miałam i właśnie zmieniłam na takie jakie jest teraz za radą forumowiczek. Dziękuję za propozycje. Na pewno będzie lampa stojąca podłogowa i mniejsza stojąca na stoliku rtv lub komodzie. Na pewno jeszcze będę się pytać o radę w doborze elementów których zresztą mam niemało do kupienia: karnisz, zasłony, firany, lampy, komoda, dywan, obraz, zegar, poduchy...A właśnie jaki karnisz czarny, biały czy chrom?:rolleyes: Chce żeby był żyrandol na środku pokoju na suficie, tylko właśnie jaki? Jaki pasuje tutaj? Edytowane przez ankaban

Nie do końca chodziło mi o takie ustawienie, jak na początku wątku (szczególnie stół inaczej ustawiony), ale rozumiem, że obecny rozkład jest ok i zostaje.

Lampa tez musi zostać umieszczona centralnie? Szkoda, to moim zdaniem jeden z podstawowych błędów aranżacyjnych.

Pytasz o kolor karnisza, lampy itd. Musiałabyś najpierw określić, o czym wspomniałam, w którym kierunku chcesz iść. W jakim stylu są utrzymane pozostałe pomieszczenia? Są tam jakieś rustykalne elementy, jak stół i krzesła w salonie, czy raczej jest prosto i współcześnie?

A może wklej kilka przykładów, jaki styl lubisz.

Zarówno karnisz, lampy, jak i dodatki powinnaś dobierać, mając na uwadze całą aranżację salonu. Musisz wiedzieć, do czego chcesz dążyć. Każdy z forumowiczów może przecież doradzić Ci zupełnie co innego.

Lubię proste formy, dlatego podoba mi się nowoczesność, ale też styl skandynawski, wnętrza loftowe. Kuchnię np. mam urządzoną w nowoczesnym stylu, jasne szare płytki na podłodze, białe lakierowane fronty, szary blat i szare ściany (light grey w kuchni i w przedpokoju). Lubię symetrię, kolory stonowane, ale z kolorowym akcentem.

Przykładowo podobaja mi sie zaslony merette z ikei kolor beżowy-jest to kolor neutralny do mojego pokoju, ale podobaja mi sie w pokojach zasłony o zdecydowanym kolorze np granat tylko wiem ze wybor takich zasłon wymaga tez dodatkow w pokoju o bardziej zdecydowanych kolorach, a ja niestety nie jestem w tym dobra

Dasz radę :) Kupiłaś już proste, białe doniczki. jakieś ramki. Coraz lepiej to wygląda. Weszłam na str. Ikea, zasłony świetne. Białe lub grafitowe też by dobrze wyglądały. One są bardzo długie - myślę, że z tkaniny, która zostanie po odcięciu, da się uszyć poduszki na sofę.

Zdecydowanie zakryłabym zasłonami całą część ściany z kaloryferem. I ustawiła coś na parapecie, np. świeczki z Ikea.

Jaki karnisz tu pasuje?

1. Biały?

2. Czarny?

3. Satyna?

[ATTACH=CONFIG]328302[/ATTACH]

Podpowiedzcie :bash:

A mnie się najbardziej podoba pierwsze ustawienie mebli - kącik wypoczynkowy w rogu, bo ładnie go widać od wejścia. Stolik, tak jak ktoś wkleił, świetnie by dopełnił tę kompozycję, do tego dywan, np. ten w biało-czarne romby z Ikei i fajne poduszki w skandynawskim stylu. Nad sofa duża grafika (kolorowa) lub współczesny obraz. W rogu między fotelem a sofą mogłaby stanąć jakaś lampa (Ikea Hektar? lub Arod?). Komoda do wymiany na regał - witrynkę (Billy, Ikea), tak jak zostało wcześniej wklejone. Stół i krzesła i w tym miejscu, co na początku, czyli na ścianie z drzwiami - to jest najsensowniejsze ustawienie. Blisko do drzwi i zapewne do kuchni, wyeksponowany jest kącik wypoczynkowy, który można ciekawie zmieniać dodatkami (poduchy). Na stole jadalnianym czasem coś leży, co nie zawsze musi byc od razu na widoku. Poza tym nad stołem można na ścianie dać jakiś kinkiet (w stylu skandynawskim) i stworzy się fajny klimacik.

Ustawienie: sofa i fotel na środku, a za nimi stół, zagraca przestrzeń i sprawia, zę strefy stają się nieczytelne, tworzy sie bałagan optyczny.

Takie jest moje zdanie.

A karnisz czarny :)

Edytowane przez asizo

Asizo dziękuje za okazane zainteresowanie, za Twoją radą wróciłam do starego umeblowania jeżeli chodzi o kanapę i fotel. Stół natomiast będzie stał pod oknem (pasuje nam takie ustawienie, bardzo przyjemnie spożywa się nam tam posiłki), a naprzeciwko okna będzie komoda (na komodzie będą stały 2 lampy, a nad komodą lustro), tylko mam problem z wyborem tejże komody.

Co myślicie o tej komodzie? Zastanawiam nad jej zakupem:

DSC_0521.JPGbrw-fever.jpg

Jeśli macie inne pomysły na komodę do mojego salonu, bardzo proszę o zdjęcia lub linki do stron. Chciałabym już wreszcie zakończyć remont, a z mebli brakuje mi właśnie komody i jeszcze stolika kawowego. Jeśli macie pomysły i na stolik, będę wdzięczna.

Edytowane przez ankaban