Gość therd 28.07.2011 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Dzień dobry, Proszę o pomoc w sprawie zmiany wymiarów więźby dachowej, a dokładnie krokwi narożnej. Więc tak mam taki opis w projekcie: drewniana, czterospadowa krokwiowo-płatwiowa w części wyższej i jednospadowa nad częścią parterowąNachylenie połaci 23 stopnie. Krokwie częście wyższej o przekroju 7x16cm i rozstawie 70-80cm wsparte dołem na murłatach kotwiowych do wieńców, górą oparte na krokwiach narożnych 14x20cm i pośrednio na płatwiach o przekroju 14x15cm.Krokwie narożne dołem wsparte na murłatach pośrednio na słupach narożnych podpierające płatwie oraz górą wsparte wzajemnie z dodatkowymi złączami kątowymi. Normy:Obciążenie stałe PN-82/B-02001Obciążenie śniegiem II strefa wg PN-80/B-0210/Az1Obciążenie wiatrem strefa IIa wg PN-B - 02011:1977/Az1 W projekcie konstruktor przyjął drewno klasy C30, a ja mam drewno klejone najlepszej klasy. Dziś ustalę normę dla spokoju ducha u producenta. Krokiew narożna wymiary 920 cm, składały się z 2 łączących elementówpo 5metrów. A zarazem każda o szerokości 7x20. Cieśla wykonał wszystko zgodnie z projektem, ale uparł się i zrobił krokiew narożną 7x20, zamiast 14x20. Mówi, że to i tak jest ponad normę.Dziś mam plan zabrać na budowę konstruktora, aby to zobaczył, bo mam wątpliwości. Cieśla nie unika mnie, wszystko jest ok. Mam spisaną umowę z której wynika, że więźba miała być ułożona zgodnie z projektem. Ale po prostu mam wątpliwość, bo dach to dach. PozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.07.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Więźba ma być wykonana zgodnie z projektem! Powinien tego dopilnować kierownik budowy bo to on odbiera więźbę potwierdzając ten fakt stosownym wpisem w dzienniku budowy. Cieśla nie ma prawa zmniejszać przekrojów elementów! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts