Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka robocizna za Dachówkę ceramiczną?

Deryl

Recommended Posts

Witam.

Jakie sa stawki za m2 krycia dachowka? Czy uwzgledniaja obrobke blacharska i orynnowanie, czy tez koszty sa szacowane osobno?

Buduje sie pod Warką i co raz mi sie trafiaja ceny "Warszawskie", a ja szukam okolicznych, ew "Radomskich", bo odleglosc podobna ;)

Dach ma prosta konstrukcje: 2-spadowy z 3 oknami, kominem i prostopadlym, 2-spadowym gankiem; do tego 1-spadowy garaz i 1-spadowe zadaszenie tarasu wzdluz domu. Laczni ok 300m2 dachu.

Bede zobowiazany za kazda wypowiedz z cena za m2.

A moze Ktos z was moze polecic ekipe z okolicy Warki, Radomia, Kozienic, Grojca?

Pozdro All. Wojtek

U mnie ok. 400 m2 dachu koperta, a nad garażem druga koperta, a nad tarasem trzecia koperta :bash:, z dwoma lukarnami "wole oko", W usługę wchodzi wszystko, więźba, deskowanie, papowanie, dachówka karpiówka, wstawienie 11 okien dachowych, obróbki blacharskie i rynny. Wszystko łącznie 41000 zł. za sama dachówkę liczą 60 zł za m2 położenia. Mam to wszysko porozbijane cenowo na etapy ale ogółem jw. W mazowieckim tylko na północy, a ekipa robi wszysko i jest z warmińskomazurskiego. Też nie wiem czy to dużo, (wydaje mi sie że nie malo :yes:) ale ekipa bardzo dobra widziałem kilka dachów, więc wiele nie dyskutowałem. Mnie dach dopiero będą kłaść, więc nie będę sie na razie podniecał ich robocizną, jak sam empirycznie ocenię to na własnym dachu.

Drogi Derylu muszę Cię zmartwić , na Warszawie jest pełno brygad z okolic Radomia i ceny o jakich słyszałeś to właśnie ich ceny....

Ekipa z doświadczeniem , tradycją i fachem w ręku będzie chciała co najmniej 50 zł za m2 " na gotowo" , czyli z obróbkami , rynnami , oknami , całe krycie bez więźby , deskowania i papowania .

Piszę z doświadczenia , ponieważ okolice Warki nie są mi obce i znam trochę ekip z Radomia:)

• 3 weeks później...

Kosztorysuję dachy z robocizną od 11 lat i nie muszę nikogo słuchać , ja poprostu wiem ile ekipy biorą za krycie.

Jak mam do zrobienia dach kopertowy pod papą w dachówce zakładkowej to rozpiętość od jednej ekipy do drugiej jest od 45 do 65 zł za m2 przy tym samym materiale.

W sezonie nie jest lepiej , każdy szanuje swoją robotę inaczej.

Jan chce zarobić na paliwo do Mercedesa , a inny dekarz może je wlewać do Fiata...:)

Na finał powiem , że zaniżanie stawek nikomu nie służy.

Jak ktoś chce tanio niech się zgłasza w Styczniu, Lutym , Marcu wtedy są promocje:)

pozdrawiam

• 5 months później...

Panowie - proszę o podanie realnej ceny za dobrego fachowca - chodzi o stosunkowo prosty dach, ale który na elewacji frontowej ma jedno wielkie wole oko - coś a-la Seweryna z archonu. Pozostała część dachu dużo prostsza, tylko 1 okno dachowe jako wyłaz (nie robię poddasza od razu i nie są mi potrzebne okna na strychu). Krycie karpiówką.

Z góry dzięki.

AHA - inwestycja w Małopolsce, koło Krakowa.

Panowie - proszę o podanie realnej ceny za dobrego fachowca - chodzi o stosunkowo prosty dach, ale który na elewacji frontowej ma jedno wielkie wole oko - coś a-la Seweryna z archonu. Pozostała część dachu dużo prostsza, tylko 1 okno dachowe jako wyłaz (nie robię poddasza od razu i nie są mi potrzebne okna na strychu). Krycie karpiówką.

Z góry dzięki.

AHA - inwestycja w Małopolsce, koło Krakowa.

Ale kolega zakurzył :D

Mnie osobiście ujęło ;)

1. "chodzi o stosunkowo prosty dach, ale który na elewacji frontowej ma jedno wielkie wole oko"

2. "Krycie karpiówką "

Czuję że będzie tanio :LOL

Ale kolega zakurzył :D

Mnie osobiście ujęło ;)

1. "chodzi o stosunkowo prosty dach, ale który na elewacji frontowej ma jedno wielkie wole oko"

2. "Krycie karpiówką "

Czuję że będzie tanio :LOL

LOL to jest jakiś okrzyk gimnazjalistów w Twoim regionie? :)

A tak na poważnie... przeczytaj ze zrozumieniem.

Bo moim zdaniem można pokryć nawet ultraprosty dwuspadowy dach karpiówką i jedno drugiego nie wyklucza.

Pozdr.

Witam.

Te LOL to emotikon który na tym forum nie działa.

Podtekstem mojego postu było o to że dach "z wielkim wolim okiem" nie jest dachem prostym nawet jeśli by był jednospadowy.

Głupoty opowiadasz :) Jak chcesz, pokażę Ci dachy, które przy podobnej powierzchni mogą kosztować więcej niż prosty dach z wolim okiem, właśnie ze względu na skomplikowanie, ilość koszty, gąsiorów i innych buzerów... Wole oko to jest oczywisty "podrażacz" ale chyba każdy kto się decyduje ma tego świadomość. Jeśli nie to już jego osobista tragedia.

Pozdr.