Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka robocizna za Dachówkę ceramiczną?

Deryl

Recommended Posts

140,- za 1m2 dachu + 20.000,- za "wole oczko". Pozdrawiam.

Dzięki Andrzeju.

Dwa pytania:

- to 20k ekstra za wole oczko to jest już razem z krężynami?

- jaka by była różnica w cenie zarówno z metra jak i za wole oko, gdyby dach został zrobiony nie karpiówką, a zwykłą dachówką? (zakładamy, że mieścimy się z proporcjami o których mówi w filmie instruktażowym jeden z producentów dachówki)?

Pozdr.

Za 10 tys zł mogę zrobić konstrukcję wolego oka które będzie wyglądało tak;

http://www.forumbudowlane.pl/vt/14264/15/idealne-wole-oko?postdays=0&postorder=asc

Rozumiem, że chodzi o te realizacje które są pokazane w postach z 20:59 i 21:06?

A powiedz mi jakie masz opinie o gotowych krążynach do wolego oka?

Tak.Duże wole oka nie powinny mieć konstrukcji opartej na krążynach.Jest to konstrukcja przestarzała i zbyt wymagająca od dekarzy.Profil wolego oka (pierwsza łata ) określany za pomocą łuków o stałej krzywiźnie również nie gwarantuje poprawnej estetyki .

Hmm, dziwne to trochę to piszesz dla laika.

A jak firma która wykonuje takowe krążyny zrobi je idealnie pod dany dach a nie szablonowo z maszyny?

Właśnie widziałem kilka realizacji zrobionych na nich i powiem szczerze nie ma się specjalnie do czego przyczepić :)

To kwestia gustu.Konstrukcje oparte na krążynach (gotowa konstrukcja) nie spełniające wymagań znanych z literatury nie zapewniają właściwych krzywizn powierzchni przejścia z połaci dachu na połać wolego oka.To co piszę jest dziwne bo obala dostępną wiedzę, niestety bardzo przestarzałą na temat wolich oczek .Ja swoje konstrukcje wykonuję wg własnej matematycznej teorii i są konstrukcjami krokwiowymi.

Napiszę tak jak "docent" zrobi konstrukcję "wolego oczka" za 10.000,- to je z przyjemnością pokryję za 10.000,- co łącznie da te 20.000,-

Osobiście jest zwolennikiem wykonywania "wolego oczka" na krężynach. Wykonując dachy bardzo rzadko mam do czynienia z "wolimi oczkami" chyba, że sam je robię. Z reguły są to formy nawiązujące formą do "wolich oczek" choćby takie jak na zdjęciach. Pozdrawiam.

P1030198.jpg

P1010383.jpg

P1010615.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Dodam jeszcze, że "wole oczko" jest przynależne takim materiałom pokryciowym jak strzecha czy wór osikowy. W ostateczności można je pokryć płytką włóknocementową, łupkiem czy karpiówką. Natomiast krycie takich form dachówką zakładkową, blachodachówką czy pokryciami panelowymi z posypką mineralną choć teoretycznie na siłę możliwe to praktycznie uważam za nieporozumienie. Przyznam, że widziałem bardzo ładnie wykonane "wole oczka" tymi materiałami ale to wyłącznie zasługa doskonałych i wyrafinowanych kolegów dekarzy. Pozdrawiam.