comeon 02.02.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 140,- za 1m2 dachu + 20.000,- za "wole oczko". Pozdrawiam. Dzięki Andrzeju. Dwa pytania: - to 20k ekstra za wole oczko to jest już razem z krężynami? - jaka by była różnica w cenie zarówno z metra jak i za wole oko, gdyby dach został zrobiony nie karpiówką, a zwykłą dachówką? (zakładamy, że mieścimy się z proporcjami o których mówi w filmie instruktażowym jeden z producentów dachówki)? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 02.02.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Za 10 tys zł mogę zrobić konstrukcję wolego oka które będzie wyglądało tak;http://www.forumbudowlane.pl/vt/14264/15/idealne-wole-oko?postdays=0&postorder=asc Edytowane 2 Lutego 2012 przez docent56 zmiana treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comeon 02.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Za 10 tys zł mogę zrobić konstrukcję wolego oka które będzie wyglądało tak; http://www.forumbudowlane.pl/vt/14264/15/idealne-wole-oko?postdays=0&postorder=asc Rozumiem, że chodzi o te realizacje które są pokazane w postach z 20:59 i 21:06? A powiedz mi jakie masz opinie o gotowych krążynach do wolego oka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 02.02.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Tak.Duże wole oka nie powinny mieć konstrukcji opartej na krążynach.Jest to konstrukcja przestarzała i zbyt wymagająca od dekarzy.Profil wolego oka (pierwsza łata ) określany za pomocą łuków o stałej krzywiźnie również nie gwarantuje poprawnej estetyki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comeon 02.02.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Tak.Duże wole oka nie powinny mieć konstrukcji opartej na krążynach.Jest to konstrukcja przestarzała i zbyt wymagająca od dekarzy.Profil wolego oka (pierwsza łata ) określany za pomocą łuków o stałej krzywiźnie również nie gwarantuje poprawnej estetyki . Hmm, dziwne to trochę to piszesz dla laika. A jak firma która wykonuje takowe krążyny zrobi je idealnie pod dany dach a nie szablonowo z maszyny? Właśnie widziałem kilka realizacji zrobionych na nich i powiem szczerze nie ma się specjalnie do czego przyczepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 02.02.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 To kwestia gustu.Konstrukcje oparte na krążynach (gotowa konstrukcja) nie spełniające wymagań znanych z literatury nie zapewniają właściwych krzywizn powierzchni przejścia z połaci dachu na połać wolego oka.To co piszę jest dziwne bo obala dostępną wiedzę, niestety bardzo przestarzałą na temat wolich oczek .Ja swoje konstrukcje wykonuję wg własnej matematycznej teorii i są konstrukcjami krokwiowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Napiszę tak jak "docent" zrobi konstrukcję "wolego oczka" za 10.000,- to je z przyjemnością pokryję za 10.000,- co łącznie da te 20.000,- Osobiście jest zwolennikiem wykonywania "wolego oczka" na krężynach. Wykonując dachy bardzo rzadko mam do czynienia z "wolimi oczkami" chyba, że sam je robię. Z reguły są to formy nawiązujące formą do "wolich oczek" choćby takie jak na zdjęciach. Pozdrawiam. Edytowane 2 Lutego 2012 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Dodam jeszcze, że "wole oczko" jest przynależne takim materiałom pokryciowym jak strzecha czy wór osikowy. W ostateczności można je pokryć płytką włóknocementową, łupkiem czy karpiówką. Natomiast krycie takich form dachówką zakładkową, blachodachówką czy pokryciami panelowymi z posypką mineralną choć teoretycznie na siłę możliwe to praktycznie uważam za nieporozumienie. Przyznam, że widziałem bardzo ładnie wykonane "wole oczka" tymi materiałami ale to wyłącznie zasługa doskonałych i wyrafinowanych kolegów dekarzy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 02.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 comeon,jeśli szukasz wykonawcy na swój daszek to sugeruje uderzyć właśnie do ( docent56 ) Paweł Jatczak . Zapraszam do obejrzenia całej galerii Pawłahttp://static.e-dach.pl/gallery/2314/0_af867494397fdb0f3188ee205a09fb0c45a265e4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts