Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kłopot z solarem - utrata ciepła w zasobniku - prośba o komentarz

Rhyacophila

Recommended Posts

Ile masz kolektorów i jakie masz zainstalowane???

Przy zastosowaniu mechanicznej pompy do napełniania nie ma żadnego znaczenia ilość kolektorów i układ rur, ilość zastosowanych syfonów.

Instalator poprawił instalacje zakładając zawór zwrotny ,na pytanie czy zasyfonowanie ciepłej rurki nie rozwiąże problemu usłyszałem że ciężko jest z odpowietrzeniem układu.

Od kiedy instalatorzy stosują mechaniczne pompy do napełniania nie ma żadnych problemów z odpowietrzaniem układu. Jak on po przeróbce odpowietrzał układ?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od kiedy instalatorzy stosują mechaniczne pompy do napełniania nie ma żadnych problemów z odpowietrzaniem układu. Jak on po przeróbce odpowietrzał układ?

No właśnie....

Stosowali mechaniczną pompę do napełniania, chodziła z 20 min po zamontowaniu zaworu.Ale to może lepiej dla mnie jak kiedyś będę chciał sam wymienić płyn i napełnić układ pompą ręczną.:) ....jak firma już nie będzie istniała.

Sensowny przepływ to ~4,2l/min.

To może doprecyzuje co mam w zestawie

Hewalex 2x ks2600 tlp ac, zbiornik 300l dwie wężownice, zestaw pompowy dwu drogowy, pompa wilo 15/6, elektroniczny przepływomierz , sterownik hewalex gh26, przewody długości ok 15 m spiro,.solary na dachu 45 * na południe

Panowie 'fachowcy ' ustawili mi przepływ na sterowniku -nominalny 6,5 l/m , pompę na biegu 1 a na pompie mechanicznej 3 rotametr rozkręcony na maxa.

Wiem że to nie ten wątek ale możne ktoś doradzi jak powinno być ustawione.... FACHOWO .

No właśnie....

Stosowali mechaniczną pompę do napełniania, chodziła z 20 min po zamontowaniu zaworu.Ale to może lepiej dla mnie jak kiedyś będę chciał sam wymienić płyn i napełnić układ pompą ręczną.:) ....jak firma już nie będzie istniała.

Samemu też można pompą ręczną ale trzeba mieć bardzo duże doświadczenie jak to samemu napełnić, na ogół samemu się nie udaje. Natomiast napełniając pompą mechaniczną trzeba też znać parę "myków"

Sensowny przepływ to ~4,2l/min.

Jeżeli zastosowano sterownik z automatyczną regulacją przepływu a taki zastosowano to rotametr rozkręcamy na max. Większość regulatorów taką funkcję posiada. Rotametr staje się wtedy tylko wskaźnikiem przepływu. Natomiast regulator automatycznie dobiera sam sobie przepływ przy zadanych parametrach.

To może doprecyzuje co mam w zestawie

Hewalex 2x ks2600 tlp ac, zbiornik 300l dwie wężownice, zestaw pompowy dwu drogowy, pompa wilo 15/6, elektroniczny przepływomierz , sterownik hewalex gh26, przewody długości ok 15 m spiro,.solary na dachu 45 * na południe

Panowie 'fachowcy ' ustawili mi przepływ na sterowniku -nominalny 6,5 l/m , pompę na biegu 1 a na pompie mechanicznej 3 rotametr rozkręcony na maxa.

Wiem że to nie ten wątek ale możne ktoś doradzi jak powinno być ustawione.... FACHOWO .

http://www.hewalex.pl/pliki/pobierz/sterownik-gh26-p07-instrukcja-obslugi.pdf

Strona 12/16, pkt. 5.5.

• 1 month później...
  • 5 months później...
Samemu też można pompą ręczną ale trzeba mieć bardzo duże doświadczenie jak to samemu napełnić, na ogół samemu się nie udaje. Natomiast napełniając pompą mechaniczną trzeba też znać parę "myków"

Jeżeli zastosowano sterownik z automatyczną regulacją przepływu a taki zastosowano to rotametr rozkręcamy na max. Większość regulatorów taką funkcję posiada. Rotametr staje się wtedy tylko wskaźnikiem przepływu. Natomiast regulator automatycznie dobiera sam sobie przepływ przy zadanych parametrach.

Po testach i obserwacjach w moim przypadku ustawienie rotametra na 4,4 dało optymalne ustawienie różnica między T1-T3wynosi między 12a 18 st

Po rozkręceniu rotametra na max nie nagrzewał tak szybko zbiornika i nie osiągał tak wysokiej temperatury między T1-T3 <12 st

Zauważyłem nowe zjawisko a mianowicie gdy zbiornik osiągnie powyżej 50* kocioł CO gazowy wyciąga wodę z zasobnika

W tym momencie kocioł jest włączony do podgrzewu cwu od początku miesiąca załączył sie tylko raz. Temperatura w kotle cały czas jest podobna jak w zasobniku

Jakieś pomysły na zablokowanie przepływu czy olać temat?

Powrót do kotła też ma zrobiony syfon?

Jak już pisałem wcześniej miałem problem z wyciąganiem ciepłej wody ze zbiornika przez solary.( Po założeniu zaworu zwrotnego problem znikł) Teraz mam to samo z kołem gazowym. Przy kotle jest zasyfonowanie ok 20 cm. Kocioł zaczyna wybierać ciepłą wodę że zbiornika jak solary nagrzewa zbiornik powyżej 50*

• 2 weeks później...
Sprawdź czy na wyłączonym z prądu kotle też ciepło jest tracone jeśli tak to jeszcze zamknij zawory na kotle.

Na ile masz nastawioną maksymalną temperaturę zbiornika w automatyce solar?

Po wyłączeniu kotła z prądu ciepła woda dalej jest tracona ale po zamknięciu zaworu na kotle już nie. Bardziej jestem za zaworem zwrotnym niż za syfonem. Jeśli zawór to gdzie na zasilaniu czy powrocie od kotła.

Temperatura max na solarnych 85*