Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - problem z sąsiadem.

Recommended Posts

Działka co dopiero kupiona i już zaczynaja się problemy...

Postanowiłam ogrodzić działkę.Poszłam więc zapytać o opinię sąsiada, z którego polem graniczy moja działka.Ten sąsiad sprzedał mi tę działkę w zeszłym roku.Oficjalnie to działka rolna, ale leży przy drodze.W sąsiedztwie jest zabudowa szeregowa.

Gdy powiedziałam, że chciałabym postawić ogrodzenie z siatki na fundamencie na granicy, zaczął robić problemy...Powiedział, abym ogrodzenie postawiła pięć metrów od granicy, bo inaczej to on nie da rady zaorać pola.Zdenerwowałam się, bo skoro działka ma 25 metrów szerokości to mam jeszcze ją zwęzić do 20 metrów?A co z tym pięciometrowym pasem między naszymi działkami?Ma tam rosnąć trawa?

Po dość ostrej dyskusji podpisał mi zgodę na budowę na granicy naszych działek, ale boję się, że jak zacznę budować to znowu zacznie robić problemy.

Myślałam już nawet, aby nie budować na granicy, tylko odsunąć się te 15 - 20 cm.

Dodam, że z sąsiadami z drugiej strony nie było problemów, bo uzgodniliśmy, że budujemy wspólnie na granicy.

Poradźcie proszę co robić?

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

edde ma rację, a przy okazji - spróbuj zrobić tzw ogrodzenie z plywającą podmurowką - jest top dość szybka wersja stawiania ogrodzenia, przy tym nie wymagająca rozkopywania ziemi tak głęboko jak tradycyjna podmurówka. Stawia się to w jeden dzień, po zabetonowaniu słupków. Szybko i bezboleśnie.

Działka co dopiero kupiona i już zaczynaja się problemy...

Powiedział, abym ogrodzenie postawiła pięć metrów od granicy, bo inaczej to on nie da rady zaorać pola.

Dodam, że z sąsiadami z drugiej strony nie było problemów, bo uzgodniliśmy, że budujemy wspólnie na granicy.

Poradźcie proszę co robić?

od strony pola odsuń ogrodzenie o 10 - 15 cm będziesz miał święty spokój.

Tylko wcześniej, weź jakiegoś milego geodetę, czy gościa który się na tym zna by wskazał ci gdzie masz wstawić słupki graniczne, takie zrobione zgodne z prawem. Zmiana granic czy przesuwanie słupków to paragrafka.

Może nie 5, ale z 15 cm by było od najbardziej wysuniętej części ogrodzenia do granicy. !0 cm to nie problem,a jak zolza będzie latała z linijką czy metrem nasyłała policję to nie będzie się czego czepiać.

Dziękuję za słowa wsparcia i nadzieję :)

Słupki graniczne już są wstawione, bo geodeta wkopał je, gdy ustalane były wymiary działki.Działka ma wymiary 25 x 145, więc jest co grodzić :)

Czyli mogę postawić fundament tak, aby jego zewnętrzna krawędź (od pola) kończyła się w miejscu, gdzie przecina się krzyżyk na kamieniu? Tak będzie ok?

Dziękuję za słowa wsparcia i nadzieję :)

Słupki graniczne już są wstawione, bo geodeta wkopał je, gdy ustalane były wymiary działki.Działka ma wymiary 25 x 145, więc jest co grodzić :)

Czyli mogę postawić fundament tak, aby jego zewnętrzna krawędź (od pola) kończyła się w miejscu, gdzie przecina się krzyżyk na kamieniu? Tak będzie ok?

lepiej się odsuń te kilkanaście cm od granicy

może się okazać, że granica nie idzie całkiem w linii prostej

odsuwając się te 15 zostawiasz sobie zapas na ewentualne błędy

gdy wykonasz ogrodzenie idealnie w granicy

może się okazać, że miejscami fundament wchodzi na pole sąsiada

a wtedy każe Ci to rozebrać

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Kłaniam się wszystkim w tym temacie!

Szukam natchnienia na typ ogrodzenie się od od sąsiada, który zaraz za granica ma drogę manewrową, która codziennie chodzą jego pracownicy, rano i popołudniu oraz w przerwie śniadaniowej. Sam sąsiad jest ok ale chciałbym się odgrodzić z uwagi tych pracowników oraz nasze duże okno w salonie, na parterze, od strony jego działki.

Są dwa ekstrema - mur 2,2m lub zwykła siatka ja szukam czegoś pomiędzy co pozwoli zachować dobre relacje są sąsiedzkie, jednocześnie skutecznie zasłaniając i odgradzając naszą działkę. Google'owałem już ale nic mi nie przychodzi do głowy, może ktoś ma podobny przypadek...