surgi22 28.07.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Jak długo należy odczekac od wylania wieńca betonowego pod murłate ( beton c20/25) aby nie doszło do poluzowania srub mocujących murłatę? Wystarczy 8-10 dni , czy twardo odczekac 2 tygodnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 29.07.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 wydaje mi się, że jeżeli szpilki pod murłaty masz z dospawanymi wąsami to 5-7 dni spokojnie wystarczy, no chyba, że ekipa twardo będzie stawiać dach i układać np. dachówkę i zrobią to w ciągu tygodnia to może lepiej chwile dłużej zaczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.07.2011 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Rolę szpilek pełnią śruby 12 z nakręconymi od dołu szerokimi na 5 cm podkładkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.07.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Złe rozwiązanie. Musisz poczekać bo inaczej zamielisz i śrub możesz nigdy nie dokręcić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.07.2011 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Poczekać ale ile ? 2 tygodnie ? 3 tygodnie ? rok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.07.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Minimum 2 tygodnie. Pełną wytrzymałość beton uzyskuje po 28 dniach. Powinieneś zapytać tego kto Ci doradził zastosować takie śruby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.07.2011 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Dziekuję za odpowiedź , myślałem poczatkowo o 7-10 dniach ale moge zaczekać do zalecanych 14 dni . A co do zastosowania śrub nie jest to taki zły pomysł jak uważasz - pod warunkiem odczekania tych 14 dni. Wykonawca wiadomo chce iścc do przodu lecz to ostatecznie ja podejmuję decyzje o tzw. przerwach technologicznych ( tez uważam że droga na skróty to czesto droga do nikąd ). Dzieki za utwierdzniu w słuszności czekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.08.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Śruba jest dobrym pomysłem o ile jest wygięta w kształcie litery "L" lub ma dospawany element uniemożliwiający jej obrócenie. W przypadku zastosowania śruby z łbem sześciokątnym sam jej łeb nie stanowi takiego zabezpieczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.08.2011 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Uszczegóławiając to nie śruba ale pręt gwintowany 12 fi z dwoma nakrętkami pomiedzy którymi skręcona podkładka średnicy 5 cm siedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.08.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Od śruby to się niczym nie różni a jak spodnia nakrętka nie przyspawana to może się zdarzyć, że ten pręt się wykręci. A wystarczyło tylko zagiąć ten pęt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.08.2011 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Przepraszam Wilhelmi ale próbowałeś kiedyś obrócić śrubę krórej 25 cm jest zabetonowane w betonie C20/C25 a dole śruby są dodatkowo dwie skontrowane nakrętki z 5cm szerokości podkladką ? Mam propozycję jezeli będziesz w stanie poluzować śrube w betonie przed zerwaniemgwintu to stawiam zgrzewnkę chłodnego browaru lub coś bardziej procentowego ( wedle uznania ), budowa w Ksawerowie ( 5 min od Portu Lódź ) więc może się skusisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.08.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 (edytowane) W swojej wypowiedzi użyłem stwierdzenia: ... to może się zdarzyć, że ten pręt się wykręci... ============== Nie napisałem więc, że się na pewno wykręci. To Ty pytasz ja zaś tylko staram się w miarę swojej wiedzy i doświadczenia Ci doradzić i to tyle. Zdarzyło mi się kilkakrotnie obrócić takie pręty. W 90% przypadków te pręty (śruby) są wciskane w beton po zalaniu a nie zalewane betonem. No i oczywiście za nic nie musisz mnie przepraszać. Pozdrawiam. Edytowane 7 Sierpnia 2011 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.08.2011 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 OK Ok dzięki za poradę odczekania z montarzem więźby po wylaniu wieńca ( bo utwierdziła mnie o jego konieczności ). PS Propozycja obrotu śruby ciągle aktualna Zapraszam jak masz chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.08.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Bardzo dziękuję za zaproszenie. Nie wiem tylko czy uda mi się w najbliższym czasie popróbować Twoich śrub gdyż wykonuję dach poza Łodzią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts