Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile poczekac od wylania wieńca?

surgi22

Recommended Posts

Dziekuję za odpowiedź , myślałem poczatkowo o 7-10 dniach ale moge zaczekać do zalecanych 14 dni . A co do zastosowania śrub nie jest to taki zły pomysł jak uważasz - pod warunkiem odczekania tych 14 dni. Wykonawca wiadomo chce iścc do przodu lecz to ostatecznie ja podejmuję decyzje o tzw. przerwach technologicznych ( tez uważam że droga na skróty to czesto droga do nikąd ). Dzieki za utwierdzniu w słuszności czekania.

Śruba jest dobrym pomysłem o ile jest wygięta w kształcie litery "L" lub ma dospawany element uniemożliwiający jej obrócenie. W przypadku zastosowania śruby z łbem sześciokątnym sam jej łeb nie stanowi takiego zabezpieczenia. Pozdrawiam.

Przepraszam Wilhelmi ale próbowałeś kiedyś obrócić śrubę krórej 25 cm jest zabetonowane w betonie C20/C25 a dole śruby są dodatkowo dwie skontrowane nakrętki z 5cm szerokości podkladką ? Mam propozycję jezeli będziesz w stanie poluzować śrube w betonie przed zerwaniemgwintu to stawiam zgrzewnkę chłodnego browaru lub coś bardziej procentowego ( wedle uznania ), budowa w Ksawerowie ( 5 min od Portu Lódź ) więc może się skusisz.

W swojej wypowiedzi użyłem stwierdzenia:

... to może się zdarzyć, że ten pręt się wykręci...

==============

Nie napisałem więc, że się na pewno wykręci.

To Ty pytasz ja zaś tylko staram się w miarę swojej wiedzy i doświadczenia Ci doradzić i to tyle. Zdarzyło mi się kilkakrotnie obrócić takie pręty. W 90% przypadków te pręty (śruby) są wciskane w beton po zalaniu a nie zalewane betonem. No i oczywiście za nic nie musisz mnie przepraszać. Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi