Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Antresole płatne?

aniołeq

Recommended Posts

Antresolę wybudował wykonawca budynku, bez planu, takie widzi mi się, gdyż mieszkanie dostał w rozliczeniu za pracę, ja w części odkupiłam od niego, a cesja przepisał w spółdzielni na mnie.

Właściwie to nie sa mi potrzebne, zwłaszcza, że na jednej powyżej 140cm jest tylko powierzcni 1,91m2, a na drugiej 4m2.

Czyli jak mam to rozegrać?? Zabudować, z tym, że obmiary lokali były pod nieobecność przyszłych lokatorów.

W jaki sposób można się dostać na te antresole ? Schody ? Drabina ?

Może to są tylko duże szafki wiszące, częściowo betonowe ? ;)

Powierzchnię parapetów też doliczyli do powierzchni użytkowej lokalu ?

Za łóżko piętrowe też policzą podwójną stawkę ? A jeśli górny materac będzie leżał na betonowej płycie umocowanej do ściany ;)

A tu parę cytów:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75 poz. 690 z dnia 15 czerwca 2002 r. z późniejszymi zamianami)

§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

19) antresoli - rozumie się przez to górną część kondygnacji lub pomieszczenia znajdującą się nad przedzielającym je stropem pośrednim o powierzchni mniejszej od powierzchni tej kondygnacji lub pomieszczenia, niezamkniętą przegrodami budowlanymi od strony wnętrza, z którego jest wydzielona,

23) powierzchni wewnętrznej budynku - rozumie się przez to sumę powierzchni wszystkich kondygnacji budynku, mierzonej po wewnętrznym obrysie przegród zewnętrznych budynku na poziomie podłogi, bez pomniejszenia o powierzchnię przekroju poziomego konstrukcji i przegród wewnętrznych, lecz z powiększeniem o powierzchnię antresoli, jeżeli występują one na tych kondygnacjach,

§ 66. W celu zapewnienia dostępu do pomieszczeń położonych na różnych poziomach należy stosować schody stałe, a w zależności od przeznaczenia budynku - również pochylnie odpowiadające warunkom określonym w rozporządzeniu.

§ 72. 1. Wysokość pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi powinna odpowiadać wymaganiom określonym w poniższej tabeli, jeżeli przepisy odrębne, w tym dotyczące pomieszczeń pracy i pomieszczeń służby zdrowia, nie określają innych wymagań:

[z grubsza - pomieszczenia usytuowane na antresoli - minimalna wysokość w świetle = 2,2m]

Niestety. Cytowane rozporządzenie MI nie ma zastosowania. Pozwolenie na budowę zostało wydane PRZED wejściem w życie owego rozporządzenia. W związku z tym obowiązuje Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z 14.12.1994 z późniejszymi zmianami, tekst jednolity Dz. U. nr 15 z 1999, poz. 144. Jest to obwieszczenie MSWiA i wejściu w życie tekstu jednolitego ww. rozporządzenia.

Nie żebym bronił spółdzielni - jedziemy na tym samym wózku. :(

Ale powołany przez Radę Nadzorczą rzeczoznawca budowlany stwierdził, że wg. PN należy wliczyć pow. antresoli do obmiaru. Nie ma jeszcze decyzji zarządu co do płacenia. Na pewno zostaną odliczone od ceny prace wykonane na zlecenie lokatorów i rozliczone z wykonawcami.

W Twoim przypadku, możesz umówić się z wykonawcą (Zych ?), że napisze Ci ile w cenie Twojego mieszkania jest doliczone za wykonanie antresoli np. tynkai, instalacje, dodatkowe okna dachowe, schody których nie ma...

To na razie jest tyle co mogę doradzić.

Wspomnę jeszcze, że jeden z członków Rady Nadzorczej też ma ten problem i jest naszym sojusznikiem. Rozmawiałem z nim wczoraj i poposiłem o zadanie kilku pytań rzeczoznawcy, które mogą spowodować, że nie będziemy płacić za te antresole.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości i mocnych nerwów ;)