aniołeq 10.03.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Pytanie dotyczy antresoli, której nie ma w planie, a została wybudowana przed oddaniem lokalu i teraz spółdzielnia chce mi doliczyć ją do ceny mieszkania jako powierzchnię uzytkową. Jak to wygląda prawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.03.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Zalezy co masz w umowie napisane, wg jakiej normy sa liczone powierzchnie, jaka jest jej wysokosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.03.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Kto tę antresolę wybudował?Czyja to była inicjatywa?Czy chcesz z niej korzystać? Jeśli jest ona Tobie zbędna to zrządzaj przekazania mieszkania w stanie określonym w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołeq 10.03.2004 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Antresolę wybudował wykonawca budynku, bez planu, takie widzi mi się, gdyż mieszkanie dostał w rozliczeniu za pracę, ja w części odkupiłam od niego, a cesja przepisał w spółdzielni na mnie. Właściwie to nie sa mi potrzebne, zwłaszcza, że na jednej powyżej 140cm jest tylko powierzcni 1,91m2, a na drugiej 4m2.Czyli jak mam to rozegrać?? Zabudować, z tym, że obmiary lokali były pod nieobecność przyszłych lokatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołeq 10.03.2004 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 aha, według normy PN 70-B-02365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.03.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Podstawa to zapisy w umowie, potem mozesz sie powołac na norme - wg niej to nie sa powierzchnie uzytkowe ze wzgledu na male wysokosci. Trudno zatem wymagac abyc placil za nie jak za powierzchnie pelnowartosciowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 10.03.2004 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 W jaki sposób można się dostać na te antresole ? Schody ? Drabina ? Może to są tylko duże szafki wiszące, częściowo betonowe ? Powierzchnię parapetów też doliczyli do powierzchni użytkowej lokalu ? Za łóżko piętrowe też policzą podwójną stawkę ? A jeśli górny materac będzie leżał na betonowej płycie umocowanej do ściany A tu parę cytów: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75 poz. 690 z dnia 15 czerwca 2002 r. z późniejszymi zamianami) § 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: 19) antresoli - rozumie się przez to górną część kondygnacji lub pomieszczenia znajdującą się nad przedzielającym je stropem pośrednim o powierzchni mniejszej od powierzchni tej kondygnacji lub pomieszczenia, niezamkniętą przegrodami budowlanymi od strony wnętrza, z którego jest wydzielona, 23) powierzchni wewnętrznej budynku - rozumie się przez to sumę powierzchni wszystkich kondygnacji budynku, mierzonej po wewnętrznym obrysie przegród zewnętrznych budynku na poziomie podłogi, bez pomniejszenia o powierzchnię przekroju poziomego konstrukcji i przegród wewnętrznych, lecz z powiększeniem o powierzchnię antresoli, jeżeli występują one na tych kondygnacjach, § 66. W celu zapewnienia dostępu do pomieszczeń położonych na różnych poziomach należy stosować schody stałe, a w zależności od przeznaczenia budynku - również pochylnie odpowiadające warunkom określonym w rozporządzeniu. § 72. 1. Wysokość pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi powinna odpowiadać wymaganiom określonym w poniższej tabeli, jeżeli przepisy odrębne, w tym dotyczące pomieszczeń pracy i pomieszczeń służby zdrowia, nie określają innych wymagań: [z grubsza - pomieszczenia usytuowane na antresoli - minimalna wysokość w świetle = 2,2m] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniołeq 11.03.2004 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Jesteś Wielki! No niestety nie ma schodów i jak na razie to drabina. Jeśli jednak te normy z Rozp. nie wystarczą i znajda coś jeszcze to chyba będzie po antresolach. Dziękuję Ci bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janoush 12.03.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Niestety. Cytowane rozporządzenie MI nie ma zastosowania. Pozwolenie na budowę zostało wydane PRZED wejściem w życie owego rozporządzenia. W związku z tym obowiązuje Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z 14.12.1994 z późniejszymi zmianami, tekst jednolity Dz. U. nr 15 z 1999, poz. 144. Jest to obwieszczenie MSWiA i wejściu w życie tekstu jednolitego ww. rozporządzenia. Nie żebym bronił spółdzielni - jedziemy na tym samym wózku. Ale powołany przez Radę Nadzorczą rzeczoznawca budowlany stwierdził, że wg. PN należy wliczyć pow. antresoli do obmiaru. Nie ma jeszcze decyzji zarządu co do płacenia. Na pewno zostaną odliczone od ceny prace wykonane na zlecenie lokatorów i rozliczone z wykonawcami. W Twoim przypadku, możesz umówić się z wykonawcą (Zych ?), że napisze Ci ile w cenie Twojego mieszkania jest doliczone za wykonanie antresoli np. tynkai, instalacje, dodatkowe okna dachowe, schody których nie ma... To na razie jest tyle co mogę doradzić. Wspomnę jeszcze, że jeden z członków Rady Nadzorczej też ma ten problem i jest naszym sojusznikiem. Rozmawiałem z nim wczoraj i poposiłem o zadanie kilku pytań rzeczoznawcy, które mogą spowodować, że nie będziemy płacić za te antresole. Pozdrawiam i życzę wytrwałości i mocnych nerwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts