pmgruch 29.07.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 witam,chciałem się doradzić jak zabezpieczyć tarcice na okres oczekiwania na cieśli. Wczoraj miałem dostawę więźby, ekipę mieliśmy mieć w ciągu tygodnia, z w tym że dziś w trakcie rozmowy poinformali nas że będą w ciagu trzech tygodni (warunki atmosferyczne spowolniły prace na wcześniej zaplanowanych robotach). I teraz pytanie jak zabezpieczyć więźbe aby nie uległa deformacji, czy wystarczy poszczególne elementy poprzekładać łatami, czy dodatkowo przykrywać, czy jeszcze jakoś inaczej... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 29.07.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 na pewno przekładana łatami na wypoziomowanym podłożu (dylatacja od ziemi), przykryłbym tylko z góry jakąś plandeką - bezpośrednio przed deszczem, żeby się nie zakisiło a bokami mógł hulać wiatr 3 tyg to niby nie długo ale mi nie chciało się łat rozpakować (spięte przyjechały bez przekładek) i po 3 dniach miałem już eSy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronia 30.07.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 ja tez oczekuje na ciesli ale od 3 miesięcy, od tego czasu szkielet więzby jest juz zamontowany na dachu, przed położeniem drzewo było zaimpregnowane boramaxem i w takim stanie znajduje się na dachu, teraz pytanie czy je impregnowac jeszcze raz, jesli tak to jakim środkiem, przyznam że i drochę sie zeschło i troche przyczerniało, a w ostatnim czasie przez ciagle deszcze nawet nie obsycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.07.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Bronia wbrew pozorom twoje drewno szybciej schnie niż w sztapli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronia 30.07.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 no tak czy tylko takie schnięcie konstrukcji przez taki czas nie osłabi drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronia 02.08.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 nikt nie odpowiadawięc zapytam jeszcze raz więzba zamiontowana na dachu stoi 4 miesiace czy ja jeszcze raz impregnować robiłem to przed montażem boramaxem, czy zastosować inny srodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 02.08.2011 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 wydaje mi się, że jeżeli przed słożeniem konstrukcji zaimpregnowałem dobrze drzewo i impregnat zdąrzył wchłonąć (zreguły producenci podają czas schnięcia 48-72 godzin) to chyba nie ma już sensu impregnować po raz wtóry.A jeżeli już zdecydowałbyś się na powtórną impregnację to ty samym środkiem, który stosowałeś wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronia 03.08.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 podbijam pytanie drzewo na plaszczyznach cięć miejscami przyciemniało czy wystarczy prysnąć boramaxem czy jeszcze cos dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 09.08.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Myśmy poprzekładali cegłami i przykryliśmy plandeką z góry. Leży tak już prawie dwa miesiące. Niedługo bierzemy się za układanie. Spotkałam się z opiniami, że lepiej jest, by drewno poleżało i wyschło przed kładzeniem. Ile w tym prawdy, nie wiem - na pewno będzie lżejsze do wyciągania na dach. W tartaku powiedzieli, że nie ma przeciwwskazań do tego, by drewno leżało nawet kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts