bartosz11 29.07.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Witam Chciałbym zamontować sobie przed wejściem do domu oświetlenie, które byłoby sterowane czujnikiem ruchu oraz zwykłym włącznikiem. Zasada działania ma być następująca: - jeśli włącznik jest włączony to światło się pali, a czujka ruchu nie ma na nie wpływu- jeśli włącznik jest wyłączony, światło jest załączane przez czujkęJak to zrobić? Kabelki są już w ścianach, wyłącznik jest zwykły (nie świecznikowy), wymiana jest możliwa. Pozdrobartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.07.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Jak to zrobić? Kabelki są już w ścianach, wyłącznik jest zwykły (nie świecznikowy), wymiana jest możliwa. Noooo właśnie, kabelki są w ścianach tylko pomysły na ich wykorzystanie się skończyły.... Jest kilka rozwiązań, najprostsze i bez kombinacji to wykorzystanie wyłącznika schodowego. Zacisk wspólny wyłącznika (wyjście) podłączasz do lampy. Jeden z zacisków (wejście 1) podłączasz do fazy. Drugi z zacisków (wejście 2) podłączasz do wyjścia z czujki ruchu. Czujka ruchu pracuje zawsze, jedynie jej wyjście jest odłączone lub podłączone do lampy przez wyłącznik schodowy. Elektryk ogranie ten temat myślami, ale jeśli opis jest niejasny to narysuje jakiś szkic węglem i wrzucę dla potomnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz11 31.07.2011 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 to narysuje jakiś szkic węglem i wrzucę dla potomnych. O to to to!!! Ja poproszę o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 03.08.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 temat już był poruszany na forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?160328-Lampa-z-czujką-zapalana-włącznikiem-czy-można&p=4106534#post4106534 gdzieś jeszcze był schemat ale nieelektrykowi nigdy nie polecam robić to samemu Pozdrowienia Staszek 1/2 Marioli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkakos 22.04.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja też jestem bardzo zadowolona z czujników. To duża oszczędność. Nie miałam instalacji elektrycznej przygotowanej pod czujniki ruchu, ale znalazłam czujnik do wkręcenia w miejsce żarówki. Świetna sprawa! Tylko trzeba pamiętać, żeby był skierowany w dół, więc kupując warto zwrócić uwagę na rodzaj swojego żyrandola. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez majkakos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.04.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Ja też jestem bardzo zadowolona z czujników. To duża oszczędność. Nie miałam instalacji elektrycznej przygotowanej pod czujniki ruchu, ale znalazłam czujnik do wkręcenia w miejsce żarówki: https://www.e-kupiec.com.pl/b51-ses45wh-oprawka-zarowki-z-czujnikiem-ruchu-e27-led-360.html Świetna sprawa! Tylko trzeba pamiętać, żeby był skierowany w dół, więc kupując warto zwrócić uwagę na rodzaj swojego żyrandola. A od kiedy to instalacja musi być przygotowana pod czujnik ruchu. Przecież to odbiornik energii jak każdy typ oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 04.10.2018 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 odgrzeję temat...Czy da rade takie coś podłączyć gdy od włącznika do lampy mam kabel 3 żyłowy?Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiterBo 09.10.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 takie coś da się wykonać tylko i wyłącznie przy przewodzie 3 żyłowym.L - faza ( do zasilenia czujnika ruchu)N- neutralnyŻółty- faza ( puszczona przez włącznik). Ja kupowałem lampę z castormay LEDowa z czujnikiem ruchu i zmierzchu, wiem że musiałem coś przerabiać wewnątrz lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.10.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 takie coś da się wykonać tylko i wyłącznie przy przewodzie 3 żyłowym. L - faza ( do zasilenia czujnika ruchu) N- neutralny Żółty- faza ( puszczona przez włącznik). Ja kupowałem lampę z castormay LEDowa z czujnikiem ruchu i zmierzchu, wiem że musiałem coś przerabiać wewnątrz lampy. Następny specjalista od elektryki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts