deerrr 29.07.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Witam, Mam pewien problem z wentylacją mechaniczną (rekuperacją) w mieszkaniu Po zaprojektowaniu i wykonaniu okazało się, że instalacja generuje na nawiewnikach wysoki poziom hałasu: Parametry instalacji:1. Centrala Pro-Vent Mistral 250 Econo (4 biegi wysterowane przez sterownik)2. Kanały są wykonane z przewodów stałych ocynkowanych (DN 100 i DN 80). Projektantka mówiła, że obliczenia hydrauliczne dopuszczają takie średnice) 3. Nawiewniki 190x190 prostokątne zamontowane są na skrzynkach rozprężnych wraz z przepustnicami ręcznymi (wszystkie elementy są firmy Klimat Solec) Moje pomysły (i nie tylko) na poprawę pracy instalacji:1. Zastosowanie innych nawiewników o lepszych parametrach redukujących szum o ile będą pasować na skrzynki rozprężne. Może znacie jakieś?2. Zastosowanie tłumików na wyjściu i powrocie z centrali. Podobno wystarczy wstawić odcinek szerokiego kanał najlepiej elastyczny o średnicy np. DN 315 Uwaga: Nie ma możliwości wymiany instalacji na np. Flex. Wszystko jest już zabudowane. Hałas w sypialni pojawia się już na I biegu (jest to uciążliwe nocą), natomiast na biegach wyższych hałas pojawia się również w innych pomieszczeniach. Czy istnieje możliwość pomiaru hałasu z nawiewników? czy są jakieś normy które to regulują? Proszę o wyrażenie opinii i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc (jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe dane dot. instalacji, schemat, rysunki, zdjęcia oczywiście podeśle na mail-a. Nie ma możliwości przesłania przez forum) PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 29.07.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 a co na Twoje problemy powiada owa projektantka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 29.07.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Trzeba wstawić tłumik hałasu za centralą, o ile go tam nie ma, rodzaj tłumika powinna dobrać projektantka na podstawie charakterystyki akustycznej centrali.Można też próbować wyłożyć skrzynki rozprężne wełną mineralną twardą, zmniejszy hałas przy umiejętnym wyłożeniu.Sam od dwóch lat nie zbudowałem ani jednej instalacji na kanałach sztywnych, właśnie z powodu hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.07.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 a może to centralka tak sieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deerrr 29.07.2011 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 a co na Twoje problemy powiada owa projektantka? Kontakt się urwał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deerrr 29.07.2011 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Trzeba wstawić tłumik hałasu za centralą, o ile go tam nie ma, rodzaj tłumika powinna dobrać projektantka na podstawie charakterystyki akustycznej centrali. Słyszałem, również opinie o zastosowaniu dużej średnicy Sonoflex-a jako tłumika. Czy to ma sens? Czy nie warto się bawić w takie prowizorki Można też próbować wyłożyć skrzynki rozprężne wełną mineralną twardą, zmniejszy hałas przy umiejętnym wyłożeniu. Skrzynki nawiewne posiadają już wyciszenie z wełny - oryginalnie Sam od dwóch lat nie zbudowałem ani jednej instalacji na kanałach sztywnych, właśnie z powodu hałasu. Dziś z tą wiedzą też bym tak zrobił. Miało być profesjonalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deerrr 29.07.2011 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 a może to centralka tak sieje? Centralka również sieje, jest dość blisko, ale na to nie ma już rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.07.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 brak zrozumienia zasad przy montażu, brak myślenia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deerrr 30.07.2011 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 brak zrozumienia zasad przy montażu, brak myślenia, Myślę, że sieje, nie jestem do końca pewien. To jest ostatnia kondygnacja z dachem płaskim wiec umieszczenie centralki tam gdzie jest umieszczona było jedynym rozwiązaniem. Myślę, że jeśli uporządkuje się sprawy z tłumikami i nawiewnikami powinno załatwić problem. Niestety nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.07.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 siać nie powinno to pewne. Co to za kanały sztywne ocynkowane? Skoro nie ma możliwości wymiany kanałów a to się wydaje najrozsądniejsze, kombinuj z tymi tłumikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deerrr 30.07.2011 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Kanały sztywne ocynkowane o przekroju okrągłymTłumiki dwa, na powrocie i wyjściu z centrali na mieszkanie?Tłumiki oryginalne czy kawałek przewodu Sonoflex o dużej średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 30.07.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Wrzuć jakieś zdjęcie centrali i podłączeń, to coś wymyślę.Masz protokół z prób wydajności instalacji? To też załącz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts