Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek dla kogoś z branży :)

house4live

Recommended Posts

Jak powszechnie wiadomo: "szewc bez butów chodzi" :)

Kochani moi w przyszłym roku planuję ruszać dopiero z budową domku, ale z premedytacją zakładam ten temat właśnie teraz. Wiadomo okres letni mniejszy ruch w naszej branży, dlatego mam szczerą nadzieję, że temat ten bardzo mocno się rozwinie do czasu gdy zdecyduję się na co i jak:)

Planuję zakup wkładu Varia Bh-3S. Nie planuję żadnego DGP. Obudowa prosta zimna (Super Isol + rama z Nero Maraquina).

Co sądzicie o moim pomyśle na kominek. Komin będzie systemowy Schiedel Fi200. Domek 140 m2, salon 40m2. Budowany z Purothermu.

Macie dla mnie jakieś ciekawe alternatywy:)?

Może chcecie mnie nawrócić w jakiś moich poglądach na tą sprawę:)???

Fajny temat ciekawe jak się rozwinie ?? Na początek zaczynam:stirthepot: : Mam bardzo podobny do Bh ... Jest tylko jeden problem salon 40 metrów przy tak wielkiej szybie możesz zamienić na saunę:( .. No chyba że ..salon jest otwarty na resztę domu i ciepło grawitacyjnie szybko odpłynie z okolic kominka . Załącz projekt domu . Komin fi 200 ?? Czy to aby nie podpucha ??? "Nasze Romotop" maja wylot spalin fi 180 ...;)

No właśnie strasznie zależy mi na dużej podnoszonej szybie, ten kominek ma być estetycznym centrum salonu. Na tą chwilę nie oczekuję od niego niczego więcej niż bezawaryjności (dlatego Spartherm) jak i ogromnej wizji ognia (dlatego ten model), a do tego strasznie podoba mi się wykończenie wkładów 3S :)

Oto link do mojego projektu:

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/wiera/0/331

Na aktualnym etapie istnieje możliwość właściwego rozplanowania wszelkich spraw dotyczących kominka.

Właściwe rozplanowania, zaplanowanie umożliwi skuteczne i efektywne ogrzewanie kominkiem budynku.

Jedno, dwukrotne palenie na dobę zapewni efektywną temperaturę.

Temperaturę pochodzącą z najlepszego, najzdrowszego ciepła oddawanego do pomieszczeń promieniowaniem.

Jako, że znajdujemy się w takiej a nie innej strefie klimatycznej, bez ogrzewania nie ma możliwości przeżycia w budynku.

Czyli ogrzewanie efektywne, tanie to podstawa, potem inne sprawy typu prąd, woda, itp.

Edytowane przez bohusz

Masz wybrany wkład.. po co więc pytasz ?? A tak na marginesie wersja 3S nie jest zbyt praktyczna..

Hmmm, nie jest zbyt praktyczna, dlaczego? Montowałem do tej pory 4S. Natomiast uwagę na 3S zwróciłem ze względu na ten design:)

Mam wybrany wkład, natomiast tylko krowa nie zmienia poglądów, a nóż ktoś zaproponuje mi coś ciekawszego, o czym sam bym na tą chwilę nie pomyślał:)

Myślałem jeszcze o wkładach MCZ, ale nie mam z nimi bezpośredniego do czynienia:(

Na aktualnym etapie istnieje możliwość właściwego rozplanowania wszelkich spraw dotyczących kominka.

Właściwe rozplanowania, zaplanowanie umożliwi skuteczne i efektywne ogrzewanie kominkiem budynku.

Jedno, dwukrotne palenie na dobę zapewni efektywną temperaturę.

Temperaturę pochodzącą z najlepszego, najzdrowszego ciepła oddawanego do pomieszczeń promieniowaniem.

Jako, że znajdujemy się w takiej a nie innej strefie klimatycznej, bez ogrzewania nie ma możliwości przeżycia w budynku.

Czyli ogrzewanie efektywne, tanie to podstawa, potem inne sprawy typu prąd, woda, itp.

Dokładnie tak:) teraz jest odpowiedni moment na podejmowanie kluczowych decyzji dotyczących różnych elementów mojego przyszłego domku:)

A wiadomo, że będąc w tej branży jakiś już czas wyrobiłem sobie opinie na pewne tematy, być może błędne, dlatego też założyłem ten temat i chciałbym z Wami o tym porozmawiać:)

A wiadomo, że będąc w tej branży jakiś już czas wyrobiłem sobie opinie na

pewne tematy, być może błędne, dlatego też założyłem ten temat i chciałbym z

Wami o tym porozmawiać:)

Raczej z tego co wiem to nie ma tu jasnowidzów, aby poznać te Twoje wyrobione opinie.

Może napisz jak planujesz wykorzystać ogromne ilości ciepła uzyskiwane z spalania drewna:

- czy planujesz je tradycyjnie tak jak w drastycznej większości instalowanych palenisk puścić je do komina niszcząc go powoli

- czy może jako osoba z branży Masz opracowane własne rozwiązania pozwalające na optymalny i wydajny odzysk ciepła z spalin.

A może stosujesz rozwiązania innych firm z branży kominkowej.

Bo przecież jako osoba z branży doskonale sobie zdajesz sprawę, że zastosowanie takich różnych rozwiązań pozwalają na lepsze jakościowo spalanie, drastyczne zmniejszenie ilości spalanego drewna potrzebne do uzyskania żądanych efektów.

Zmniejszenie ilości spalanego drewna to wymierne korzyści finansowe, drastycznie mniejsza ilość czasu i pracy związana z obsługą kominka.

Sam wybór paleniska to zostaw sobie spokojnie jak już konkretnie będziesz go potrzebował. Przecież piszesz, że planujesz budowę na następny rok, a do tego czasu będzie wiele nowych.

Aby poznać najnowsze, aktualne technologie budowy nowoczesnych kominków, zawsze możesz skorzystać z szkoleń praktycznych, przykładowo u kominki Piotr Batura. Na takim praktycznym szkoleniu zobaczysz również naocznie ile ciepełka wpuścisz do komina podłączając do niego bezpośrednio wkład kominkowy.

Edytowane przez bohusz

Tego jeszcze nie było - fachowiec od kominków potrzebuje porady jaki wkład u siebie zamontować:jawdrop: ;)

Wrzuć projekt domu to ci zaproponujemy rozwiązanie jak efektywnie i ekonomicznie ogrzać Twój domek kominkiem :)

A co tak kolegę dziwi.Chociaż jeden odważny.Mnie osobiście dziwi fakt ,że tak od razy zrezygnował z DGP.Dlaczego?

O ile dobrze kojarzę tego kolegę z branży , a mam wrażenie że dobrze kojarzę, to szkolenie u Piotra może go tylko .. rozerwać towarzysko.

Oj widzę Mistrzu, że kolejny raz wkładasz kij w mrowisko...

Po co to robisz?

Uważasz, że poziom szkoleń praktycznych u Piotra jest niski i program nie obejmuje praktycznych, nowoczesnych technik budowy kominków?

Myślisz Mistrzu, że Piotr stoi w miejszu i prezentuje na szkoleniach stare techniki?

Edytowane przez bohusz

A co tak kolegę dziwi.Chociaż jeden odważny.Mnie osobiście dziwi fakt ,że tak od razy zrezygnował z DGP.Dlaczego?

a dziwi, dziwi... właśnie to, że kolega z branży o takie rzeczy pyta. Ciekawy jestem jak swoim klientom odpowiada na tak zadane pytanie, bo ja niemal codziennie spotykam się z takim dylematem...

ps.

a mój pomysł na kominek to małe i ekonomiczne palenisko piecowe, lub biopalenisko (np Rath), w którym spaliłbym nie więcej jak 15kg drewna na dobę. Oczywiście z odzyskiem ciepła ze spalin w ciepłej zabudowie z hypokaustum, plus energooszczędny dom zaprojektowany pod główne źródło ciepła, którym byłby pieco-kominek. Alternatywnym źródłem ogrzewania byłby grzejniki elektryczne. Na razie budowy nowego domu nie planuję, mam jeszcze mnóstwo planów inwestycyjnych związanych z firmą ale mam nadzieję, że w przyszłości taki domek wybuduję.

skomplikowany projekt , przy marnej funkcjonalności pomieszczeń , pokoje po 13m2 po wstawieniu mebli to niestety klity

Mam inny dom wg projektu z tej samej pracowni. Być może autor wątku, podobnie jak ja, wielkością sypialni zamierza swoje dzieci jak najszybciej zmusić do opuszczenia rodzinnego gniazdka? :-))

a dziwi, dziwi... właśnie to, że kolega z branży o takie rzeczy pyta. Ciekawy jestem jak swoim klientom odpowiada na tak zadane pytanie, bo ja niemal codziennie spotykam się z takim dylematem...

ps.

a mój pomysł na kominek to małe i ekonomiczne palenisko piecowe, lub biopalenisko (np Rath), w którym spaliłbym nie więcej jak 15kg drewna na dobę. Oczywiście z odzyskiem ciepła ze spalin w ciepłej zabudowie z hypokaustum, plus energooszczędny dom zaprojektowany pod główne źródło ciepła, którym byłby pieco-kominek. Alternatywnym źródłem ogrzewania byłby grzejniki elektryczne. Na razie budowy nowego domu nie planuję, mam jeszcze mnóstwo planów inwestycyjnych związanych z firmą ale mam nadzieję, że w przyszłości taki domek wybuduję.

Poniosło cie z tymi greckimi wynalazkami i także twierdze .że takiego domu nie wybudujesz bo nie jest na miarę naszego wieku.Za rok np tu np. na tym forum przedstawisz inne równie doskonałe monstrum super energooszczędne.

p.s no i te 15 kg drewna to śmiem twierdzić ,że to odzysk na maxa.Czy ty wiesz o czym mówisz jako branżysta ?Czy poprawiasz nadszarpniętą reputację?

Edytowane przez niktspecjalny