Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek dla kogoś z branży :)

house4live

Recommended Posts

Odnośnie operowania ilością w kg spalonego drewna.

Przyznam, że ja nie ważę drewna jakie aktualnie spalam w kotle CO do ogrzania 200 litrowego zbiornika CWU + niewielka ilość wody kotłowej, która za pomocą wężownicy w zbiorniku wodę użytkową zagrzewa. Oczywiście kocioł ma pionowe wymienniki i jest dolnospalający. Temperatura spalin na wylocie ok 150 stopni.

Ale jest tego naprawdę niewielka ilość drewna iglastego w postaci różnych starych desek, odpadów. Takie niepełne wiaderko 10 litrów.

Ważąc drewno koniecznym jest uwzględnienie jego gatunku i wilgotności, inaczej wszelkie ważenie jest bezsensowne i niewiarygodne.

Ta sama ilość wagowa tego samego drewna, drastycznie różni się w zależności czy jest mokre czy suche.

Edytowane przez bohusz

Poniosło cie z tymi greckimi wynalazkami i także twierdze .że takiego domu nie wybudujesz bo nie jest na miarę naszego wieku.Za rok np tu np. na tym forum przedstawisz inne równie doskonałe monstrum super energooszczędne.

p.s no i te 15 kg drewna to śmiem twierdzić ,że to odzysk na maxa.Czy ty wiesz o czym mówisz jako branżysta ?Czy poprawiasz nadszarpniętą reputację?

Doskonale... Wiem, że wydaje się to niedorzeczne, ale już od dawna tak buduje się kominki w Czechach, Słowacji Austrii, Niemczech itd. U nas w kraju też znalazłoby się kilkanaście firm, które potrafią taki piec wybudować. Myślę, że są nawet na tym forum.

W energooszczędnym domku o pow. 120m2 nie wdając się w skomplikowane obliczenia można przyjąć, że wymagana moc źródła ciepła to ok 4,5-6 kW a wiec powierzchnia grzewcza pieca powinna wynosić nie mniej niż 10m2.

Edytowane przez margod

Odnośnie operowania ilością w kg spalonego drewna.

Przyznam, że ja nie ważę drewna jakie aktualnie spalam w kotle CO

Ważąc drewno koniecznym jest uwzględnienie jego gatunku i wilgotności, inaczej wszelkie ważenie jest bezsensowne i niewiarygodne.

Ta sama ilość wagowa tego samego drewna, drastycznie różni się w zależności czy jest mokre czy suche.

no patrz a u mnie waga hakowa, wilgotnościomierz i kajet to podstawowe wyposażenie kominka. Jak tylko czas mi na to pozwala to prawie każdy spalony koszyk drewna jest zważony, zmierzony i zapisany wynik z jego spalania. Ostatnio nawet zakupiłem sobie manometr do badania ciągu kominowego, bo ktoś mi "głupot" nagadał, że ciśnienie w kominie ma wpływ na czystość szyby w kominku. Ot takie zboczenie zawodowe i "wada drogiego ;) salonu kominkowego" w którym klienci płacą dużo więcej kasy za kominek, bo koszty utrzymania są kolosalne. Ile to drzewa trzeba spalić ile papieru zmarnować aby się przekonać czy na szkoleniach i przeszkoleniach głupot nam nie wciskają :)

Edytowane przez margod

Ostatnio nawet zakupiłem sobie manometr do badania ciągu kominowego, bo ktoś

mi "głupot" nagadał, że ciśnienie w kominie ma wpływ na czystość szyby w

kominku. Ot takie zboczenie zawodowe i "wada drogiego ;)

salonu kominkowego" w którym klienci płacą dużo więcej kasy za kominek, bo

koszty utrzymania są kolosalne. Ile to drzewa trzeba spalić ile papieru

zmarnować aby się przekonać czy na szkoleniach i przeszkoleniach głupot nam nie

wciskają :)

No ja nie mam takowych problemów, typu teoretyzowanie, drogi salon kominkowy, chodzenie z wagą i notesem... pod krawatem...

Boże uchowaj...

Oczywiście każdy klient może do mnie przyjechać, ale to przyjazd do typowej firmy wykonawczej z branży kominkowej.

Może zobaczyć to i owo, a niebawem już więcej. Ale musi uważać, jak to na warsztacie.

Kawę też możemy się napić i pogadać, ale w altance pod lasem. Psy mam łagodne...

Nie to poprostu wątek typu "podpucha" jakich wiele na tym forum w tej kategorii.

Coś ktoś napisze, zaplanuje...

Według mnie super fajowy temat.

Dziś niedziela, czyli pisanie tu to pewien relaks, od tradycyjnej niedzielnej papierologi związanej z prowadzeniem firmy.

Tym bardziej, że pogoda taka a nie inna.

Co więcej by napisać w tym temacie, teraz nie wiem. Ale może coś mnie natchnie i sobie cosik wystukam.

Narazie tyle....

OOOO profil mój płatny wcieno... abonent się wykończył.

Nie wiem czy jest sens ładować kase w natępny

Edytowane przez bohusz

Realne zapotrzebowanie na określoną dla DANEGO domu ilość energii jest podstawą , a raczej powinno być , do wszelkich rozważań: jaki wkład , czy wkład , a może piec lub biopalenisko ?? Biopaleniska buduje od wielu lat , kiedyś byłem nawet obśmiany na tym forum że "takie zwierzę nie istnieje " wątek " Kominki pomogę doradzę we wszystkim co dotyczy kominków" wpis nr 46 z dnia 6.12.2004 rok , orientuje się więc co można uzyskać przy zastosowaniu takiego rozwiązania . Edytowane przez M***ki

Hmmm:)

Wątek paranoja czy też nie, ale pozwala zebrać wszystkich branżowców w jednym miejscu:) taki raczej lekki temat na rozerwanie przed sezonem kominkowym.

Jeżeli chodzi o wykorzystanie ciepła z kominka. W domku będzie rekuperacja być może z GWC, ale nie jestem pewny zależy wszystko od $$$. Dlatego zrezygnowałem z DGP. Ponad to zastanawiam się nad masami akumulacyjnymi z Cebudu.

Hmmm:)

Wątek paranoja czy też nie, ale pozwala zebrać wszystkich branżowców w jednym miejscu:) taki raczej lekki temat na rozerwanie przed sezonem kominkowym.

Jeżeli chodzi o wykorzystanie ciepła z kominka. W domku będzie rekuperacja być może z GWC, ale nie jestem pewny zależy wszystko od $$$. Dlatego zrezygnowałem z DGP. Ponad to zastanawiam się nad masami akumulacyjnymi z Cebudu.

Do Bh 3 S jak znalazł :D

• 2 weeks później...

Hmmm, zaczynam się powoli zastanawiać czy nie pójść jednak w kierunku kominka z płaszczem wodnym połączonym z solarami i piecem miałowo-węglowym poprzez zbiornik buforowy? Ktoś z Was próbował taki misz-masz:)???

A wkładzik to albo Lechma Exclusive z boczą giętą albo Spartherm, tylko tutaj cena nawet mnie zaczyna przerażać:)