margod 31.07.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Mistrzu kto jak kto, ale Ty powinieneś to wiedzieć. 15 kg drewna = ok. 48 kWh. W domku o pow. 120-150 m2 z rocznym zapotrzebowaniem na ciepło na poziome 60kWh/m2*rok powinno wystarczyć Znam takie osoby co już tak dom ogrzewają i pieca gazowego praktycznie nie używają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 31.07.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) Odnośnie operowania ilością w kg spalonego drewna.Przyznam, że ja nie ważę drewna jakie aktualnie spalam w kotle CO do ogrzania 200 litrowego zbiornika CWU + niewielka ilość wody kotłowej, która za pomocą wężownicy w zbiorniku wodę użytkową zagrzewa. Oczywiście kocioł ma pionowe wymienniki i jest dolnospalający. Temperatura spalin na wylocie ok 150 stopni.Ale jest tego naprawdę niewielka ilość drewna iglastego w postaci różnych starych desek, odpadów. Takie niepełne wiaderko 10 litrów. Ważąc drewno koniecznym jest uwzględnienie jego gatunku i wilgotności, inaczej wszelkie ważenie jest bezsensowne i niewiarygodne.Ta sama ilość wagowa tego samego drewna, drastycznie różni się w zależności czy jest mokre czy suche. Edytowane 31 Lipca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 31.07.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) Poniosło cie z tymi greckimi wynalazkami i także twierdze .że takiego domu nie wybudujesz bo nie jest na miarę naszego wieku.Za rok np tu np. na tym forum przedstawisz inne równie doskonałe monstrum super energooszczędne. p.s no i te 15 kg drewna to śmiem twierdzić ,że to odzysk na maxa.Czy ty wiesz o czym mówisz jako branżysta ?Czy poprawiasz nadszarpniętą reputację? Doskonale... Wiem, że wydaje się to niedorzeczne, ale już od dawna tak buduje się kominki w Czechach, Słowacji Austrii, Niemczech itd. U nas w kraju też znalazłoby się kilkanaście firm, które potrafią taki piec wybudować. Myślę, że są nawet na tym forum. W energooszczędnym domku o pow. 120m2 nie wdając się w skomplikowane obliczenia można przyjąć, że wymagana moc źródła ciepła to ok 4,5-6 kW a wiec powierzchnia grzewcza pieca powinna wynosić nie mniej niż 10m2. Edytowane 31 Lipca 2011 przez margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 31.07.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) Odnośnie operowania ilością w kg spalonego drewna. Przyznam, że ja nie ważę drewna jakie aktualnie spalam w kotle CO Ważąc drewno koniecznym jest uwzględnienie jego gatunku i wilgotności, inaczej wszelkie ważenie jest bezsensowne i niewiarygodne. Ta sama ilość wagowa tego samego drewna, drastycznie różni się w zależności czy jest mokre czy suche. no patrz a u mnie waga hakowa, wilgotnościomierz i kajet to podstawowe wyposażenie kominka. Jak tylko czas mi na to pozwala to prawie każdy spalony koszyk drewna jest zważony, zmierzony i zapisany wynik z jego spalania. Ostatnio nawet zakupiłem sobie manometr do badania ciągu kominowego, bo ktoś mi "głupot" nagadał, że ciśnienie w kominie ma wpływ na czystość szyby w kominku. Ot takie zboczenie zawodowe i "wada drogiego salonu kominkowego" w którym klienci płacą dużo więcej kasy za kominek, bo koszty utrzymania są kolosalne. Ile to drzewa trzeba spalić ile papieru zmarnować aby się przekonać czy na szkoleniach i przeszkoleniach głupot nam nie wciskają Edytowane 31 Lipca 2011 przez margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 31.07.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Ostatnio nawet zakupiłem sobie manometr do badania ciągu kominowego, bo ktoś mi "głupot" nagadał, że ciśnienie w kominie ma wpływ na czystość szyby w kominku. Ot takie zboczenie zawodowe i "wada drogiego salonu kominkowego" w którym klienci płacą dużo więcej kasy za kominek, bo koszty utrzymania są kolosalne. Ile to drzewa trzeba spalić ile papieru zmarnować aby się przekonać czy na szkoleniach i przeszkoleniach głupot nam nie wciskają No ja nie mam takowych problemów, typu teoretyzowanie, drogi salon kominkowy, chodzenie z wagą i notesem... pod krawatem... Boże uchowaj... Oczywiście każdy klient może do mnie przyjechać, ale to przyjazd do typowej firmy wykonawczej z branży kominkowej. Może zobaczyć to i owo, a niebawem już więcej. Ale musi uważać, jak to na warsztacie. Kawę też możemy się napić i pogadać, ale w altance pod lasem. Psy mam łagodne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 31.07.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Witam.Wątek - paranoja ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.07.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Witam. Wątek - paranoja ... Pozdrawiam. Sie spóźniłeś a ja już myślałem .że odpuścisz tą paranoję.eniu też na urlopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 31.07.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) Nie to poprostu wątek typu "podpucha" jakich wiele na tym forum w tej kategorii.Coś ktoś napisze, zaplanuje...Według mnie super fajowy temat. Dziś niedziela, czyli pisanie tu to pewien relaks, od tradycyjnej niedzielnej papierologi związanej z prowadzeniem firmy.Tym bardziej, że pogoda taka a nie inna.Co więcej by napisać w tym temacie, teraz nie wiem. Ale może coś mnie natchnie i sobie cosik wystukam.Narazie tyle.... OOOO profil mój płatny wcieno... abonent się wykończył.Nie wiem czy jest sens ładować kase w natępny Edytowane 31 Lipca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 31.07.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) Realne zapotrzebowanie na określoną dla DANEGO domu ilość energii jest podstawą , a raczej powinno być , do wszelkich rozważań: jaki wkład , czy wkład , a może piec lub biopalenisko ?? Biopaleniska buduje od wielu lat , kiedyś byłem nawet obśmiany na tym forum że "takie zwierzę nie istnieje " wątek " Kominki pomogę doradzę we wszystkim co dotyczy kominków" wpis nr 46 z dnia 6.12.2004 rok , orientuje się więc co można uzyskać przy zastosowaniu takiego rozwiązania . Edytowane 31 Lipca 2011 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 31.07.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Witam. Wątek - paranoja ... Pozdrawiam. ale można sobie na nim pokasztanić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 31.07.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Hmmm:) Wątek paranoja czy też nie, ale pozwala zebrać wszystkich branżowców w jednym miejscu:) taki raczej lekki temat na rozerwanie przed sezonem kominkowym. Jeżeli chodzi o wykorzystanie ciepła z kominka. W domku będzie rekuperacja być może z GWC, ale nie jestem pewny zależy wszystko od $$$. Dlatego zrezygnowałem z DGP. Ponad to zastanawiam się nad masami akumulacyjnymi z Cebudu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.07.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Hmmm:) Wątek paranoja czy też nie, ale pozwala zebrać wszystkich branżowców w jednym miejscu:) taki raczej lekki temat na rozerwanie przed sezonem kominkowym. Jeżeli chodzi o wykorzystanie ciepła z kominka. W domku będzie rekuperacja być może z GWC, ale nie jestem pewny zależy wszystko od $$$. Dlatego zrezygnowałem z DGP. Ponad to zastanawiam się nad masami akumulacyjnymi z Cebudu. Do Bh 3 S jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 11.08.2011 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Hmmm, zaczynam się powoli zastanawiać czy nie pójść jednak w kierunku kominka z płaszczem wodnym połączonym z solarami i piecem miałowo-węglowym poprzez zbiornik buforowy? Ktoś z Was próbował taki misz-masz:)??? A wkładzik to albo Lechma Exclusive z boczą giętą albo Spartherm, tylko tutaj cena nawet mnie zaczyna przerażać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts