Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak głęboko kanał doprowadzający powietrze???

kupiecjudex

Recommended Posts

Przeczytałem forum o kominkach o połowy i nic nie znalazłem.

Na jakiej głębokości macie kanał doprowadzajacy powietrze do kominka. Chodzi o dom bez piwnicy. W pomieszczeniu pod którym ma być kanał będzie ogrzewanie podłogowe. Jak to rozwiązać aby nie przemarzało i nie było strat ciepła z podłogówki. gdzieś czytalem ze powinien byc pod ociepleniem, na gruncie (w okolicach chudziaka).

A jak juz macie taki kanal to o jkiej średnicy, gdzieś czytałem oczywiscie w Mutatorze że powinien być taki jako kanał odprowadzajacy spaliny czyli 200mm, ale gość w punkcie z kominkami mówił ze wystarczy 100mm.

Kanał najkorzystniej pod ocieplenie, żeby nie przemarzała podłoga. Ze średnicą już nie tak łatwo zależy od wielu czynników: mocy i wielkości paleniska (załadunku drewna), długości kanału, ilości załamań. Czasem wystarczy pow. czynna 85cm2 a czasem nawet 400cm2. Generalnie rura średnicy 150mm w większości wypadków wystarcza.

gdzieś czytałem oczywiscie w Mutatorze że powinien być taki jako kanał odprowadzajacy spaliny czyli 200mm, ale gość w punkcie z kominkami mówił ze wystarczy 100mm.

Ani jedno ani drugie.. dolot powietrza powinien mieć taką średnice jak przewidział producent wkładu , innymi słowy jakie fi ma króciec do poboru powietrza . Jeśli dasz większą np 150 zamiast 120 czy 100 to zawsze możesz zredukować . Rura z zimnym powietrzem zawsze pod termoizolacją . :goodnight:

Ani jedno ani drugie.. dolot powietrza powinien mieć taką średnice jak przewidział producent wkładu , innymi słowy jakie fi ma króciec do poboru powietrza . Jeśli dasz większą np 150 zamiast 120 czy 100 to zawsze możesz zredukować . Rura z zimnym powietrzem zawsze pod termoizolacją . :goodnight:

czyli według mistrza nie ma znaczenia czy pobieramy powietrze tuż za ścianą, czy ciągniemy 15 metrowym kanałem

z 3 zakrętami po drodze ?

Zawsze myślałem ,że rura właśnie jest po to aby doporowadzac powierze z tlenem z zewnątrz, a nie po to aby spalać tlen z pomieszczenia i oczywistym jest także ,że owa rura doporwadza powietrze bezpośrednio do paleniska.Myślałem .że jest to oczywiste.Średnice tej rury także są istotne jak dla mnie bo przecież jak to kiedyś któryś z P. fachowców mówił o cugu jaki da dana rura............ ta o większej czy mniejszej średnicy?

A kto TU pisał o 15 metrach rury ??

Nikt nie pisał, ale nikt też nie pisał do jakiego wkładu ma być ta rura, jak ma przebiegać, w jakiej technologi będzie budowany kominek.

Każdy szanujący się producent palenisk podaje zapotrzebowanie na powietrze do spalania dla danego modelu np. w Sparthermi dla Mini Z1 wynosi 26m3/h a dla Varia 1V h2O XXL wynosi 70m3/h, więc jak to się ma do średnicy rury doprowadzającej powietrze ?

Może są gdzieś precyzyjne wyliczenia ile potrzeba powietrza do spalenia 1 kg drewna, zakładające temperaturę tego powietrza, rodzaj i wilgotność drewna, może jeszcze czas, rodzaj paleniska i oczywiście i co jest niuniknione cały system kominowy który przecież bezpośrednio stanowi ogólnikowo mówiąc pewną całość z tą rurą doprowadzająca świeże powietrze do paleniska...

A przecież dreWno gdy się pali w stosownym palenisku samo "wie" ile tego powietrza mu potrzeba i sobie zasysa. Zasysa szybciej, lub wolniej.

nie wiem czy interesujesz się sportem motorowym ale w samochodach rajdowych obowiązkowe są określone regulaminem "zwiężki" na dolocie powietrza do silnika. Ma to na celu ograniczenie mocy silnika. A na Dakarze w Argentynie :) samochody dziwnie tracą moc na wysokościach 3000mnpm.

No ale co ma piernik do wiatraka :cool:

Przeczytałem forum o kominkach o połowy i nic nie znalazłem.

Na jakiej głębokości macie kanał doprowadzajacy powietrze do kominka. Chodzi o dom bez piwnicy. W pomieszczeniu pod którym ma być kanał będzie ogrzewanie podłogowe. Jak to rozwiązać aby nie przemarzało i nie było strat ciepła z podłogówki. gdzieś czytalem ze powinien byc pod ociepleniem, na gruncie (w okolicach chudziaka).

A jak juz macie taki kanal to o jkiej średnicy, gdzieś czytałem oczywiscie w Mutatorze że powinien być taki jako kanał odprowadzajacy spaliny czyli 200mm, ale gość w punkcie z kominkami mówił ze wystarczy 100mm.

No więc...

ten kanał mam zrobiony z rury okrągłej kanalizacyjnej fi, chyba, 12 cm (tzn. na pewno nie ma 15).

jedyne co mnie zastanawia, to liczba zakrętasów tej rury. Bo jest tak:

Wchodzi sobie (od północy) przez mur na wysokości takiej, żeby, jak śnieg będzie padał, nie zasypało wlotu.

Potem zakręt - schodzi po ścianie fundamentowej (od wewnątrz) i znów zakręca żeby leżeć w takim a la rowku wykonanym specjalnie dla tej rury w ubitym piasku.

Potem znów zakręca poziomo (w piasku) i dalej kolejny zakręt, by wyjść pionowo nad podłogą.

Czyli jest częściowo w piasku pod folią i chudziakiem (części poziome) i częściowo jest "na widoku" w pomieszczeniu gospodarczym, no i w ścianie i w warstwach podłogi. I tu chciałam by przechodząc przez przegrody (ściana, warstwy podłogi) było rura w rurze, ale oczywiście ktoś wiedział "lepiej" i zrobił "lepiej", tzn. jest jedna rura (w ścianie opianowana, w podłodze wkoło rury w bezpośrednim kontakcie są kolejno warstwami: beton chudziaka, styro i beton wylewki (bez żadnych materiałów dylatujących, co uważam za błąd).

Żeby tym kanałem doprowadzić powietrze do paleniska trzeba wykonać kolejne dwa zakręty rurą gietką. Więc w sumie bedzie ich sześć, teraz są cztery.

Zastanawiam się jak liczba tych zakrętasów ma się do efektywności podaży powietrza i samego spalania.

Gdy mówię o tym panom kominkowym, mówią, że nie gra to większej roli. Jak myślicie?

napalić w kominku -> wyskalować areometr -> przystawić areometr do wlotu powietrza na zewnątrz budynku -> odczytać co tam wyświetlacz pokazuje -> sprawdzić w tabelkach co na to producent -> przerobić kanał -> lub pozostawić bez zmian i nie przejmować się, bo i tak pali się świetnie :)

napalić w kominku -> wyskalować areometr -> przystawić areometr do wlotu powietrza na zewnątrz budynku -> odczytać co tam wyświetlacz pokazuje -> sprawdzić w tabelkach co na to producent -> przerobić kanał -> lub pozostawić bez zmian i nie przejmować się, bo i tak pali się świetnie :)

Oczywiście mówisz o tych co .to ten tego jeszcze domek w powijakach mają.