kupiecjudex 30.07.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Przeczytałem forum o kominkach o połowy i nic nie znalazłem.Na jakiej głębokości macie kanał doprowadzajacy powietrze do kominka. Chodzi o dom bez piwnicy. W pomieszczeniu pod którym ma być kanał będzie ogrzewanie podłogowe. Jak to rozwiązać aby nie przemarzało i nie było strat ciepła z podłogówki. gdzieś czytalem ze powinien byc pod ociepleniem, na gruncie (w okolicach chudziaka). A jak juz macie taki kanal to o jkiej średnicy, gdzieś czytałem oczywiscie w Mutatorze że powinien być taki jako kanał odprowadzajacy spaliny czyli 200mm, ale gość w punkcie z kominkami mówił ze wystarczy 100mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 30.07.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Ja u siebie mam poprowadzony w zageszczonym piasku pod chudziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 30.07.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Kanał najkorzystniej pod ocieplenie, żeby nie przemarzała podłoga. Ze średnicą już nie tak łatwo zależy od wielu czynników: mocy i wielkości paleniska (załadunku drewna), długości kanału, ilości załamań. Czasem wystarczy pow. czynna 85cm2 a czasem nawet 400cm2. Generalnie rura średnicy 150mm w większości wypadków wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.07.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 gdzieś czytałem oczywiscie w Mutatorze że powinien być taki jako kanał odprowadzajacy spaliny czyli 200mm, ale gość w punkcie z kominkami mówił ze wystarczy 100mm. Ani jedno ani drugie.. dolot powietrza powinien mieć taką średnice jak przewidział producent wkładu , innymi słowy jakie fi ma króciec do poboru powietrza . Jeśli dasz większą np 150 zamiast 120 czy 100 to zawsze możesz zredukować . Rura z zimnym powietrzem zawsze pod termoizolacją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 30.07.2011 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 No właśnie, można zredukowć zawsze.A jeszcze tak z praktyki nie pizga wiatr tym kanałem???Przepustnica ten problem załatwia?No bo rozumiem że skoro na wlocie jest krata to kłopotu z gryzoniami czy isektami nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.07.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 To nie jest wlot zimnego powietrza pod kominek..tylko doprowadzenie, szczelne doprowadzenie , powietrza do komory spalania wkładu .. i wkład musi być przystosowany do takiego podłączenia inaczej zabieg z rurą jest cokolwiek bez sensu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 30.07.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Ani jedno ani drugie.. dolot powietrza powinien mieć taką średnice jak przewidział producent wkładu , innymi słowy jakie fi ma króciec do poboru powietrza . Jeśli dasz większą np 150 zamiast 120 czy 100 to zawsze możesz zredukować . Rura z zimnym powietrzem zawsze pod termoizolacją . czyli według mistrza nie ma znaczenia czy pobieramy powietrze tuż za ścianą, czy ciągniemy 15 metrowym kanałem z 3 zakrętami po drodze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 31.07.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Pisałem tylko o doborze średnicy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.07.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Zawsze myślałem ,że rura właśnie jest po to aby doporowadzac powierze z tlenem z zewnątrz, a nie po to aby spalać tlen z pomieszczenia i oczywistym jest także ,że owa rura doporwadza powietrze bezpośrednio do paleniska.Myślałem .że jest to oczywiste.Średnice tej rury także są istotne jak dla mnie bo przecież jak to kiedyś któryś z P. fachowców mówił o cugu jaki da dana rura............ ta o większej czy mniejszej średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 31.07.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 czyli według mistrza nie ma znaczenia czy pobieramy powietrze tuż za ścianą, czy ciągniemy 15 metrowym kanałem z 3 zakrętami po drodze ? A kto TU pisał o 15 metrach rury ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 31.07.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 A kto TU pisał o 15 metrach rury ?? Nikt nie pisał, ale nikt też nie pisał do jakiego wkładu ma być ta rura, jak ma przebiegać, w jakiej technologi będzie budowany kominek. Każdy szanujący się producent palenisk podaje zapotrzebowanie na powietrze do spalania dla danego modelu np. w Sparthermi dla Mini Z1 wynosi 26m3/h a dla Varia 1V h2O XXL wynosi 70m3/h, więc jak to się ma do średnicy rury doprowadzającej powietrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.07.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 też jestem ciekaw co na to guru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 31.07.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 nie jestem pewny na 100% czy Czeska ale Słowacka szkoła zduńska uczy, że należy na 1kg spalonego drewna dostarczyć 12m3 powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 31.07.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Może są gdzieś precyzyjne wyliczenia ile potrzeba powietrza do spalenia 1 kg drewna, zakładające temperaturę tego powietrza, rodzaj i wilgotność drewna, może jeszcze czas, rodzaj paleniska i oczywiście i co jest niuniknione cały system kominowy który przecież bezpośrednio stanowi ogólnikowo mówiąc pewną całość z tą rurą doprowadzająca świeże powietrze do paleniska... A przecież dreWno gdy się pali w stosownym palenisku samo "wie" ile tego powietrza mu potrzeba i sobie zasysa. Zasysa szybciej, lub wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 31.07.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 nie wiem czy interesujesz się sportem motorowym ale w samochodach rajdowych obowiązkowe są określone regulaminem "zwiężki" na dolocie powietrza do silnika. Ma to na celu ograniczenie mocy silnika. A na Dakarze w Argentynie samochody dziwnie tracą moc na wysokościach 3000mnpm. No ale co ma piernik do wiatraka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.07.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Na żużlu też zrobili rozpierduchę z ich nowościami obowiązkowymi.To przecież bardzo dynamiczna dyscyplina. Nowe tłumiki pozbawiają silniki przede wszystkim mocy. Motocykl cierpi z powodu utraty prędkości.To tak do tego piernika i wiatraka kolegi margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 31.07.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Przeczytałem forum o kominkach o połowy i nic nie znalazłem. Na jakiej głębokości macie kanał doprowadzajacy powietrze do kominka. Chodzi o dom bez piwnicy. W pomieszczeniu pod którym ma być kanał będzie ogrzewanie podłogowe. Jak to rozwiązać aby nie przemarzało i nie było strat ciepła z podłogówki. gdzieś czytalem ze powinien byc pod ociepleniem, na gruncie (w okolicach chudziaka). A jak juz macie taki kanal to o jkiej średnicy, gdzieś czytałem oczywiscie w Mutatorze że powinien być taki jako kanał odprowadzajacy spaliny czyli 200mm, ale gość w punkcie z kominkami mówił ze wystarczy 100mm. No więc... ten kanał mam zrobiony z rury okrągłej kanalizacyjnej fi, chyba, 12 cm (tzn. na pewno nie ma 15). jedyne co mnie zastanawia, to liczba zakrętasów tej rury. Bo jest tak: Wchodzi sobie (od północy) przez mur na wysokości takiej, żeby, jak śnieg będzie padał, nie zasypało wlotu. Potem zakręt - schodzi po ścianie fundamentowej (od wewnątrz) i znów zakręca żeby leżeć w takim a la rowku wykonanym specjalnie dla tej rury w ubitym piasku. Potem znów zakręca poziomo (w piasku) i dalej kolejny zakręt, by wyjść pionowo nad podłogą. Czyli jest częściowo w piasku pod folią i chudziakiem (części poziome) i częściowo jest "na widoku" w pomieszczeniu gospodarczym, no i w ścianie i w warstwach podłogi. I tu chciałam by przechodząc przez przegrody (ściana, warstwy podłogi) było rura w rurze, ale oczywiście ktoś wiedział "lepiej" i zrobił "lepiej", tzn. jest jedna rura (w ścianie opianowana, w podłodze wkoło rury w bezpośrednim kontakcie są kolejno warstwami: beton chudziaka, styro i beton wylewki (bez żadnych materiałów dylatujących, co uważam za błąd). Żeby tym kanałem doprowadzić powietrze do paleniska trzeba wykonać kolejne dwa zakręty rurą gietką. Więc w sumie bedzie ich sześć, teraz są cztery. Zastanawiam się jak liczba tych zakrętasów ma się do efektywności podaży powietrza i samego spalania. Gdy mówię o tym panom kominkowym, mówią, że nie gra to większej roli. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 31.07.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 napalić w kominku -> wyskalować areometr -> przystawić areometr do wlotu powietrza na zewnątrz budynku -> odczytać co tam wyświetlacz pokazuje -> sprawdzić w tabelkach co na to producent -> przerobić kanał -> lub pozostawić bez zmian i nie przejmować się, bo i tak pali się świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.07.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 napalić w kominku -> wyskalować areometr -> przystawić areometr do wlotu powietrza na zewnątrz budynku -> odczytać co tam wyświetlacz pokazuje -> sprawdzić w tabelkach co na to producent -> przerobić kanał -> lub pozostawić bez zmian i nie przejmować się, bo i tak pali się świetnie Oczywiście mówisz o tych co .to ten tego jeszcze domek w powijakach mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 31.07.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Te fi 100 do tego Gadulca to całkiem zgodnie z zaleceniami producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts