Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 893
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie w kuchni sa trzy okna obok siebie i one maja parapety na wysokosci 110. Na elewacji od tej stromy domu sa wlasnie te trzy okna od kuchni i potem okno od gabinetu z parapetem na wys 90cm. Nie gryzie sie wcale, taki zreszta byl zamysl projektanta. Co do blatu jako parapetu. moze byc problem z oknem zawadzajacym o wylewke. U mnie by byl, bo okno jest jednoczesciowe.

Istotna sprawa. Lepiej sprawdz ta wysokosc blatu. 85 cm to za malo, szczegolnie dla osob wysokich. Ja mam 1,80 m wzrostu i przy blacie 85cm w mieszkaniu cierpie przy przygotowywaniu jedzenia lub zmywaniu-bola plecy. W domu zrobilem 90cm i jest kolosalna roznica.

Pozdrawiam

Jankes

Co do pytania głównego wątku to u Mnie jest tak jak na obrazku. TZN. zlew na standartowej wysokości a okno 30 cm wyżej licząc z parapetem.

Ponieważ wykładaliśmy płytkami 10x10 prapet został wykonany z płytek.

Całość bardzo dobrze się komponuje. Myślę że niżej było by trochę chlapania, szczegolnie jak dzieciaki płuczą naczynia.

U mnie w kuchni sa trzy okna obok siebie i one maja parapety na wysokosci 110. Na elewacji od tej stromy domu sa wlasnie te trzy okna od kuchni i potem okno od gabinetu z parapetem na wys 90cm. Nie gryzie sie wcale, taki zreszta byl zamysl projektanta. Co do blatu jako parapetu. moze byc problem z oknem zawadzajacym o wylewke. U mnie by byl, bo okno jest jednoczesciowe.

Istotna sprawa. Lepiej sprawdz ta wysokosc blatu. 85 cm to za malo, szczegolnie dla osob wysokich. Ja mam 1,80 m wzrostu i przy blacie 85cm w mieszkaniu cierpie przy przygotowywaniu jedzenia lub zmywaniu-bola plecy. W domu zrobilem 90cm i jest kolosalna roznica.

Pozdrawiam

Jankes

oczywiście masz rację Jankers ale, ale... u mnie razem z blatem będzie 88 i tyle - nie da się zrobic więcej na tym etapie budowy

blat do prac kuchennych (wys. 105) może sytuacje podratuje - niestety nizbyt długi bedzie - tylko metr

Oto przyklad kuchni ze zróznicowanym poziomem dolnych krawedzi okna

Zalety sa takie:

1) Okno nie jest chlapane

2) łatwo je otworzyć

http://foto.onet.pl/upload/36/72/_413074_n.jpg

Mam dokładnie takie rozwiązanie i bardzo je chwalę pod każdym względem.

Kuchnia wygląda interesująco, jest i widno i praktycznie.

Wyżej usytuowane mniejsze okno nie jest dysonansem w elewacji zewnętrznej. Jest na wysokości identycznego okna w hollu.

My u siebie nie podnosimy okna - z zewnątrz wszystkie mają ten sam poziom. Zlew będzie pod oknem, poziom parapetu wychodzi na wysokości ok 92-93 cm i tej wysokości zamierzamy dać cały ciag szafek pod oknem by blat podszedł pod samo okno. Tak jest wygodniej - nie trzeba się schylać nad zlewem - a do niskich nie należę. Reszta szafek już normalnej wysokości.

Bateria zlewozmywakowa "łamana" z długimi wężykami. Chociaż pewnie będzie na codzień będzie uchylone a otwierane 4 x na rok do mycia.

a ja zaczęłąm sie powaznie zastanawiać nad zmniejszeniem okna w kuchni...okno jest zaraz obok drzwi wejściowych, więc na bank będzie widać kran, zlew i pewnie czasami brudne naczynia w zlewie :oops:

zresztą okna które są przewidziane w projekcie są dosyć duże więc jak je troszkę zmniejszę to nic sie nie stanie. Byłam wczoraj na budowie i jeszcze raz wszystko przemyślałam..wyszło mi że blat szafek będzie na wyskokości max 85 cm - niby standard, ale ja jestem dość wysoka, nie chce się nabawić bólu kręgosłupa przy zmywaniu, więc przez was :wink: zdecydowałam, że na 99% zmniejszam to okno :roll:

U mnie okno będzie zaczynało się tuż nad blatem ze zlewem,

blat na wysokości standardowej (85 cm.), tak jak standardowy jest mój wzrost. :wink:

Okno ma szer. 120, jest dwuskrzydłowe a kran jest odsunięty od okna na tyle, że nie będzie przeszkadzał przy otwieraniu.

Podniesienie dolnej krawędzi okna nie wchodziło u mnie w grę,

w jednej elewacji jest kilka okien, wszystkie na tej samej wysokości, głupio by to wyglądało.

Z grzejnikiem pod oknem też nie będzie problemu, ogrzewanie ma być podłogowe.

Pozdr.

:)

• 1 month później...

czy ma ktoś coś takiego, albo ma zdanie na ten temat...

widziałam piękne blaty z corianu, w których od azu ,,wymodelowany" były zlewy i ociekacze - pięknie to wygląda.

Niestety w tej chwili mam zlew Franke z fragranitu i jets to koszmar! wczoraj zostawiałm w nim łyżeczkę, którą jadłam jagody i znów się odbarwił. Obawiam się, że z corianem (a chodzi mi o jasny) będzie tak samo

będę wdzięczna za opinie!

• 2 months później...
Ja użytkuje zlew pod oknem od roku i jestem b.zadowolona. Moja mama ma zlew od ściany i jak myje u niej naczynia jakoś tak dziwnie- klaustrofobicznie :lol: - u siebie mam fajny widok na ogród, furtkę i drogę. Ogólnie jak dla mnie same plusy, minusów nie widzę :lol:

Podoba mi się zlew pod oknem....ale u kogoś.W projekcie tez mam pod oknem, ale od samego poczatku projektowania przyłączy w kuchni postanowione było, że bedzie w rogu, a pod oknem będzie blat (kształt L).Zaplanowana jest zmywarka oczywiście, ale mimo wszystko zawsze cos tam jeszcze trzeba pozmywać, zwłaszcza jak się duzo gotuje (a ja gotuje duzo).Poza tym, koleżanka, która ma zlew pod oknem zasugerowała mi , że ma wrażenie, że cały czas się ktoś się na nią patrzy jak zmywa gary.......Nie chcę, żeby przechodzący sąsiedzi kojarzyli gospodynię tego domu(czyli mnie), jako widmo stojace w oknie wieczorami oświetlone halogenami haha( w dzień nie widać) i zmywające. To jest oczywiście moja decyzja i to świadoma, każdy wybiera dla siebie najrozsądniejsze i najlepsze rozwiązanie. Niemniej jednak dobrze wysłuchac opini innych, wtedy utwierdzamy się w swoim wyborze.

• 1 month później...

W nowej kuchni zamierzam zainstalowac zmywarke wiec teoretycznie wystarczy zlew jednokomorowy z ociekarka, ale czy w praktyce to sie sprawdzi???? Nie zawsze jest sens uruchamiac zmywarke dla kilku talerzy, a mycie reczne w zlewie jednokomorowym to porazka :-?

Prosze o praktyczne wskazowki od uzytkownikow, wszystkie "za" i "przeciw".