Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?

Recommended Posts

Ja będę miała zlewozmywak pod oknem bo tak mi się podoba. Jednokomorowy z ociekaczem. Drobiazgi które umyję postawię sobie tam natomiast cała reszta będzie i tak myta w zmywarce.

Ogrzewanie podłogowe więc odpadł problem kaloryfera. natomiast pojawił się kłopot z myciem okna od zewnątrz - bateria nie pozwala na całkowite otwarcie okna (ale jest to parter i nisko więc też nie problem).

A poza tym będę miała ładny widok na moje śliczne ogrodzenie iglaczki no i w oddali las.

Jeśli podoba Ci się zlew pod oknem to taki sobie zrób.

• Odpowiedzi 893
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesli nie ma zmywarki,to na pocieszenie mozna wygladac przez okno w trakcie zmywania :D

Pod oknem chce miec blat na ktorym bede szykowala posilki i w czasie krojenia salatki bede mogla podgladac rosnace kwiatki i moja suke podgryzajaca drzewa-jest w tym lepsza od kozy.

Przemyslcie sprawe,chyba przyjemniej jest miec przed oczami ogrod ,a nie sciane.Czyli generalnie mebel przy ktorym spedzamy najwiecej czasu w kuchni ,powinien stac pod oknem.

Ja podobnie jak JURG chcę móc odrazu chować umyte naczynia do suszarki w szafce, mam tak obecnie i sprawdza się! A pod oknem a mam ich 2 - zjednej strony będzie "stoliko-bar" (w trakcie projektu) a pod drugim oknem od ulicy, blat roboczy, który będzie duży, a pod nim będzie zmywarka. Myślę iż będzie to dobrze wyglądać!

G

A mnie się marzy, żeby okno było takim elementem dekoracyjnym kuchni, więc zlew tam nie pasuje. Z tą myślą - w linii okna - o tej samej szerokości (140 cm) - mam otwór w ścianie otwierający kuchnię na salon - dalej - w tej samej linii - naprzeciwko - okno z jadalni/salonu. Zlew jest na boczej ścianie, zasłonięty innymi szafkami i mam nadzieję - nie będzie widoczny z salonu (nie mam jeszcze ścianek działowych, więc nie mogę tego sprawdzić :) ).

Pozdrawiam,

gaga2

Gość Asia z ulicy Modrzewiowej
Wprowadziłam się w '95r.ze starymi meblami,ale zlew musiałam mieć pod oknem.No jakoś było,trochę zalet,trochę wad.W tym roku nareszcie było mnie stać na nową kuchnię ze zmywarką, inny rozkład,zlew w bocznym blacie, a okienko wystrojone,czyste,można wyglądać,nic pod nim nie stoi,obok mały stolik-po co ja się tak z tym zlewem pod oknem męczyłam!Nigdy więcej!

To pewnie już było gdzieś, ale napiszę: zlew pod oknem był kiedyś koniecznością w Anglii i może gdzie indziej, gdzie kanalizacja była od dawna i rury kan. wychodziły pod oknem na zewnątrz- widziałam, śmiesznie to wygada, chyba już nie używają tych rur. Angole tak się do tego przyzwyczaili, że teraz inaczej nie budują, choć mogą- oczywiście większość 8) . Podobnego świra mają też z dwoma kranami do ciełej i zimnej wody osobno.

Kuzynka mojego męża - Angielka z dziada :) z pradziada Polka jak przyjechała do nas, to bardzo dziwiła się, że zlew nie jest pod oknem, choć teściowie mieszkają w starej komienicy.

Inna sprawa, że jak taki zlew pod oknem jest pusty, bo zmywarka działa, i ładny, np z białej ceramiki- to też ładnie to wygląda- tylko to nie nasza tradycja.

Ja będę mieć pod oknem, tak mi wychodzi z ciagu technologicznego lodówka-zlew-kuchenka. Zmywarkę nieprędko będę mogła kupic, wiec przy zlewie bedę sędzać sporo czasu, poza tym dużo robię w okolicy zlewu -obieram i kroję jarzyny i owoce, ucieram je na surówki, kroję mięso... a lubie wyglądać w trakcie tego na ulicę :D . Okno zaprojektowałam specjalnie wyżej niż inne (parapet mam tuż nad biustem :wink: :lol: ) , więc nie będzie sie chlapać i mogę dać nawet wysoką wylewkę baterii.

Zlew pod oknem (mam taki) to fajna sprawa - można się pogapić na coś ciekawszego od faktury drzwiczek szafki :)

Ale (jak to już wielu zauważyło) jest problem z odkładaniem umytych naczyń :(

W sumie jeśli do zmywania jest zmywarka, a zlew tylko do płukania to jest to fajne rozwiązanie, jeśli zlew to podstawowe urządzenie zmywające (że się tak fachowo wyrażę ;)) to bywa niewygodny.

Pod oknem,bo tak wynika z projektu kuchni i bardzo mi ten układ odpowiada-jest idealnie ergonomiczny. ;)

Zastanawiam się tylko,jak będą umyte naczynia skoro wszyscy powyżej w trakcie zmywania będą wyglądać przez okno. :wink:

Wyglądanie przez okno jest ważne dlatego pod pretekstem umycia szklanki zawsze będę mogła zerknąć "zza firanki". :D

Jeśli chodzi o grzejnik,to będzie...pod oknem,bo mamy dwa w kuchni.Przy drugim będzie stół, oraz grzejnik - innej możliwości nie ma.Najchętniej załatwiłabym to jakimś podłogowym ogrzewaniem,ale chyba nie da rady.

Co kraj, to obyczaj. Co forumowicz, to inne zdanie.

Ja pod oknem nie lubię mieć NICZEGO. Tak mam obecnie w pokojach - pusto. I ładne firanki w oknach. W kuchni jest stół, niestety, bo inaczej metraż nie pozwala. Szkoda okna (szczególnie ładnego) dekorować zlewem, choćby najpiękniejszym i najdroższym.

W kuchni pod oknem, to w ostateczności dopuszczam stół, lub jakiś blat roboczy. Zmywanie staram się załatwiać, jak każdą przykrą czynność, szybko, bez rozwlekania i zbędnego podziwiania krajobrazów.

W nowym domu koniecznie MUSI BYĆ zmywarka (teraz nie byłoby gdzie jej wcisnąć, bez uprzedniej demolki obecnego stanu rzeczy) :D