Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?

Recommended Posts

ja świadomie zrezygowałam ze zlewu pod oknem na rzecz blatu roboczego . Głównym argumentem było to , że wiecej czasu w kuchni spedza się na krojeniu i przyrządaniu potraw (blat roboczy ) niż na zmywaniu naczyń (zwłaszcza jezeli posiada się zmywarkę). Dzięki dłuzej będę mogła podziwiac widoki za oknem :-)

Pozaym były tez inne argumenty :

1. suszarka do naczyn schowana w szafce nad zlewem

2. w mojej kuchni taki rozkład urządeń (czli zlew nie pod oknem) jest bardziej ergonomiczny.

• Odpowiedzi 893
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wnioskując po Waszych wpisach najlepszym rozwiązaniem byłoby zaplanowanie okna w kuchni na tyle dużego, żeby zmieścił się pod nim zlew i spory kawałek blatu roboczego.. ;) I ja tak mam :D Na razie zmywarki nie mamy :-? więc podczas zmywania ręcznego wyglądam sobie przez okno i mi się tak nie nudzi :lol: Ociekacz mam w szafce blisko zlewu (na ścianie prostopadłej do ściany z oknem), a oświetleniem będą 3 reflektorki zamontowane nad oknem. Jak dla mnie rozwiązanie idealne :D

Mam dwa okna w kuchni, przy jednym będzie zlew z baterią tzw. bagnetową .

Mycie naczyń przy oknie to jedna sprawa. Moim zdaniem ważniejsze jest światło dzienne przy myciu sałaty, rzodkiewek, mięsa , obieranie warzyw ( będę miała młynek, tak więc prosto do jednej z komór zlewu) Po obu stronach okna są przewidziane reflektorki na odpowiedniej wysokości.

Za oknem kwiaty, na parapecie zioła. Będzie na co rzucić okiem w międzyczasie :wink:

Ale też często czytam, że zlew pod oknem. Tylko nie wiem dlaczego.

Bo właściwie pod oknem wole miec stolik, i siedząc przy nim wygladac za to okno :) Pozdrawiam

1. Bo to z Hameryki taka moda przyszła ....

... z czasów, kiedy zmywarka luksusem była ;)

a że jesteśmy w wielu dziedzinach 100 lat za murzynami, to i moda na zlewy pod oknem nam się dopiero nie tak dawno objawiła ;)

Umieszczenie zlewu pod oknem to nie moda a wygoda :)

I jak każde wygodne rozwiązanie, przyjęlo się i u nas. Nie jest przecież obowiązujące, ważniejsze jest zachowanie prawidłowego ciągu pracy.

A jeśli akurat prawidłowo wypada mi zlew pod oknem to czemu nie wykorzystywać światła dziennego do obróbki produktów ?

U mnie też będzie zlew pod oknem z kilku powodów- przede wszystkim chcę mieć światło dzienne, popatrzeć na ogród no i aspekt estetyczny- bardzo mi się to podoba. Moje okno będzie podłużne i osadzone ok 15 cm wyżej niż zlew- nie będzie ciągle zachlapane, jet długie więc pod nim zmieści się zlewozmywak i kawalek blaty roboczego.

porównując czas spędzany na zmywaniu (zmywarki są już prawie wszechobecne) z czasem przeznaczonym na przygotowanie posiłków, to blat roboczy wydaje się być jednak bardziej mieszczący się w kategorii wygoda niz zlew

najbardziej przemawia do mnie argument, że się tak podoba, bo z gustami się nie dyskutuje :)

też mam zaplanowany zlew przy oknie, w dodatku zamiast parapetu będzie przedłużony blat kuchenny aż pod okno, trzeba tylko zwrócić uwagę na położenie kranu, żeby dało się otworzyć okno. w sumie będę mieć dwa okna w kuchni - drugie nad blatem roboczym będzie z widokiem na podjazd, a to nad zlewem z widokiem na ogród.

majkoski napisał

]Jak zmywam, to patrzę w garnki a nie za okno. Mam zlew przy ścianie a nad nim w szafce ociekacz (czy inaczej suszarkę). Tak jest według mnie praktycznie i tak będę miała w domku. Ale też często czytam, że zlew pod oknem. Tylko nie wiem dlaczego. Bo właściwie pod oknem wole miec stolik, i siedząc przy nim wygladac za to okno :) Pozdrawiam[/qu

Jak sie posiada zmywarke to ociekacz jest zbedny :lol:

Mozna miec zlew z ociekaczem i zadna szafka u gory jest niepotrzebna :wink:

a ja się z tym nie zgadzam. Mamy zmywarkę, ale niestety tylko 45 cm więc i tak wiele rzeczy - przeważnie gary ladują do mycia ręcznego. I ukochane sztućce z drewnianymi rączkami czy niedzielne posrebrzane trzeba myć ręcznie i wiele wiele innych rzeczy. Obecnie stoją na ociekaczu przy zlewie i wygląda to KOSZMARNIE - a na wycieranie nikt nie ma czasu ani ochoty. Dlatego uważam, że nawet jak jest zmywarka to niezbędna jest suszarka schowana w szafce nad zlewem.

ja zawsze chciałam zlew pod oknem a przynajmniej myślałam że to normalne, ale po przeczytaniu waszych wypowiedzi napewno nie wstawie zlewu pod okno, w swoim jeszcze nie dokońca wybudowanym domku mam tylko jedno okno w kuchni i pod nim napewno będzie sam blat, na parapecie małe kwiatuszki a na tym blacie wypieki i owoce, za oknem kuchennym mam taras i miejsce na ławeczkę i nie wyobrażam sobie że ktoś wygląda zza tego okna i patrzy prosto na nieumyte garyyy ochyda, a poza tym również jestem zwolennikiem suszarki w szafce na naczyynia nad zlewem nie lubie wszystkiego na wierzchu trzymać, więc mimo tego że napewno będę miała zmywarkę i jednokomorowy zlew nie wstawię go pod okno ( jeszcze to tak niesymetrycznie wygląda no masakra jakaś)

No tak - w wersji bezzmywarkowej, czyli z garami trzymanymi w zlewie, zlew pod oknem odpada zdecydowanie...

ja zawsze chciałam zlew pod oknem a przynajmniej myślałam że to normalne, ale po przeczytaniu waszych wypowiedzi napewno nie wstawie zlewu pod okno, w swoim jeszcze nie dokońca wybudowanym domku mam tylko jedno okno w kuchni i pod nim napewno będzie sam blat,

Mówiąc szczerze to gdybym miała tylko jedno okno w kuchni też nie dałabym tam zlewu. Na szczęście dom projektowaliśmy sami i strasznie zależało mi na dwóch oknach w kuchni i to na dwie różne strony świata :oops: ...ale udało się i jestem bardzo zadowolona bo mam super doświetloną kuchnie. Spotkałam się jednak z opinią, że dwa okna w kuchni to przesada, w miejsce okna można dać przecież szafki, ale osobiście myślę że jeśli kuchnia ma więcej niż 12m2 warto mieć drugie okno.

pozdrawiam