Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 893
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podbijam wątek o zlewie przy oknie. Nie chodzi mi tym razem o wady czy zalety takiego użytkowania, ale o czysto estetyczną stronę ustawienia. Moje okno jest pojedyncze, do tego bardziej przesunięte w stronę prawą niż na środku ściany, a zlew musi wylądować pod oknem. Boję się, że będzie to wyglądało strasznie chaotycznie, jeśli okno będzie przesunięte w prawo, a zlew w lewo (żeby był całkiem równo z oknem, musi mieć nie wiecej niż 700 cm, a to strasznie mało...) Blat przy oknie ma 2 metry, okno jest o 40 cm oddalone od ściany po prawej, a 70 od strony lewej. Dla oglądu dołączam zdjęcie - nie sugerować się kolorami, bo to bardzo "prymitywna" wersja programu:)

q4.jpg

Podbijam wątek o zlewie przy oknie. Nie chodzi mi tym razem o wady czy zalety takiego użytkowania, ale o czysto estetyczną stronę ustawienia. Moje okno jest pojedyncze, do tego bardziej przesunięte w stronę prawą niż na środku ściany, a zlew musi wylądować pod oknem. Boję się, że będzie to wyglądało strasznie chaotycznie, jeśli okno będzie przesunięte w prawo, a zlew w lewo (żeby był całkiem równo z oknem, musi mieć nie wiecej niż 700 cm, a to strasznie mało...) Blat przy oknie ma 2 metry, okno jest o 40 cm oddalone od ściany po prawej, a 70 od strony lewej. Dla oglądu dołączam zdjęcie - nie sugerować się kolorami, bo to bardzo "prymitywna" wersja programu:)

Jeśli pomyślisz o blacie z konglomeratu wówczas zlew nie będzie się rzucał w oczy (podwieszony pod blatem). Komora zlewu będzie w miarę po środku. Ociekacz jest frezowany w blacie więc nie będzie burzył symetrii.

Też poszukuję zlewozmywaka z jedną, głęboką komorą i szerokim ociekaczem. Bardzo podobają mi się białe ceramiczne zlewy z Ikei, są głębokie, ale bez ociekaczy:-(

Będę miała dębowy blat i nie bardzo wyobrażam sobie odstawianie kilku umytych garnków na blat. Dlatego muusi być ociekacz, czy to na umyte warzywa, czy właśnie na odstawianie naczyń.

Niestety cenowo też jestem ograniczona:-) może lniany ?

Użytkuje ktoś własnie taki zlewozmywak ?

• 11 months później...
Odswieżam temat bo mam pytanko.

Mam zlew granitowy z Franke - jedna duża kokora plus ociekacz. Będą wywiercoen w nim 3 dziury, po prawej na środku i po lewej (korek automat, dozownik bateria)

PYTANIE: gdzie umieścić baterię: na środku komory czy na środku całego zlewu? (MYTHOS 611)

To zależy, bo musi być jak najbardziej funkcjonalnie dla CIEBIE. Bateria będzie najczęściej używana z tych trzech rzeczy (czyli pokrętło, dozownik, bateria). Jeżeli będzie bateria z wyciąganą wylewką, to można pokusić się o baterię na środku zlewu, wtedy w razie czego można spłukać komorą właśnie wyciąganą wylewką.

Jeżeli używasz dużo i często jakiś dużych garnków, to także środek zlewu będzie korzystniejszy, bo nie będzie specjalnie zawadzał w dużej komorze.

Z drugiej strony bateria po środku komory łatwiejsze mycie czy spłukiwanie naczyń i produktów spożywczych (woda nie będzie "uciekała" z naczyń na ociekacz, tylko bezpośrednio do komory).

Na pewno możesz wybierać jak będzie dłuższy zasięg kranu, przy krótszym (jak dla mnie) lepszy będzie środek komory.

dziobeczek1 a kto wywierci Ci te otwory? ja się zastanawiam nad zlewem FRANKE tectonite i chciałabym w nim wywiercić 3 otwór pod dozownik i się zastanawiam gdzie to się udać z tym zlewem żeby wywiercili mi ten otwór.

Zlew ma nafrezowane od spodu trzy otwory, które potem się wybija. Wybijasz tyle ile chcesz, 1, 2 lub 3 jak chcesz mieć dozownik. Mnie wybijał je gość który montował mi kuchnię.

Zlew ma nafrezowane od spodu trzy otwory, które potem się wybija. Wybijasz tyle ile chcesz, 1, 2 lub 3 jak chcesz mieć dozownik. Mnie wybijał je gość który montował mi kuchnię.

Teraz doczytałam jaki dokładnie jest ten zlew .. śliczny! tylko dlaczego taki drogi, ciekawa jestem jak się sprawdza ociekacz czy woda spływa z niego do zlewu. Ale taki dokładnie potrzebuję

• 5 months później...

Jeśli chodzi o śliczne zlewy to proponuję przejrzeć ofertę hiszpańskiej firmy Polagi. (http://www.poalgi.pl). Jest dystrybutor na terenie Polski.

Mają do wyboru mnóstwo kształtów i rozmiarów ale co najważniejsze mogą wykonać zlew w kolorze jakim sobie tylko wymarzysz. Ja mam w kuchni pomarańczowe fronty, wysłałam do nich próbkę koloru i zrobili mi dokładnie w takim samym kolorze zlew. Świetnie to wygląda!

Natomiast sąsiedzi mają blat z konglomeratu kwarcytowego Siquartz Arktyka i zamówili zlewozmywak wlasnie pod kolor blatu. Zlew mają podwieszany wiec wygląda to bardzo estetycznie.

Wracając jeszcze do tematu Coriana. Też stałam przed takim wyborem jednak zrezygnowała i wybrałam konglomerat kwarcytowy. Użytkuję ten blat ponad rok i nie widać na nim ani jednej ryski. Nie ma problemów z pielęgacją ani nie trzeba go impregnować. Same plusy!

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Poszukuję białego granitowego zlewozmywaka.

Czy ktoś użytkuje takowy? Jak się sprawdza? Ewentualnie jakiej firmy?

Opinię słyszę niestety bardzo skrajne a wolałabym nie wpakować się w coś pt. "patrz i nie dotykaj".

• 4 months później...

Zastanawiamy sie nad zlewozmywakiem Franke Sirius z tectonitu, kolor onyx.

Czy ktoś z Was posiada/posiadał taki? Chodzi mi o utrzymanie w czystości tego zlewu. W internecie opinie są sprzeczne.

Jakie macie doświadczenia z takimi ciemnymi zlewami? Rzeczywiście cięzko utrzymać ich ladny i schludny wygląd?

• 1 month później...
Zastanawiamy sie nad zlewozmywakiem Franke Sirius z tectonitu, kolor onyx.

Czy ktoś z Was posiada/posiadał taki? Chodzi mi o utrzymanie w czystości tego zlewu. W internecie opinie są sprzeczne.

Jakie macie doświadczenia z takimi ciemnymi zlewami? Rzeczywiście cięzko utrzymać ich ladny i schludny wygląd?

Behati, zdecydowaliście się na ten zlew? Też się nad nim zastanawiam, chciałabym sobie w nim wyciąć dodatkowy otwór na dozownik na płyn do mycia naczyń, bo w tych z granitu, które będą mi pasowały, są tylko 2 podfrezowane otwory i nie można robić trzeciego, bo inaczej się straci gwarancję.

Może ktoś jeszcze może się wypowiedzieć na temat zlewozmywaków z tectonite?

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
Mam zlewozmywak Franke bardzo podobny, tylko bez połówki komory. Generalnie jestem zadowolona, ale: od twardej wody niestety na tym czarnym kolorze kamień widać, a użytkuję dopiero rok. I denerwujące są te rowki na ociekaczu, trudno je wyczyścić. Teraz szukałabym zlewu z całkiem gładkim ociekaczem.